“Μια προαναγγελθείσα κοινωνική έκρηξη….”

Για τέσσερις μέρες η χώρα φλέγεται…. Η αφορμή ήταν ο Αλέξης, το δεκαπεντάχρονο παιδί που έχασε τη ζωή του από τα θανάσιμα πυρά του ειδικού φρουρού το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια….

Για τέσσερις μέρες η χώρα φλέγεται….


Η αφορμή ήταν ο Αλέξης, το δεκαπεντάχρονο παιδί που έχασε τη ζωή του από τα θανάσιμα πυρά του  ειδικού φρουρού το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια….


Και που χθες χιλιάδες κόσμου το συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία….


Δεν ξέρω κατά πόσο ο Αλέξης τους γνώριζε όλους αυτούς που του απηύθυναν το στερνό αντίο, το βέβαιο είναι πως οι περισσότεροι που έδωσαν το παρόν χθες στην κηδεία του δεν τον ήξεραν…..


Η παρουσία των περισσότερων είχε συμβολικό χαρακτήρα …..


Θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση, προς τα πολιτικά κόμματα, προς όλους αυτούς που κρατούν τα ηνία της χώρας και χειρίζονται τις τύχες των πολιτών ότι υπάρχει κοινωνική οργή και θυμός…..ότι υπάρχει κοινωνική αδικία….


 



Ο Αλέξης έγινε άθελά του μέσα σε ένα βράδυ σύμβολο της γενιάς του….  Το σύμβολο αυτό ένωσε τη νέα γενιά, τους μαθητές, τους φοιτητές, αλλά και τους νέους των επτακοσίων ευρώ να βγουν στους δρόμους και να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον…..


Δε χρειάζεται διευκρίνιση ότι σε αυτή μου την αναφορά δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι αυτοί οι κουκουλοφόροι και ταραχοποιοί, οι βανδαλιστές που σπάνε και καταστρέφουν περιουσίες αθώων πολιτών, που ρημάζουν τη δημόσια περιουσία, που φέρνουν σε ακόμη πιο δυσχερή οικονομική θέση  τον καθένα μας, γιατί το μόνο βέβαιο είναι πως όλοι εμείς θα πληρώσουμε τα σπασμένα τους ….  


Και το σίγουρο είναι πως  με αυτές τις καταστροφές η οικονομία της χώρας μας δέχτηκε το χαριστικό χτύπημα…..


Απόλυτα καταδικαστέοι οι παραπάνω…. 


Αναφέρομαι σε όλους εκείνους του νέους, τους μαθητές και τους φοιτητές, που συμμετέχουν όλες αυτές τις ημέρες σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας….


Στους νέους αυτούς που καταδικάζουν τις καταστροφικές ενέργειες που βλέπουν να εκτιλίσσονται στα μεγάλα αστικά κέντρα….


Ο Αλέξης όπως το ξαναέγραψα αποτέλεσε την αφορμή…..


 



Αν ο έφηβος αυτός ήταν ο κακός της υπόθεσης, ο φταίχτης, τότε γιατί ο Υπουργός Παιδείας κήρυξε πένθος στο χώρο της Παιδείας….;


Γιατί παρέμειναν κλειστά την ημέρα της κηδείας του τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας…..;


Γιατί τα Πανεπιστήμια της χώρας συμμετείχαν και αυτά στο πένθος…..;


Γιατί τόσο μεγάλο πλήθος νεολαίας, αλλά και ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, πολιτικοί, το συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία…..;


Δε θα ήταν ίσως  κάπως παρατραβηγμένο να σημειώσω πως όλα αυτά που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες ήταν προαναγγελθέντα και για κάποιους αναμενόμενα…..


Εδώ και καιρό η δημοκρατία μας νοσούσε, το κράτος δικαίου και πρόνοιας νοσούσε, η κοινωνική αδικία και ανέχεια του κόσμου επιδεινώνονταν μέρα με την ημέρα και με αποκορύφωμα την παγκόσμια οικονομική κρίση που ήρθε να δώσει και τη χαριστική βολή….


 



Σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας και όχι φυσικά καταστροφών, πήραν οι εργαζόμενοι της χώρας με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ…..


Η ανεργία γιγαντώνεται, η φτώχεια επίσης, οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα καταλύονται, οι κοινωνικές δομές πρόνοιας αποδυναμώνονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, το κράτος αποδεικνύεται αδύναμο και ανήμπορο να αντιδράσει  και το μέλλον μόνο αισιόδοξο δεν μπορεί να φαντάζει…..


Άρα ποιος σοφά σκεπτόμενος άνθρωπος, μακριά από πολιτικές παρωπίδες και σκοπιμότητες,  ποιος ανήσυχος και ευαισθητοποιημένος πολίτης με διορατική σκέψη δε θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως η κοινωνική έκρηξη είναι προς των πυλών…..; Άσχετα βέβαια, αν εκφράστηκε  με αυτόν το τόσο καταδικαστέο και καταστροφικό τρόπο για τη χώρα μας και για τους ίδιους τους πολίτες της…..


 



Αφήσαμε  μια χιλιάδα-ούτε τόσοι είναι- κουκουλοφόρων και αναρχικών ανά την επικράτειά μας να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς…..


Να μας κάνουν ρεζίλι γιατί άθελά μας τους επιτρέψαμε να κάνουν το δικό τους παιχνίδι στις πλάτες μας και να αποδυναμώσουν τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τη δυνατότητα οι ίδιοι οι πολίτες να κάνουν το δικό τους ειρηνικό αγώνα διαμαρτυρίας για την ανατροπή της αρνητικής αυτής πραγματικότητας που βιώνουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και φοιτητές……       


Εξάλλου το μέλλον ενός τόπου και η ανάπτυξή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί στις γενιές των επτακοσίων ευρώ και της μερικής απασχόλησης, ή στην εβδομάδα εργασίας των τριών και τεσσάρων ημερών…..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button