ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ένας θρύλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την περασμένη Παρασκευή, με το σκηνικό του καιρού να θυμίζει πολύ σε εκείνη την μέρα-πριν από οκτώ χρόνια- που ο λαός της Ξάνθης αποχαιρετούσε στην τελευταία του κατοικία το δήμαρχό του, τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη, ο Δήμος Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησαν με μια σειρά εκδηλώσεων τη μνήμη του.

      Την περασμένη Παρασκευή, με το σκηνικό του καιρού να θυμίζει πολύ σε εκείνη την μέρα-πριν από οκτώ χρόνια- που ο λαός της Ξάνθης αποχαιρετούσε στην τελευταία του κατοικία το δήμαρχό του, τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη, ο Δήμος Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησαν με μια σειρά εκδηλώσεων τη μνήμη του.


Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσε ο στενός του φίλος , Δημήτρης Αβραμόπουλος , Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος μαζί με τον Ξανθιώτη υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέκο Κοντό προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Δημάρχου Ξάνθης Φίλιππου Αμοιρίδη.


      Παρ’ όλη  την κακοκαιρία στο παρκάκι απέναντι από τη λεγόμενη “παραλία” , τα στέκια της νεολαίας,- που τόσο αγάπησε και στήριξε μέσα από το έργο του- μαζί με τις αρχές και τους φορείς τόπου βρέθηκε και αρκετός κόσμος στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, όπου εκεί ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, κατά το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του Φίλιππου Αμοιρίδη στην πόλη της Ξάνθης.


     Ακολούθως, λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, όπου και εδώ το παρόν, πέρα από τις τοπικές αρχές και τους υπουργούς, κυρίους Αβραμόπουλο και Κοντό, έδωσαν η σύζυγός του αείμνηστου δημάρχου Ξάνθης, Μαρία και τα παιδιά του Στέλλα και Χαράλαμπος, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του Φίλιππου Αμοιρίδη.


     Το βιβλίο με τον άκρως  επιτυχημένο τίτλο, “Φίλιππος Αμοιρίδης, ένα θρύλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης”, περιλαμβάνει τα κυριότερα σημεία από τη ζωή και τη δράση του στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον αγώνα που έδωσε μέσα από το έργο για να βγάλει την Ξάνθη από την αφάνεια και να την προβάλει πανελλήνια, αλλά και διεθνώς. 


       Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, μίλησαν οι κύριοι Αβραμόπουλος, Κοντός, Σγουρίδης, Περιστέρης Μαλάκης, αλλά και ο εκδότης του βιβλίου, κ. Νίκος Καραμανλής, ο οποίοι θυμήθηκαν στιγμές από όσα έζησαν κατά τη διάρκεια της φιλίας τους με το Φίλιππο Αμοιρίδη, αλλά και τη συνεργασία που είχαν μαζί του για ζητήματα που αφορούσαν στην ανάπτυξη της Ξάνθης, αλλά και του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.     


 


Δηλώσεις


Αβραμόπουλου-Κοντού για τον αείμνηστο


Φίλιππο Αμοιρίδη       


 


  Δ. Αβραμόπουλος,


   Υπουργός Υγείας,


   “ο Φίλιππος Αμοιρίδης υπήρξε πράγματι ένας εξαίρετος δημόσιος άντρας.


 


     Τον θυμόμαστε και τον τιμούμε όλοι. Όπως είχα πει και τότε, οχτώ χρόνια πριν όταν βρέθηκα κοντά του στον αποχωρισμό, έβγαλε την Ξάνθη από τα στενά σύνορά της. Την έβαλε στον ελληνικό χάρτη, την πρόβαλε, την άλλαξε, την τίμησε. Σήμερα οι πολίτες μέσω της δημοτικής αρχής και με όλους εμάς παρόντες, την οικογένειά του, με τους παλιούς του φίλους, του αποδίδουμε την τιμή αυτή με ένα γλυπτό, μια προτομή που θα θυμίζει σε όλους εκείνους που επισκέπτονται την πόλη, αλλά πάνω από όλα στους κατοίκους της και στις νεότερες γενιές ότι εδώ γεννήθηκε και άφησε χρήσιμο έργο πίσω του, μια από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής αυτοδιοίκησης. Ένας δημόσιος άντρας κύρους και ήθους, για μένα και για όλους όμως πάνω από όλα ένας φίλος”.


 


    Α. Κοντός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης


         ” αποδώσαμε τιμή σε ένα μεγάλο άντρα. Σε έναν πολύ δυναμικό πολιτικό, σε έναν άνθρωπο που είχε οράματα, αλλά παράλληλα είχε και τη δύναμη να μετουσιώνει τα οράματα σε πράξη, στο Δήμαρχό μας, το Φίλιππο Αμοιρίδη. Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που ο Φίλιππος έφυγε, όμως είναι σα να είναι εδώ μαζί μας, στις γειτονιές της Ξάνθης, στην πλατεία της , στα σοκάκια της όμορφης πόλης, είναι σα να το βλέπουμε. Σα να είναι παντοτινά παρόν. Και θέλω να πω πως ο Φίλιππος Αμοιρίδης, ήταν το παιδί από το Δαφνώνα της Ξάνθης, που χωρίς να έχει υποστυλώματα ή βοήθεια κατόρθωσε κα άνοιξε νέους ορίζοντες στον τόπο μας. Έκανε τον τόπο μας γνωστό, έκανε πολλά έργα. Στήριξε την νεολαία, αυτούς που τον είχαν ανάγκη και όλοι εμείς με πολύ συγκίνηση, με πολύ αγάπη τον θυμόμαστε. Όλοι οι Ξανθιώτες δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ”.


                                                                                    Δέσποινα Γκούμα      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button