Λεωφορείο από το “ΘΗΣΕΑΣ” για την εξυπηρέτηση των μαθητών της Κοινότητας Οργάνης

Την παράδοση ενός καινούργιου λεωφορείου στον πρόεδρο της ορεινής Κοινότητας Οργάνης του νομού Ροδόπης, κ. Εμίν Ογλού, πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Σταμάτης.

Την παράδοση ενός καινούργιου λεωφορείου στον πρόεδρο της ορεινής Κοινότητας Οργάνης του νομού Ροδόπης, κ. Εμίν Ογλού, πραγματοποίησε χθες το πρωί  ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Σταμάτης. Το λεωφορείο κόστους 70 χιλιάδων ευρώ αγοράστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Θησέας” και θα αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση και μεταφορά των μαθητών του γυμνασίου Οργάνης.


Στην πρώτη του ουσιαστικά επίσκεψη στην Οργάνη ο κ. Σταμάτης προέβη σε μια διπλή διαπίστωση χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Κοινότητας “εργατικό και άξιο άνθρωπο που αγωνίζεται για τα προβλήματα της περιοχής” ενώ για την παράδοση του λεωφορείου υπογράμμισε πως είναι μια συμβολική πράξη αφού “υποχρεώσεις υπάρχουν πολλές, ιδιαίτερα προς τα παιδιά και πρέπει να τις εκπληρώνουμε”.


Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Θησέας” ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι σε σύγκριση με το αντίστοιχο “ΕΠΤΑ” χρηματοδότησε τους ΟΤΑ, σε μικρότερο χρονικό διάστημα με 50% περισσότερους πόρους και τόνισε την σημασία του προγράμματος ειδικά για τους μικρούς Δήμους και τις Κοινότητες.


Επίσης εξήρε  την σημασία του περιβάλλοντος και την ομορφιά του τοπίου στην περιοχή λέγοντας πως “ένας τόσο όμορφος τόπος δεν μπορεί να αποτελεί περιοχή απομόνωσης και γι’ αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε και να εργαστούμε όλοι μαζί για την πρόοδό της”, ενώ ζήτησε από τους μαθητές του γυμνασίου να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους όσο οι γονείς τους με την εργασία τους καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο “θα εξοπλιστούν με εφόδια ώστε να προοδεύουν στη ζωή τους κι έτσι μαζί τους να προοδεύει και ο τόπος τους”.


Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Εμίν Ογλού σημείωσε ότι στην Οργάνη αντιστοιχούν από το πρόγραμμα “Θησέας” δύο εκατ. ευρώ, ενώ 24 είναι το σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί ως σήμερα και έχουν απορροφηθεί 800 χιλιάδες ευρώ.


Με τα έργα του “Θησέα” έχουν επισκευαστεί όλα τα σχολεία της Κοινότητας και έχουν εγκατασταθεί καλοριφέρ, έγιναν 4 γήπεδα ποδοσφαίρου, ασφαλτοστρώσεις, δίκτυα ύδρευσης και άλλες υποδομές.


Παράλληλα  ο κ. Εμίν πρόταξε και τα αιτήματα της επαναλειτουργίας του φυτωρίου, επιπλέον ασφαλτοστρώσεων και της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου, ενώ τόνισε ότι με τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και με τη στήριξη του προγράμματος “Θησέας” η περιοχή βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.


  Πορεία Υλοποίησης Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ 2005-2009


* Γενικά στοιχεία προγράμματος για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ  Με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ στην Περιφέρεια ΑΜΘ.


Το πρόγραμμα συνιστά έργο πνοής και προγραμματικής ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας, ειδικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στόχος της Πολιτείας είναι σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας (2005-2009), να υπάρξουν αξιόπιστες και ουσιαστικές υποδομές, οι οποίες συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. 


Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε το 2004 (Ν 3274/ 5-10-04). 


Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι 5 χρόνια (2005-2009). 


Το σύνολο του Π/Ύ για όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,5 δις ευρώ


Το ποσό που αναλογεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι 214 εκ. ευρώ


Για την Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν εξασφαλιστεί  δημόσιοι εθνικοί πόροι 214 εκ.  ευρώ για 5 χρόνια, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωστό ως ΕΤΠΑ, έδωσε σε 7 χρόνια (1998-2004) 132 εκ. ευρώ .


Υπάρχει ουσιαστικά αύξηση 62% των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για μικρότερο χρονικό διάστημα. 


Το ποσό αυτό των 214 εκ. ευρώ έχει κατανεμηθεί στους 55 ΟΤΑ της ΠΑΜΘ, σε πλήρη συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΕΔΚ) με κριτήρια ομόφωνα αποδεκτά από το σύνολο των ΟΤΑ της Περιφέρειας μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button