Αλέκος Κοντός “με σχεδιασμό η ανάπτυξη του νομού Ξάνθης”

Βάση ενός σχεδιασμού που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, αλλά και να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει στον πρωτογενή τομέα, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη στήριξη προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων των παραγωγών του νομού.

  Βάση ενός σχεδιασμού που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, αλλά και να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει στον πρωτογενή τομέα, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη στήριξη προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων των παραγωγών του νομού.


 


Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός και Βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κοντός το μέλλον της ελληνικής γεωργίας θα πρέπει να στηρίζεται στην “άλλη γεωργία”. Κατά τη διάρκεια της θητείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τη θέση του υφυπουργού τα τελευταία τριάμισι χρόνια και τώρα από τη θέση του υπουργού, οκ. Κοντός ήρθε σε επαφή με πάνω από 260 συνεταιριστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, αποκομίζοντας και την ανάλογη εικόνα για τις δυνατότητες που έχει η κάθε περιοχή στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα στο είδος των αγροτικών καλλιεργειών.


 


Έτσι ερωτηθείς από τον “Α” για τις καλλιέργειες που προτείνει και συνιστά στους αγρότες για την περιοχή μας σημείωσε πως καταρχήν θα πρέπει να στηριχθεί η καλλιέργεια του καλαμποκιού και των τεύτλων, καθώς θα πρέπει να υπάρξει πρώτη ύλη για τη μονάδα Βιοαιθανόλης, που θα προκύψει από τη μετατροπή του εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης. 


 


Παράλληλα ιδιαίτερα συμφέρουσα βλέπει τη στροφή των παραγωγών στην άλλη γεωργία και στις καλλιέργειες σπαραγγιών, ακτινιδίων ροδιών, αλλά και “ξεκινούμε τώρα και τις ροδακινιές, επίσης έχουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε Φελώνη και αλλού, όπου θα στηριχθούν οι παραγωγοί μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αλλά και με τη δημιουργία ενός συσκευαστηρίου-τυπωποιητηρίου. Από την άλλη είναι φυσικό να υποχωρεί η καλλιέργεια βαμβακιού στο νομό, γιατί ποτέ δεν είχαμε αποδώσεις τέτοιες, όπως για παράδειγμα η Λάρισα. Πέρα βέβαια από τη γεωργία στηρίζουμε και την κτηνοτροφία στο νομό. Ήδη οι κτηνοτρόφοι έκαναν και το δικό τους συνεταιρισμό και η επόμενη φάση είναι να βγουν στη μεταποίηση”. 


 


Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέκος Κοντός υπογράμμισε και τη σημασία του καπνού της περιοχής μας και δη της ορεινής και τις δυνατότητες που έχει στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.


“Ξέρετε ότι ο καπνός της περιοχής μας είναι ο πρώτος καπνός στον κόσμο που έχει πιστοποιητικό ποιότητας, που είναι σε Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Τι σημαίνει αυτό; Απλά σημαίνει ότι έχουμε τα λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καλύτερη προστασία του παραγωγού, μικρότερο κόστος παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος”.   Στο μεταξύ ο κ. Κοντός έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα επεκταθείς σε όλες τις καλλιέργειες της χώρας. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δίπλα στον παραγωγό θα βρίσκεται πάντα ένας γεωπόνος που θα τον συμβουλεύει και θα παρακολουθεί την όλη πορεία της καλλιέργειας από την αρχή μέχρι το τέλος. Στόχος είναι να στηριχθούν οι αγρότες  και να εξοικονομήσουν χρήματα και από την μείωση του κόστους παραγωγής.


 


Παράλληλα σύντομα θα ιδρυθούν κατά τόπους  τα Τοπικά Αγροτικά Κέντρα Ανάπτυξης, όπου σε κάθε νομό θα δημιουργηθεί μια περιφερειακή  υπηρεσία, που θα είναι πάνω από όλα, “θα είναι δηλαδή σα μικρά υπουργεία, έτσι ώστε να έχουμε ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προχωρούμε στην έγκαιρη καταγραφή των ζημιών, αν χρειαστεί, καθώς οι εκτιμητές θα υπάρχουν, αλλά και για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το επιστημονικό δυναμικό που έχουμε στην περιφέρεια”.


Σε ότι αφορά τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις ο κ. Κοντός ανέφερε πως στην Ευρώπη πλέον μιλούν για συλλογικές δράσεις των αγροτών και πως έχουν φύγει από τα στενά όρια των συνεταιρισμών. Ενώ ειδικότερα για τους συνεταιρισμούς της χώρας μας σημείωσε πως θα πρέπει να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονιστούν διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στηρίζοντας  πραγματικά τους παραγωγούς και όχι η δική τους επιβίωση να εξαρτάται από την οικονομική στήριξη  των αγροτών προς τις  συνεταιριστικές ενώσεις. “25  Συνεταιριστικές Οργανώσεις στη χώρα, Δευτεροβάθμιες Ενώσεις εξυγιαίνονται αυτή τη στιγμή που μιλούμε. Και πολύ σύντομα η μία μετά την άλλη μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, εκποιούν αδρανή περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία δε χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα, δυναμώνουν, μπαίνουν στο χώρο της μεταποίησης, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στηρίζουν τα μέλη τους, τους αγρότες”.   


 


Τέλος υπογράμμισε πως και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα μπορούν να εφαρμόσουν δράσεις Ολοκληρωμένης διαχείρισης που επιδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα μπορούν δηλαδή να έχουν Γεωτεχνικούς που να στηρίζουν σε κάθε βήμα τους,  τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους παρέχοντας τους επιστημονική βοήθεια και κατάρτιση. 


 


                                                                                                    Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button