ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ελάχιστοι ήταν οι καταστηματάρχες και οι λοιποί επαγγελματίες και εν γένει Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του νομού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των συνδικαλιστικών και όχι μόνο οργάνων τους, δηλαδή του Επιμελητηρίου Ξάνθης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοχενών και Εμπόρων και του Εμπορικού Συλλόγου και παραβρέθηκαν προχθές το βράδυ στη ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης και με θέμα τη δημιουργία μεγάλων περιφερειακών εμπορικών κέντρων.

Ελάχιστοι ήταν οι καταστηματάρχες και οι λοιποί επαγγελματίες και εν γένει Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του νομού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των συνδικαλιστικών και όχι μόνο οργάνων τους, δηλαδή του Επιμελητηρίου Ξάνθης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοχενών και Εμπόρων και του Εμπορικού Συλλόγου  και παραβρέθηκαν προχθές το βράδυ στη ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης και με θέμα τη δημιουργία μεγάλων περιφερειακών εμπορικών κέντρων.  


Οι διοικήσεις των παραγωγικών  φορέων  της Ξάνθης συναισθανόμενοι τις αλλαγές που επέρχονται στην αγορά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής από την λειτουργία μεγάλων πολυχώρων με εμπορικές και λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες συγκάλεσαν ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους, να κατατεθούν προτάσεις αλλά και να αποφασισθεί η στάση που θα κρατήσουν.


Παρόντες στην σύσκεψη αυτή ήταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελέημονας, ο Γενικός Δ/ντης της Περιφέρειας Α.Μ-Θ, ως εκπρόσωπος του κ. Σταμάτη, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Σελέρου, κ. Μπιρόλ, εκπρόσωποι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντού και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππου Τσαλίδη, καθώς και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι της Ξάνθης.


Οι μεγάλοι απόντες ωστόσο από αυτή τη σύσκεψη που τους αφορούσε άμεσα ήταν οι ίδιοι οι  καταστηματάρχες της Ξάνθης, οι αυτοαπασχολούμενοι, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου αποτελούν το 90% των μελών του.  


Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, κ. Ανδρικόπουλος εγγεγραμμένα μέλη στο φορέα είναι 6000 από τα οποία το 90% είναι αυτοαπασχολούμενοι, οι άμεσα δηλαδή θιγόμενοι από την έλευση των μεγάλων εμπορικών πολυκαταστημάτων.


Αισθητή λοιπόν ήταν η απουσία τους από την προχθεσινή εκδήλωση, αφού δεν ξεπερνούσαν τους πενήντα μαζί βέβαια με τους εκπροσώπους των φορέων της Ξάνθης, παρόλο που αντιτίθενται στην νέα τάση της αγοράς του πολυχώρους.


Στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της χορήγησης άδειας λειτουργίας εμπορικού κέντρου 22.000 τμ στην περιοχή του πρώην ΔΕΡΑΣ, καθώς και κατατέθηκαν κάποιες σκέψεις για την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της Ξάνθης.


Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κ. Ανδρικόπουλος αφού αναφέρθηκε στην επενδυτική πρόταση για τον πολυχώρο στην περιοχή του πρώην ΔΕΡΑΣ, εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του ως προς τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην τοπική αγορά, όπως η συρρίκνωση των ΜΜΕ, αλλά και τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή που θα ανεγερθεί ο πολυχώρος αυτός των 22000 τμ.


Τόνισε πως η αρμόδια αρχή που χορηγεί την άδεια είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει πρώτα να εξετάσει και τις γνωμοδοτήσεις της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, της ΟΚΕ και του ΕΒΕ οι οποίες βέβαια δεν είναι δεσμευτικές για αυτό. Αν αρνηθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να χορηγήσει την άδεια, τότε αρμόδια αρχή  είναι η Περιφέρεια Α.Μ-Θ.


Πάντως από τα όσα ακούστηκαν στη συνάντηση αυτή, Επιμελητήριο Ομοσπονδία και Εμπορικός Σύλλογος εμμέσως πλην σαφώς καλούν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πει όχι στη συγκεκριμένη πρόταση.


Παρόλο ωστόσο που δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να καθορίζει τους όρους ή να σταματά την έλευση πολυκαταστημάτων σε περιοχές που πληθυσμιακά είναι μικρές.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου τάχθηκε και αυτός κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές που θα λειτουργήσουν προστατευτικά προς τις υφιστάμενες εμπορικές επιχειρήσεις της Ξάνθης, αλλά και θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς από τη λειτουργία αυτού του Πολυχώρου, αν και παραδέχτηκε πως η τάση της αγοράς είναι τα μεγάλα περιφερειακά εμπορικά κέντρα, κάτι το οποίο το θέλουν και οι καταναλωτές. Τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης Εμπορικής Πολεοδομίας και της ανάπτυξης και αναβάθμισης του Εμπορικού Ιστού της πόλης με πεζοδρομήσεις και υπόγειους χώρους στάθμευσης.


Ωστόσο ο κ. Τσιακίρογλου δε δίστασε να δώσει μομφή και στους ίδιους τους εαυτούς τους, του καταστηματάρχες, σημειώνοντας μάλιστα “στραγγαλίζεται η αγορά εμάς τους ίδιους, όπως με τις διαφωνίες μας όλο αυτό τον καιρό για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Πρέπει να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα, τα στραβά και τα ανάποδα τα οποία έχουμε”.   


Όσο για τον πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Οδυσσέα Κίτσο, επεσήμανε ότι δε θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε καταστηματάρχες και καταναλωτές, καθώς όλοι είναι καταναλωτές και φέρουν μεγάλη ευθύνη ως προς την εκροή των χρημάτων από τον τόπο. “Πρέπει να γίνουμε ορθολογικότεροι καταναλωτές. Είμαστε λίγοι και είναι λίγα και τα χρήματά μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Στην ανοιχτή αυτή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και της αγοράς της Ξάνθης, τόνισαν πως το ισοζύγιο απασχόλησης από την έλευση αυτού του πολυχώρου, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία θα είναι αρνητικό καθώς οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν θα είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις που θα δημιουργηθούν.


Στο μεταξύ κάνοντας και μια αυτοκριτική ως προς τη δική τους λειτουργία, επισημάνθηκε, από τον κ. Κατσαρίκα συγκεκριμένα, πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών, να έχουν ποιοτικότερα προϊόντα, να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τους, να έχουν πιο ελκυστικά καταστήματα και να είναι πιο φιλικοί και ευχάριστοι με τους πελάτες τους.  


Υπήρξαν ωστόσο παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στην προχθεσινή σύσκεψη που δεν άρεσαν σε όσους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες ήταν παρόντες.


Όπως αυτή του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Νίκου Λεοντή, όπου μέσα από μια αντικειμενική τοποθέτηση και αυτοκριτική επισήμανε κάποιες αλήθειες που δεν ήταν αρεστές. Τάχθηκε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου της Ξάνθης και σε ότι αποφασισθεί, αλλά αναρωτήθηκε πως δεν μπορεί να είναι όλα μαύρα για την Ξάνθη και τους κατοίκους της η δημιουργία αυτού του μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή μας. “Κάποια θετική προοπτική μέσα από τον όλο αυτόν αρνητισμό θα υπάρχει”, σημείωσε  χαρακτηριστικά.


Τέλος και ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, διευκρινίζοντας αρχικά και υπογραμμίζοντας πως για το συγκεκριμένο θέμα συνεδρίασε και το όργανο της ΤΕΔΚ, το οποίο και αποφάσισε να συνταχθεί με τις θέσεις και απόψεις των τοπικών επαγγελματιών και να ταυτιστεί μαζί τους, ωστόσο εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την όλη αυτή αρνητική στάση από τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης απέναντι σε αυτή την επένδυση.


Σημείωσε πως ήδη έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιάσμου  300 στρέμματα για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, και τόνισε και ό ίδιος με τη σειρά του πως είναι στα πλαίσια της νέας τάσης της αγοράς και του ανταγωνισμού. Προσθέτοντας, πως αν δεν γίνει εδώ θα γίνει σε κάποιο γειτονικό νόμο ενώ συμφώνησε και με τον κ. Λεοντή, πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα αρνητικά.


Βέβαια ο κ. Στυλιανίδης επανελάβε και πάλι πως τάσσεται στο πλευρό των επαγγελματιών της Ξάνθης και σε ότι αυτοί αποφασίσουν, ωστόσο κάλεσε το ΕΒΕ να συντάξει μια μελέτη στην οποία να επισημαίνονται τα θετικά και αρνητικά για την περιοχή από την έλευση των πολυχώρων.



“Πρέπει να προβληματιστούμε. Ομόφωνα συμπλέουμε μαζί σας, αλλά θέλουμε και εμάς να μας πείσετε για αυτά που λέτε και ανησυχείτε, και για τα θετικά και για τα αρνητικά. Και θέλω επίσης να υπογραμμίσω πως στο τέλος η ποιότητα είναι αυτή που κερδίζει τους καταναλωτές και επιστρέφουν στα μικρά καταστήματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Ξάνθης απάντησε και στις αιχμές του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, Σωτήρη Τσιακίρογλου  για την απουσία έργων που θα ενισχύουν τον εμπορικό ιστό της πόλης, τονίζοντας πως όλα αυτά τα έργα που έχουν γίνει, αλλά και γίνονται γύρω από τον άξονα του κέντρου της πόλης και της αγοράς είναι παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τον εμπορικό ιστό της πόλης.


Δέσποινα Γκούμα   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button