Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ανάσταση για τους καταστηματάρχες της Ξάνθης θα αποτελέσουν τούτες οι εκπτώσεις…..;
Από την εικόνα πάντως που παρουσίασε η αγορά την πρεμιέρα των εκπτώσεων, μάλλον το χαμόγελο θα αρχίσει να επιστρέφει στα χείλη τους…..

Ανάσταση για τους καταστηματάρχες της Ξάνθης θα αποτελέσουν τούτες οι εκπτώσεις…..;


Από την εικόνα πάντως που παρουσίασε η αγορά την πρεμιέρα των εκπτώσεων, μάλλον το χαμόγελο θα αρχίσει να επιστρέφει στα χείλη τους…..


Ανάσα ανακούφισης όχι μόνο για τους μαγαζάτορες, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές, που από ότι φαίνεται θα είναι αυτοί οι περισσότερο κερδισμένοι…..


Πάντως πρώτη μέρα των εκπτώσεων προχθές Τρίτη και οι καταναλωτές άρχισαν δειλά-δειλά να ξεκινούν την έρευνα αγοράς, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν και τις πρώτες αγορές τους….


 


Από τα ποσοστά των εκπτώσεων εύκολα μπορεί ο καθείς να διαπιστώσει την περίοδο των ισχνών αγελάδων που διανύουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις….


Δεν είναι και συνηθισμένο να βλέπεις από την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων σχεδόν όλα τα καταστήματα να μειώνουν τόσο πολύ τις τιμές των προϊόντων τους…..


Σχεδόν στις περισσότερες βιτρίνες αναγράφεται το γνωστό …… «εκπτώσεις 50%»…..


Από την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές για τους καταναλωτές….


Το σίγουρο είναι πως θα τις εκμεταλλευτούν δεόντως…..


Αφήστε που λόγω της ακρίβειας όλο αυτό διάστημα είχαν καταπιέσει τα καταναλωτικά τους ένστικτα….


Και τώρα που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κανείς δεν τους εμποδίζει να τα απελευθερώσουν….


 


Γεγονός πάντως είναι πως ο εμπορικός κόσμος είναι διχασμένος και προβληματισμένος, καθώς βλέπουν όλο και περισσότερο να μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους….


Σε κανέναν δε θα ήταν ευχάριστο να δουλεύει ικανοποιητικά μόνο δυο φορές το χρόνο, δηλαδή όποτε ήταν ο καιρός των εκπτώσεων και τον υπόλοιπο χρόνο να αναζητούν όπως λέει και ο λαός μας με το κιάλι τον πελάτη……


Άλλωστε η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά αντανακλά και το επίπεδο ευμάρειας μιας κοινωνίας….


Αν τα χρήματα μόλις με τα βίας επαρκούν για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες ο πολίτης, πώς να βγει στην αγορά και να πάρει το συνολάκι που του άρεσε….;


Δε θα περιμένει της φθήνιας τον καιρό…..;


 


Από την αναβροχιά λοιπόν καλό είναι και το χαλάζι και για τους καταστηματάρχες σίγουρα η περίοδος των εκπτώσεων θα τους γεμίσει τα ταμεία τους και θα τους αδειάσει τα ράφια από τα στοκ…..


Πολλοί λένε πως τα ποσοστά κέρδους τους είναι μεγάλα για αυτό έχουν και το περιθώριο να προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις…..


Από την άλλη ωστόσο ο εμπορικός κόσμος θα σου απαντήσει πως αυτό ίσως να συνέβαινε κατά το παρελθόν…..


Τώρα τα δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος  και μάλιστα μετά και την είσοδο των προϊόντων από την Κίνα, τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα……


 


Η αλήθεια είναι πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι αυτή που καθορίζει και το πώς θα κινηθεί και η αγορά…..


Το λοιπόν μέχρι τέλη Αυγούστου μαζί με την περίοδο θέρους διανύουμε και την περίοδο των εκπτώσεων…..


Και από ότι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο κόσμος θα βγει στα καταστήματα και θα κάνει  τις αγορές του…..


Θα βρει τον τρόπο της η νοικοκυρά και θα εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλιο για τις αγορές της…..


Χαζή είναι να μη βγει τώρα στα καταστήματα, που όλα είναι στη  μισή τιμή…..;


Εκεί που στην κανονική περίοδο θα έπαιρνε ένα μόνο, τώρα θα πάρει δύο…..


Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής δε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις αγορές του, γιατί κακά τα ψέματα στην περίοδο των εκπτώσεων είναι που την πατάς και κάνεις τις πιο άχρηστες αγορές…..


 


Γι’  αυτό  ναι μεν βγείτε τώρα στην αγορά, αλλά με σύνεση και προσοχή…..


Σίγουρα θα έχετε ενημερωθεί για τις οδηγίες του ΙΝΚΑ και των άλλων καταναλωτικών οργανώσεων, όπως και του τμήματος Εμπορίου, αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την περίοδο των εκπτώσεων όταν βγαίνετε στην αγορά….


Ακολουθήστε τες , εφαρμόστε τες και σίγουρα οι κερδισμένοι θα είστε εσείς…..


Αγοράζουμε μόνο ότι έχουμε ανάγκη, και όχι γιατί είναι φθηνό, μην ξεχνάτε άλλωστε και τη λαϊκή ρήση που λέει πως η φθήνια τρώει τον παρά……


Και σε χαλεπούς καιρούς δεν είναι και ότι πιο σοφό να πετάς άσκοπα το χρήμα που δεν σου περισσεύει….


 


Τέλος η στήλη οφείλει να παρατηρήσει πως αν και η πρεμιέρα των εκπτώσεων έπεσε  Τρίτη που τα καταστήματα της Ξάνθης σύμφωνα με το θερινό ωράριο λειτουργίας, το απόγευμα ήταν κλειστά, ωστόσο πολλοί καταστηματάρχες σκεπτόμενοι σωστά και επαγγελματικά αποφάσισαν να ανοίξουν και το απόγευμα…..


Και από ότι φάνηκε σίγουρα δε βγήκαν χαμένοι…..


Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στην κίνησή τους και τα καταστήματα γέμισαν από κόσμο….., άλλωστε ήταν και δικό τους αίτημα


Πράγμα που σημαίνει πως η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης είχε δίκαιο που τόσο καιρό ζητούσε τα καταστήματα να ανοίγουν περισσότερα απογεύματα……


Ο Εμπορικός Σύλλογος από την άλλη με το προτεινόμενο ωράριο που ανακοίνωσε για τη θερινή περίοδο έδωσε το περιθώριο σε όσους καταστηματάρχες το επιθυμούν να ανοίγουν και δεύτερο απόγευμα, πέρα από αυτό της Πέμπτης…..


Εξάλλου με την έλευση των πολυκαταστημάτων ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην αγορά και οι ανάλογες φυσικά αλλαγές…..


Για αυτό και οι καταστηματάρχες της Ξάνθης θα πρέπει και αυτοί να προσαρμόζονται σχετικά στα πλαίσια του ανταγωνισμού και να μην ξεκινούν αμέσως τον πόλεμο σε όποια κίνηση διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της αγοράς, έστω και αν αυτή προέρχεται από κάποιο πολυεθνική….


Δεν είναι μόνο το τι συμφέρει στους καταστηματάρχες και την τοπική αγορά, αλλά κυρίως το τι συμφέρει στους καταναλωτές…..


     


 


 


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button