Στα χακί από τα 18…;

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για ενδεχόμενη στράτευση των νέων στα 18 ξεσήκωσε θύελλα ποικίλων αντιδράσεων, επαναφέροντας και πάλι στην επικαιρότητα καίρια ζητήματα που άπτονται της στρατιωτικής θητείας και συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο ισχυρές είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για ενδεχόμενη στράτευση των νέων στα 18 ξεσήκωσε θύελλα ποικίλων αντιδράσεων, επαναφέροντας και πάλι στην επικαιρότητα καίρια ζητήματα που άπτονται της στρατιωτικής θητείας και συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο ισχυρές είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.


Νεολαίες και κόμματα τάχθηκαν εξαρχής κατά της στράτευσης στα 18, καθώς για τους νέους προέχει το θέμα των σπουδών τους.


Ωστόσο ο κύβος ερίφθει για τη συζήτηση του, ενώ η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο υπόσχονται έναν πραγματικά ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή πρόταση.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε μια πρόσφατη έρευνα το 41,91% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της στράτευσης των νέων στα 18 και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων ένα 40,93% επιθυμεί την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και της δημιουργίας επαγγελματικού στρατού.


Η εφημερίδα μας ζήτησε από τον νυν Αντιδήμαρχο Ξάνθης, κ. Νικόλαο Φωτιάδη να τοποθετηθεί επί του ζητήματος που αναμένεται να απασχολήσει από εδώ και πέρα την επικαιρότητα, αλλά και το ενδιαφέρον των νέων.


Φυσικά ο κ. Φωτιάδης επιλέχθηκε για να καταθέσει την άποψή του όχι με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου, αλλά ως ανθρώπου που έχει υπηρετήσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από τριάντα χρόνια.


Έτσι όντας Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και επίτιμος Υποδιοικητής του Δ’ΣΣ η γνώμη του για το όλο θέμα σίγουρα θα τύχει και της ανάλογης προσοχής.


Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Φωτιάδη η στράτευση στα 18 είναι μια πονεμένη ιστορία 15 περίπου ετών. Μάλιστα πριν από δέκα χρόνια είχαν προτείνει ότι η θητεία θα έπρεπε να ξεκινούσε από τα 18 και  να ήταν υποχρεωτική και μάλιστα πίεζαν να είναι και 20 μήνες το λιγότερο.


Γλαφυρός και με το δικό του τρόπο δικαιολογεί και εξηγεί τους λόγους της παραπάνω πρότασης που υποστήριζαν οι στρατιωτικές τάξεις και ο ίδιος φυσικά, διευκρινίζοντας πως δεν είναι ούτε πολεμοκάπηλος, ούτε  μιλιταριστής.


“Είπαμε και άλλη φορά ότι η χώρα μας ζει στο καλύτερο περιβάλλον, από πλευράς φύσης και ομορφιάς. Αλλά έχουμε γύρω μας και τους πιο σπάνιους και πιο βάρβαρους λαούς…Για να έχεις ειρήνη, για να έχεις ασφάλεια, να μπορεί ο πολίτης να εργάζεται ήρεμα και να προοδεύει χρειάζεται και στρατός δυνατός. Αν ήμασταν στη Σουηδία ή στις Βρυξέλλες που δεν υπάρχει καμία απειλή, θα ήταν καλά. Εμείς όμως ζούμε υπό άλλες συνθήκες, άρα σημαίνει πως πρέπει να έχουμε το εργαλείο αυτό που χρειάζονται όλοι οι Διπλωμάτες για να μπορούν να συνδιαλέγονται. Χωρίς δυνατό στρατό μένουν απλώς στα γέλια της Μπακογιάννη και τα χαχανητά του κάθε Διπλωμάτη και την τρώμε μια από εδώ και μια από εκεί”. 


Ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης τάσσεται λοιπόν υπέρ της στράτευσης των νέων από την ηλικία των 18 ετών, και όσο για το θέμα των σπουδών τους, αφού δώσουν εξετάσεις μετά το Λύκειο και περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, θα μπορούν να φοιτήσουν σε αυτό, αφού εκπληρώσουν πρώτα το χρέος και το καθήκον τους προς την πατρίδα.


Μάλιστα σημειώνει πως στη στράτευση στα 18 δεν αντιδρά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και των νέων, καθώς “ο μέσος Έλληνας  δεν έχει πρόβλημα, τα αγροτόπαιδα σπάνια παίρνουν αναβολές και παρατάσεις.  Ταρακουνιέται το Κολωνάκι και η Αθήνα της ελίτ. Αντιδρούν επίσης κόμματα, νεολαίες, ταρακουνήθηκαν κάποιοι υπουργοί, διότι έχει κόστος πολιτικό και μπορεί να πέσει η κυβέρνηση αν ισχύσει η πρόταση αυτή. Δυστυχώς ότι θυσιάζεται στο βωμό της σκοπιμότητας και της ψηφοθηρίας καταλήγει σε εθνικό λάθος και εθνική τραγωδία.


Παρατάσεις, αναβολές, και τα γνωστά που συμβαίνουν, φτάσαμε σε αυτό το χάλι, να έχουμε λειψανδρία και να κλείνουν Μεραρχίες. Κάθε ΕΣΟ βγάζει 82.000 άτομα και παρουσιάζονται 14.000 που είναι οι άλλοι;”.


Ο κ. Φωτιάδης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να έχει η χώρα μας ένα μεγάλο και ισχυρό στρατό για να μπορεί να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται καλύτερα στο διεθνές στερέωμα και ως προς αυτό επικαλείται και τη δήλωση ενός σπουδαίου Έλληνα Διπλωμάτη, ο οποίος ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, δήλωση που έκανε το 1996 όταν ξεσπούσε και πάλι το Σκοπιανό.


“Ερωτήθηκε λοιπόν ο πρέσβης ο κ Ζαχαράκης από τους δημοσιογράφους “τώρα τι θα κάνουμε κ. Πρέσβη με τους Σκοπιανούς;” και εκείνος απήντησε επί λέξει-”εσείς οι δημοσιογράφοι να γράφετε να αυξηθεί η θητεία για να μπορούμε να τους τα κατεβάζουμε τους Σκοπιανούς, αλλιώς θα μας τα κατεβάζουν αυτοί” και ορίστε τα παθαίνουμε κάθε μέρα”.


Παρόλο που κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό, ο κ. Φωτιάδης δηλώνει απαισιόδοξος για την εφαρμογή του μέτρου της στράτευσης στα 18.


“Το λεκανοπέδιο της Αττικής και οι πολιτικοί μας θα πλακώσουν τους διαλόγους και όχι μόνο δε θα γίνει αυτό, αλλά θα τους κατεβάσουν και τη θητεία”.


Τέλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας και της δημιουργίας επαγγελματικού στρατού, άμεση ήταν η απάντησή του.


“Να τους πληρώνει ποιος; Έτσι χάθηκε και το Βυζάντιο. Επαγγελματικός στρατός δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Βέβαια έχουμε αυτούς τους ΕΠΟΠ που έχουν πάει, για να μην είμαι και απαξιωτικός. Ωστόσο ο Στρατός δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι χώρος εξεύρεσης εργασίας, ούτε καταφύγιο  κηφήνων. Ο Στρατός θέλει να έχεις έρωτα για αυτόν, να έχει έφεση, να κάνεις θυσίες και βέβαια να αντέχεις τα ακούς τα μπινελίκια του κόσμου, όπως για παράδειγμα ότι αγράμματος πάει Επαγγελματίας οπλίτης και παίρνει 1000 ευρώ πρώτο μισθό και εγώ είμαι καθηγητής και πρωτοδιορίζομαι με 850 ευρώ.


Πρέπει λοιπόν η συμμετοχή να είναι καθολική Είναι ανάγκη εθνική , αλλά και υποχρέωση όλων των Ελλήνων, γιατί ακούω που λένε ότι η χώρα διέρχεται δύσκολες στιγμές”.


Δέσποινα Γκούμα                                                           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button