Στόχος η διεύρυνση των επαφών σε διεθνές επίπεδο

Τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς εκτός ελληνικών συνόρων, συμμετέχοντας ως εταίρος σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς εκτός ελληνικών συνόρων, συμμετέχοντας ως  εταίρος σε  μεγάλα  ευρωπαϊκά προγράμματα.


Στόχος η διεύρυνση των επαφών, οι οποίες αποφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο σε θέματα  τεχνογνωσίας, όσο και στην παρουσία Ελλήνων επιχειρηματιών στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.


Μάλιστα μετά και τη δημιουργία του Τμήματος Ανάπτυξης ως ένα καθοριστικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή, το Εμποροβιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ξάνθης ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς του για την επίτευξη του στόχου.


Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του φορέα, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, η συμμετοχή σε σημαντικά προγράμματα διευρύνει τον κύκλο των γνωριμιών που κρίνονται απαραίτητες για επιχειρηματικές δράσεις.


Χαρακτηριστικά ανέφερε ένα μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε και το Επιμελητήριο Ξάνθης και το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε.


«Το πρόγραμμα είχε να κάνει με ένα άξονα που ξεκινούσε από τη Βαλτική Θάλασσα έως το Αιγαίο Πέλαγος και ήσαν εταίροι όλες οι χώρες , όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, και η Γερμανία. Όπως καταλαβαίνετε μάθαμε πολλά, τα οποία αν αξιοποιήσουμε σωστά θα μας αποφέρουν και οικονομικά οφέλη. Επίσης συμμετείχαμε και σε προγράμματα με Αυστριακούς, Ιταλούς και Ούγγρους, στα πλαίσια του Interreg.


Εμείς είχαμε την τύχη σαν Επιμελητήριο να έχουμε γνωριμίες με Ιταλικές και Γερμανικές εταιρείες, οπότε μπαίνουμε απευθείας στα προγράμματα των Βρυξελλών».


Πάντως προσπάθεια του ΕΒΕ Ξάνθης είναι να διευρύνει το ρόλο του σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμη περισσότερο ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου, ενόψει του Δ΄ΚΠΣ, για αυτό και με τη στήριξη του Τμήματος Ανάπτυξης που έχει συστήσει προχωρά στις ανάλογες κινήσεις, ώστε να έχει και την απαραίτητη υποδομή και ετοιμότητα για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα έχουν πάντα ως στόχο να βοηθήσουν τα μέλη του φορέα, τους Ξανθιώτες δηλαδή επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους.


Να δώσουν διέξοδο στις ξανθιώτικες ΜΜΕ, μέσω της διεύρυνσης των επαφών και του ρόλου του Επιμελητηρίου, να δραστηριοποιηθούν και εκτός συνόρων, όπως να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνεργασίες με τις όμορες μας χώρες.   


 «Κάνουμε ήδη μια έρευνα αυτή τη στιγμή, για το ποιοι από την αγορά της Ξάνθης Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με διαφόρους άλλους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ε.Ε. και να τους φέρουμε σε επικοινωνία. Έχουμε προχωρήσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ήμουν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό, όπου έγιναν σημαντικές επιχειρηματικές επαφές. Οπωσδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν και θέλουν να πουλήσουν».


Ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, καταλήγει υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να δραστηριοποιήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις των 10-15 ατόμων, οι οποίες δυστυχώς δεν ξέρουν κανέναν πέρα από το νομό της Ξάνθης. Προσπαθούμε να τους αλλάξουμε τη λογική, το πώς σκέφτονται επιχειρηματικά. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική τω χωριού, τη στενή αντίληψη της επαρχίας. Αν δεν ξεπεράσουμε την αντίληψη του χωριού δε θα γίνει τίποτε σε ότι αφορά την επιχειρηματική ανάπτυξη στην περιοχή μας». 


 


                                                   Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button