Γεωθερμικό Ελ Ντοράντο η Α.Μ-Θ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι εργαζόμενοι της περιφερειακής μονάδας ΑΜΘ του ΙΓΜΕ, το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, θέλοντας να κάνουν ευρύτερα γνωστή την ανησυχία τους για το μέλλον του θεσμοθετημένου από το κράτος ερευνητικού ινστιτούτου, που αν και μετρά πάνω από 30 χρόνια ύπαρξης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η υποβάθμισή του τόσο από την ίδια την πολιτεία, όσο και από τους τοπικούς φορείς.

    Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι εργαζόμενοι της περιφερειακής μονάδας ΑΜΘ του ΙΓΜΕ, το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, θέλοντας να κάνουν ευρύτερα γνωστή την ανησυχία τους για το μέλλον του θεσμοθετημένου από το κράτος ερευνητικού ινστιτούτου, που αν και μετρά πάνω από 30 χρόνια ύπαρξης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η υποβάθμισή του τόσο από την ίδια την πολιτεία, όσο και από τους τοπικούς φορείς.


     Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αντίστροφη μέτρηση για το ΙΓΜΕ είχε ξεκινήσει από το 1999 όταν επιχειρήθηκε το κλείσιμο των περιφερειακών του μονάδων, κάτι βέβαια που απετράπη χάρη στις τότε κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Βέβαια από εκεί και μετά, κατά τη διάρκεια των χρόνων παρατηρείται μια συρρίκνωση των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του ΙΓΜΕ, καθώς και μια στασιμότητα στην ανανέωση του προσωπικού, καθώς έγιναν ελάχιστες προσλήψεις-μόλις 20 άτομα τα τελευταία 3,5 χρόνια-, αν και κάθε χρόνο αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης 30-35 εργαζόμενοι.


    Έτσι λοιπόν κάνουν λόγο για συνειδητή βιολογική συρρίκνωση των περιφερειακών μονάδων του ΙΓΜΕ, ίσως με απώτερο στόχο το κλείσιμό τους.



     Πέρα από την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις τάξεις των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, αναφορικά με τι προτίθεται να γίνει με την λειτουργία του, καθώς όταν ξεκίνησε είχε 1200 άτομα προσωπικό και τώρα μόλις 660, ενώ στην περιφερειακή μονάδα της Ξάνθης από τους 120 εργαζόμενους έμειναν μόλις 58 , το Συνδικάτο των εργαζομένων της Ξάνθης με εκπροσώπους από τα κεντρικά, μέσω της προχθεσινής συνέντευξης τύπου  θέλησε να υπενθυμίσει και να επισημάνει προς τους αρμοδίους και την κοινωνία της Ξάνθης, τη συμβολή του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις δυνατότητες αξιοποίησης του.


      Μιλώντας στον “Α” ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου των εργαζομένων ΙΓΜΕ, κ. Σμυρνιώτης Χάρης, σημείωσε χαρακτηριστικά “το ΙΓΜΕ αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την οποιαδήποτε τοπική αρχή.


      Είναι ένα Ινστιτούτο με πείρα 30 και πλέον χρόνων και η κατάργησή του ή η παραμέλησή του  είναι αδιανόητη, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση στο νόμο περί έρευνας εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει περιφερειακά ερευνητικά ινστιτούτα.


     Το έργο του ΙΓΜΕ έχει πολλαπλά αποτελέσματα και στην ποιότητα ζωής, αλλά και στον πλουτοπαραγωγικό ορυκτό και υδατικό πλούτο.


Αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο που δυστυχώς δεν αξιοποιείται ανάλογα για τον εθνικό μας πλούτο”.


     Η συνεχής προσφορά του ΙΓΜΕ στην ανάπτυξη έχει να κάνει μεταξύ άλλων με την ορθολογική αναζήτηση, εντοπισμό και αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών με σεβασμό στο περιβάλλον. Επίσης έργο του είναι η αξιολόγηση των εναλλακτικών ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς. Ενώ παράλληλα εκπονεί μελέτες υπέρ τρίτων, όπως ΟΤΑ και ιδιώτες, για την αξιολόγηση και τον ποιοτικό έλεγχο των υδάτινων πόρων, για την προστασία από καταστροφικά φαινόμενα, για την ποιότητα ζωής. 


     Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, υπογραμμίστηκε με έμφαση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων  η ανάγκη αξιοποίησης του ΙΓΜΕ από την Περιφέρεια Α.Μ-Θ, τις νομαρχίες και τους δήμους.      


    Ενημέρωσαν για τις δυνατότητες του ΙΓΜΕ στην ανάληψη ερευνητικών και μεταλλευτικών πρωτοβουλιών στα πλαίσια του Δ’ΚΠΣ, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινόμενων (λειψυδρία, κατολισθήσεις) και πρόσφατα των πυρκαγιών.


    Ένα άλλο ζήτημα που επεσήμανε ο κ. Σμυρνιώτης είναι αυτό της κατοχύρωσης των αρμοδιοτήτων του ΙΓΜΕ, καθώς παρατηρείται συρρίκνωση του περιεχομένου, πολλές φορές υπέρ τρίτων, όπως ιδιωτικά γραφεία και πανεπιστημιακούς φορείς -οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι στα γραφεία αυτά-, παρά ενίσχυση του δημόσιου ερευνητικού φορέα, όπως είναι το ΙΓΜΕ.


    Μάλιστα ο κ. Σμυρνιώτης έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ ότι εκεί το αντίστοιχο ΙΓΜΕ όχι μόνο είναι δημόσιο-δημόσιο, καθώς το θεωρούν στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης, αλλά και για οποιαδήποτε χρήση του, το κράτος δεν αποποιείται των ευθυνών και των δικαιοδοσιών του.  


   Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Περιφερειακής μονάδας Ξάνθης του ΙΓΜΕ, κ. Νίκος Επιτρόπου, αναφερόμενος στα της περιοχής μας, όπου το ερευνητικό ινστιτούτο του ΙΓΜΕ καλύπτει όλο τον ορεινό όγκο της ελληνικής Ροδόπης, είναι ιδιαίτερα ευνοημένος σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο, το υδατικό δυναμικό, τη γεωθερμία, τον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων.


    “Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% του ελληνικού μαρμάρου εξάγεται από την Α.Μ-Θ, που αποτελεί πολύ σοβαρή πλουτοπαραγωγική πηγή. Θέλω να τονίσω επίσης ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να χαρακτηριστεί Γεωθερμικό Ελ Ντοράντο.


     Θα μπορούσαμε να έχουμε παραγωγή ενέργειας, καθαρής κα ανανεώσιμης και όμως μόλις πριν από δυο χρόνια έκανε το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανά της. Ενώ το ΙΓΜΕ είναι ένας θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για τον ορυκτό πλούτο , τη γεωθερμία, το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους, δεν αξιοποιείται σωστά τόσο από την ίδια, όσο και από την Περιφέρεια και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Επιτρόπου.


Μάλιστα άφησε αιχμές τόσο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , όπου η αξιοποίηση του ΙΓΜΕ αγγίζει το μηδέν με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.


     “Ακόμη κα εδώ στην Ξάνθη, που εδρεύει η περιφερειακή μονάδα, από τη νομαρχία έχουμε μηδενική υποστήριξη.


    Θα έλεγα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε και σαμποτάρισμα, σαν κάποιος να μη μας θέλει εδώ. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή, συνέχεια δυστυχώς και προσπαθούμε για το καλύτερο “, υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Νίκος Επιτρόπου.  


    Εν κατακλείδι μέσα από τη συνέντευξη τύπου οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ καλούν την πολιτεία να μην απεμπολήσει τα δικαιώματα και τον εθνικό της πλούτο να τον διαχειρίζονται ιδιωτικά συμφέροντα, καλώντας  την παράλληλα να στελεχώσει και να ενισχύσει έναν παραγωγικό ερευνητικό φορέα, όπως το ΙΓΜΕ.


   Επίσης καλούν τους νομάρχες και δημάρχους να αξιοποιήσουν το ερευνητικό αυτό εργαλείο που τους παρέχει η πολιτεία και να απαιτήσουν από την Περιφέρεια ΑΜΘ να προβλέψει τη χρηματοδότηση ερευνών και έργων για τα υπόγεια νερά, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιβαλλοντική ανάπτυξη και τους υδροβιοτόπους.


   Τέλος ζητούν προτάσεις του ΙΓΜΕ να χρηματοδοτηθούν από το Δ’ΚΠΣ.                                                                                                        


Δέσποινα Γκούμα       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button