Απάντηση σε δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων σχετικά με έκδοση άδειας ίδρυσης μικτού πρατηρίου υγραερίου και υγρών καυσίμων

Σε απάντηση της καταγγελίας του σωματείου σας, που δημοσιεύθηκε σε πλείστες εφημερίδες του τοπικού τύπου, σας ενημερώνουμε ότι δεν έγινε καμία καταστρατήγηση της νομοθεσίας, αλλά εφαρμόσθηκε ότι αυτή ορίζει. Σας υπενθυμίζουμε ότι η Υπηρεσία μας δε νομοθετεί αλλά εφαρμόζει τους νόμους του κράτους.

Προς


Σωματείο Βενζινοπωλών


Ν. Ξάνθης


 “Αγιος Χριστόφορος”



Κοινοποίηση:


Γραφείο Νομάρχη



Σε απάντηση της καταγγελίας του σωματείου σας, που δημοσιεύθηκε σε πλείστες εφημερίδες του τοπικού τύπου, σας ενημερώνουμε ότι δεν έγινε καμία καταστρατήγηση της νομοθεσίας, αλλά εφαρμόσθηκε ότι αυτή ορίζει.


Σας υπενθυμίζουμε ότι η Υπηρεσία μας δε νομοθετεί αλλά εφαρμόζει τους νόμους του κράτους.


Συγκεκριμένα απαντώντας στην επιχειρηματολογία σας, σχετικά με το παράνομο της άδειας ίδρυσης, τονίζουμε τα παρακάτω:



1) Για την αδειοδότηση του υπόψη πρατηρίου, λήφθηκε υπόψη το ΠΔ 595/84 (ΦΕΚ 218Α’), περί όρων & προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας πρατηρίων διανομής υγραερίου. Συνεπώς δεν εξετάζονται οι απαγορεύσεις του ΠΔ 118/06 (ΦΕΚ 119Α’/06), δηλαδή αποστάσεις από άλλο πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρο συνάθροισης κοινού κλπ. 


Αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση αλλά αναφέρεται ρητά στις δύο εγκυκλίους, που εξέδωσε το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, που ερμηνεύουν το ΠΔ 118/06. Συγκεκριμενα στο άρθρο 2 της υπ’ αριθμ. 46998/3352/6-8-07 εγκύκλιο αναφέρεται: “Μικτό πρατήριο υγραερίου” δεν πρέπει να συγχέεται / ταυτίζεται με το “πρατήριο υγρών καυσίμων, εκ μόνο του γεγονότος ότι περιλαμβάνει (εκτός του LPG) και υγρά καύσιμα.


Απλώς και μόνο οι λεπτομέρειες κατασκευής, τοποθέτησης και σύνδεσης των αντλιών ή διανομέων υγρών καυσίμων, των δεξαμενών υγρών καυσίμων και των συστημάτων ασφαλείας για τα υγρά καύσιμα, είναι αυτές που περιλαμβάνονται στα άρθρα 10 και 12 του ΠΔ 1224/81 ή τα αντίστοιχα του ΒΔ 465/70, όπως ισχύουν, στα οποία παραπέμπει το ΠΔ 595/84 (οπως ισχύει).


Για την ίδρυση “μικτών πρατηρίων υγραερίου” δεν ισχύει η απαγόρευση του άρθρου 3 του Ν. 2465/97 (ΦΕΚ Α’ 28) για την απόσταση των 200 μ. από χώρους συνάθροισης κοινού κ.λ.π. ούτε νοείται απαγορευτική απόσταση από πρατήριο υγρών καυσίμων επί της αυτής οδού.”.



2) Η απόσταση των 500 μ. που προβλέπει το άρθρο 2 του ΠΔ 595/84, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει από το άρθρο 2 του ΠΔ 269/98, αναφέρεται σε πρατήρια υγραερίου και μικτά πρατήρια κι όχι σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Στο εν λόγω διάταγμα, αν ανατρέξετε τους ορισμούς του άρθρου 1, θα διαπιστώσετε ότι “πρατήριο” για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού, είναι η εγκατάσταση που λειτουργεί για τον εφοδιασμό των οδικών οχημάτων με υγραέριο.


Συνεπώς, η απόσταση των 1.500 μ. που αναφέρεται στο άρθρο 3, παρ. γ, εδάφ. γγ, αναφέρεται σε πρατήριο υγραερίου κι όχι υγρών καυσίμων.



3) Σε απόσταση 150 μ., σύμφωνα με το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα αλλά και την αυτοψία της Υπηρεσίας μας, δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του ΠΔ 595/84, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει από το άρθρο 4 του ΠΔ 269/98.


Οπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω, δεν τίθεται κανενα ζήτημα καταστρατήγησης της νομοθεσίας και σας παρακαλούμε, μελλοντικά, να ζητάτε την άποψή μας, πριν προβείτε σε ενέργειες που βλάπτουν την αξιοπιστία της Υπηρεσίας μας.



Η προϊσταμένη


της Δ/νσης 


Βερτσιώνη Μαρία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button