Αποσπάσματα από Δελτία Τύπου της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης για τα συνεταιριστικά εργοστάσια

Για την ιστορία, αποσπάσματα από Δελτία Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, σχετικά με τα συνεταιριστικά εργοστάσια.

      Για την ιστορία, αποσπάσματα από Δελτία Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, σχετικά με τα συνεταιριστικά εργοστάσια. 


      29-6-2005 Προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στην διοίκηση της Ε.Β.Ζ. να ασχοληθεί  με την μείωση κατά 39% της θεσμικής τιμής της ζάχαρης και κατά 42,6% της τιμής στα ζαχαρότευτλα, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που οδηγούν στην καταστροφή 20.000 τευτλοπαραγωγούς και στο κλείσιμο δύο εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης, ανάμεσα στα οποία και αυτού της Ξάνθης (όπως προβλέπει και σχετική μελέτη επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αντί να ασχολείται με την εκπαραθύρωση στελεχών της βιομηχανίας λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. 


        18-7-2005  Τα διαρθρωτικά προβλήματα της εν λόγω εταιρείας (ΣΕΒΑΘ) και όλων των συνεταιριστικών εργοστασίων είναι δεδομένα.


        Παρότι είναι δεδομένη και η πολιτική ευθύνη που φέρουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οι, από αυτές διορισμένες, διοικήσεις της ΑΤΕ και των εταιρειών αυτών, για την απραξία τους στην εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδιασμού, στην νομοθετική παρέμβαση για την διαγραφή και ρύθμιση των χρεών προς την ΑΤΕ, τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, όλως τυχαίως, η τελευταία φορά που τέθηκε ζήτημα να τεθούν σε εκκαθάριση τα συνεταιριστικά εργοστάσια, ήταν το έτος 1993 και πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση δεν μπορεί πλέον να είναι σύμπτωση.


       Θα πρέπει η κυβέρνηση, δια του πλέον αρμοδίου, συντοπίτη μας, υφυπουργού, να δεσμευτεί δημόσια, ότι θα κρατήσει σε λειτουργία τη ΣΕΒΑΘ και όλα τα συνεταιριστικά εργοστάσια και να θέσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εργοστασίων αυτών που θα τα καταστήσει ανταγωνιστικά και βιώσιμα.


Αυτή θα είναι μια σημαντική προσφορά προς τον τόπο και για κάθε άλλη κατάληξη η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της.     


     20-1-2006 Όπως όλοι γνωρίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι δε βέβαιο ότι σε μία τόσο σοβαρή απόφαση, που αφορά το κλείσιμο ενός εργοστασίου ζάχαρης, το Δ.Σ. σαφώς και έχει λάβει το πράσινο φως από την Κυβέρνηση.


     Το ότι με σύσκεψη των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας καταργήθηκε η απόφαση της προηγούμενης μέρας του Δ.Σ. της Ε.Β.Ζ. για οριστικό κλείσιμο του ζαχαρουργείου της Ξάνθης, μόνο δύο τινά μπορεί να σημαίνει.


     Ή ότι σε αυτή την Κυβέρνηση κανείς δεν ενημερώνει το άλλον για το τι έχει σκοπό να πράξει (με ακέραια βέβαια την ευθύνη του πρωθυπουργού εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο) ή προσπάθησαν να προετοιμάσουν ψυχολογικά την τοπική κοινωνία για τον στόχο τους, δηλαδή το κλείσιμο του εργοστασίου, για να ξαναεπανέλθουν όταν θα έχουμε αρχίσει πλέον να το “χωνεύουμε”.


    Ότι από τα παραπάνω και αν συμβαίνει τα κυβερνητικά στελέχη φέρουν ακέραια την ευθύνη και για την ανυπαρξία τους κατά τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την σαφή τους πρόθεση να κλείσουν το εργοστάσιο της Ξάνθης.


    Όσο για τους πανηγυρίζοντες τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να δούμε που θα τρέχουν να κρυφθούν. Σήμερα, έτσι όπως τα έχει καταφέρει η Κυβέρνησή τους, τρέχουν πρώτοι – πρώτοι “στους αγώνες” μήπως και διασωθούν.


    4-12-2006 Ερώτημα (βεβαίως αναπάντητο) προς τον συντοπίτη μας αρμόδιο υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό: Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας που να αφορά τη λειτουργία (κατά μετατροπή του ζαχαρουργείου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης) του εργοστασίου παραγωγής βιοαιθανόλης; Γιατί δεν δημοσιοποιείται; 


    25-6-2007 Η συνεχής προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος του ξεπουλήματος των εργοστασίων αυτών, μέσω του σπασίματος της αλυσίδας αλληλεξάρτησης των μετοχικών τους κεφαλαίων και της προσπάθειας ποσοστιαίας εκμηδένισης των μειοψηφικών μετοχικών (πλην ΑΤΕ δηλαδή) πακέτων, με τελικό στόχο τη ΣΕΚΑΠ είναι προφανής. Κι ας μην είναι κανείς πλέον αφελής.


    Πωλούνται για να  κλείσουν προκειμένου οι ισχυροί του κάθε κλάδου να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά  και τα κέρδη. Άμεση συνέπεια θα είναι η δραματική μείωση των προσφερόμενων τιμών αγοράς στους παραγωγούς.


   ΦΤΩΧΙΑ – ΑΝΕΡΓΙΑ – ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ –


  ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΛΕΙΝΕΙ


  ΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


 Ξάνθη 27 Νοεμβρίου 2007


Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button