Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση – Αρχαιρεσίες ΠΑΣΙΠΣ και η συμβολή μας στο σχηματισμό Κυβέρνησης Συνεργασίας του Λαού και της Χώρας

Αγαπητά μέλη του ΣΕΙΚΕΠΑΕ ΑΜ-Θ & Λέσβου,

αγαπητοί σλφοι όλων των συλλογικών οργάνων

του κλάδου μας στην επικράτεια,

 

Αγαπητά μέλη του ΣΕΙΚΕΠΑΕ ΑΜ-Θ & Λέσβου,

αγαπητοί σλφοι όλων των συλλογικών οργάνων

του κλάδου μας στην επικράτεια,

 

οι εξελίξεις στον κοινωνικο-πολιτικό τομέα και η ανάγκη εντονότερης παρουσίας του κλάδου μας από περισσότερους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους με διάθεση συμβολής στα κοινά, στη βάση καθημερινής ενασχόλησης, με αγωνιστικό οίστρο και επαναστατικές λογικές ανακοπής της καθοδικής πορείας των δυνατοτήτων παρέμβασής μας στο ελληνικό, πανευρωπαϊκό και εμμέσως παγκόσμιο γίγνεσθαι, επιβάλλουν να μην αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις στον ΠΑΣΙΠΣ, το κύριο συλλογικό όργανο που απαρτίζει την Πανελλήνια Ομοσπονδία μας, την ΠΟΣΙΠΣ και αποτελεί την ατμομηχανή της.

Θα ήταν πολύ ωφέλιμο να συμμετάσχουν όλοι οι τοπικοί Πρόεδροι και οι Αντιπρόσωποι  των κατά τόπους συλλογικών οργάνων στην ΠΟΣΙΠΣ, σε αυτή την καθοριστική για το μέλλον μας εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΠΑΣΙΠΣ, εφόσον δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Νομίζω ότι οι διαπιστώσεις μας για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης, του διοικητικού μηχανισμού του κράτους και της δικαστικής εξουσίας, απέναντι στους ιδιοκτήτες νόμιμων Παιδικών Σταθμών, θα πρέπει να στιγματιστεί δημοσίως με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα τώρα πλέον και εκτός της εσωσυλλογικής ενημέρωσης.

Η σημαντική προσπάθεια του Προεδρείου της ΠΟΣΙΠΣ/ΠΑΣΙΠΣ, σύμφωνα με όσα μπορώ και παρακολουθώ από τον τόπο μου, χωρίς να μπορώ να συμβάλω περισσότερο και με τις δικές μου μικρές δυνάμεις, να κερδίσουμε την εκτίμηση και τη συμπάθεια των ιθυνόντων, ώστε να μας φέρνονται ισότιμα, είναι ολοφάνερο πλέον ότι δεν αποδίδει.

Μας δουλεύουν εξαρχής ψιλό γαζί, με τις διακηρύξεις τους για την αξία της ανάπτυξης “ιδιωτικής πρωτοβουλίας” (εννοούν την εκτός συναγωνισμού ισχυροποίηση των πλουτοκρατών, των πατρόνων και των ημετέρων τους) και τη συνεισφορά μας στην οικονομία του τόπου.

Μας χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την επίτευξη των δικών τους στόχων και ψηφοθηρικών επιδιώξεων. Με τη διατήρηση του καθεστώτος ανεξέλεγκτης και παράνομης λειτουργίας πολλών δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς και με τους πρόσφατους ανορθολογικούς και πέραν πάσης δεοντολογίας χειρισμούς τους στο θέμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ένα πρόγραμμα που είχε εμφανιστεί για να απαλείψει την αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μητέρων για σωστή προσχολική φροντίδα και αγωγή των παιδιών τους, έγινε βορά των επιτήδειων εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, ώστε να καλύψουν τα δικά τους ελλείμματα στον τομέα αυτό. Συνεχίζουν τώρα με το νέο ΕΣΠΑ την ίδια πρακτική, αδιαφορώντας για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν εκ νέου στη χώρα.

Οι συγκυβερνώντες, με την κατάρρευση της οικονομίας που συνειδητά επιδίωξαν και προσυπέγραψαν, διασφαλίζοντας μόνο τα δικά τους συμφέροντα ως κυρίαρχη κεφαλαιοκρατική τάξη και ως πολιτικό προσωπικό της, προδιέγραψαν και τη δική μας καθοδική πορεία συντριβής, εάν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε τις αυταρχικές αποφάσεις του στυλ “Αποφασίζουμε και διατάσσουμε” και την ανορθολογική συμπεριφορά τους απέναντι στους ιδιώτες επαγγελματίες γενικώς και του κλάδου μας ιδιαίτερα. Πώς είναι δυνατόν να καθορίζουν αυθαίρετα το ύψος των διδάκτρων σε ένα παιδικό σταθμό, όταν όλες οι αναλογιστικές μελέτες, στη βάση των όρων λειτουργίας που οι ίδιοι ορίζουν, προκαθορίζουν το ελάχιστο κόστος της λειτουργίας μας;

Ποιοι είναι αυτοί που θα μας εκβιάζουν, λέγοντας ότι “αυτό είναι κι αν δεν σας αρέσει μη συμμετέχετε στο ΕΣΠΑ”; Μήπως έχουν τις πλάτες των ευρωπαίων επιτρόπων; Αυτό είναι εύκολο να το μάθουμε, εάν ως Ομοσπονδία προσφύγουμε στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που άλλα αποφασίζει και άλλα πράττει.

Θυμίζω την ξεκάθαρη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προτείνει πλέον την ανατροπή της παρούσας συγκυβέρνησης των Ευάγγελου Σαμαρά και Αντώνη Βενιζέλου και το σχηματισμό Κυβέρνησης Σωτηρίας για το λαό και τη χώρα μας: Δε θα μείνει κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας χωρίς τη δυνατότητα φιλοξενίας του σε δημόσιο ή ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, στη βάση επιταγής επιδότησης της μητέρας (σύμφωνα με το εισόδημά της).

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα μπορούσε να εγγράψει το παιδί του στον ΠΣ της Βουλής, για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της σημασιολογίας της αναγνώρισης του έργου της μικρής, αλλά υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας των ΕΒΕ, ανέθεσε τη φροντίδα του σε άξια συνάδελφο του κλάδου μας. 

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε αλλάζοντας τακτική, ώστε να συμβάλουμε στην ανάσχεση της καταστροφικής εξέλιξης για τον κλάδο μας, εκτός κι αν είμαστε αποφασισμένοι να δουλεύουμε με ζημία, δεχόμενοι να ξεζουμιστούν πλήρως και οι εργαζόμενοι που απασχολούμε.

Να εξετάσουμε ασφαλώς και την περίπτωση μαζικής αποχής μας από τη Δράση. Την περίπτωση συνεννόησης και με το παράλληλο πανελλήνιο συλλογικό όργανο, που κακώς ή καλώς υφίσταται, και αποκλεισμού κάθε σλφου που δουλεύοντας παρανόμως, με υπεράριθμα παιδιά ή χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, θα προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα, φιλοξενώντας παιδιά με αμοιβές κάτω του ελάχιστου κόστους. Διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως συλλογικά όργανα, ούτε ως Ομοσπονδία.

Έχω την άποψη, ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) που έχει Αντιπρόεδρο τον μέχρι πριν 2 χρόνια Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο. Αυτό μπορεί να γίνει αποδοτικότερα, εάν η ΠΟΣΙΠΣ υποβάλλει και αίτημα ένταξής της στη ΓΣΕΒΕΕ.

Η άποψη ότι εμείς δεν χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε ευρύτερα συλλογικά όργανα, όπου παίζονται και βρώμικα πολιτικά παιχνίδια, είναι σεβαστή, αλλά υπό συζήτηση, διότι προέχει η δυνατότητα αμεσότερης και ουσιαστικότερης εκπροσώπησης των δικαιωμάτων μας (άλλωστε την άποψη αυτή στην περίπτωση των ΕΒΕ δεν την ασπάζεται ούτε το ΚΚΕ που γενικώς ακολουθεί άλλη τακτική).

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη μαζικοποίηση των συναδέλφων σε αντιπροσωπευτικά όργανα και από την ενιαία συλλογική εκπροσώπηση. Διαφορετικά, δε θα είχε και μεγάλη σημασία για εμάς που βρισκόμαστε εκτός Αθηνών, να πασχίζουμε για την ενδυνάμωση της ΠΟΣΙΠΣ. Οι κλαδικές ομοσπονδίες, όταν λειτουργούν με μαζική συμμετοχή, όπως εμείς, μπορούν να αντλήσουν ουσιαστική δύναμη και υποστήριξη από τη ΓΣΕΒΕΕ.

Από κει και πέρα, το εάν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΒΕ και κάθε Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας στέκονται ή όχι στο ύψος των ευθυνών και υποχρεώσεών τους, αυτό εξαρτάται από το ποιοι εκλέγονται και πόσο ειλικρινείς είναι (βλ. πρόσφατη περίπτωση του “επαναστάτη” Β. Κορκίδη της ΕΣΕΕ που ενώ υποσχέθηκε ότι δε θα πουλήσει τους Εμπόρους για να πολιτευθεί, έβαλε υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής, ο αθεόφοβος!).

Προσωπικά, θεωρώ ότι κανένας εκπρόσωπός μας που θα εκλεγεί στη ΓΣΕΒΕΕ, δε θα απεμπολήσει τις αξίες μας, όπως τις έχουμε επεξεργαστεί σε προηγούμενες τοπικές και πανελλήνιες συναντήσεις και μαζώξεις του κλάδου.

Θα ήταν λάθος να μην εξαντλήσουμε τις προσπάθειες εκπροσώπησης των δίκιων μας, τώρα με το ΕΣΠΑ και στο μέλλον με οτιδήποτε άλλο, με την αιτιολογία ότι δε χρειαζόμαστε να εμπλακούμε σε μορφές και οργανώσεις πάλης που στην κρίσιμη στιγμή κάποιοι από εμάς θα πρέπει να αποφασίσουν “με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν”, ώστε να επιτευχθεί η διάσωση της τάξης μας και ενδεχομένως της ίδιας της χώρας.

Και για να το καταστήσω ποιο συγκεκριμένο και καθαρό, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχω λόγο να λειτουργώ ως ο μεσάζων της αφαίμαξης του ιδρώτα των συνεργατών μου από τους οσφυοκάμπτες που μας κυβερνούν.

Προτιμώ να ενταχθώ, ως επαγγελματίας, σε ένα οργανωμένο, συστηματικό και ευμετάβλητο προς την πρόοδο σύστημα προσχολικής αγωγής, στη βάση ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, όπου υποχρεωτικά και με τη στήριξη της Πολιτείας (κράτους, δήμου, ΕΕΤΑΑ, Περιφέρειας, δεν έχει και τόση σημασία) θα μπορέσω να ολοκληρώσω το έργο μου, παρά να βρίσκομαι ως Μμ ΕΒΕ σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης και αβεβαιότητας.

Νομίζω ότι σε αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των σλφισσών και σλφων που έχουν δώσει την ψυχή και το σώμα τους γι’ αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα, θα συμφωνούσε μαζί μου. Κάνω λάθος σλφοι;

 

Αντωνης Κοσμιδης

μέλος ΔΣ ΠΟΣΙΠΣ

Ξάνθη (τηλ. 25410-71240 & 6936851525) 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button