ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον καλεσμένο της εκπομπής, είναι ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος ο νέος Γραμματέας. Δεν έχουμε μιλήσει μαζί, να σας ευχηθούμε και συγχαρητήρια για την εκλογή σας κύριε Ξυνίδη. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχαρητήρια. Καλημέρα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και έχει περάσει κάποιος εύλογος χρόνος, τέλος πάντων τα συγχαρητήρια ισχύουν. Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ και καλημέρα σας από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, μια υπέροχη κωμόπολη στα ορεινά της Ξάνθης, είναι μια πανέμορφη περιοχή που σας προσκαλώ να την επισκεφθείτε. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λειτουργείτε και έτσι ως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον καλεσμένο της εκπομπής, είναι ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος ο νέος Γραμματέας. Δεν έχουμε μιλήσει μαζί, να σας ευχηθούμε και συγχαρητήρια για την εκλογή σας κύριε Ξυνίδη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχαρητήρια. Καλημέρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και έχει περάσει κάποιος εύλογος χρόνος, τέλος πάντων τα συγχαρητήρια ισχύουν.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ και καλημέρα σας από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, μια υπέροχη κωμόπολη στα ορεινά της Ξάνθης, είναι μια πανέμορφη περιοχή που σας προσκαλώ να την επισκεφθείτε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λειτουργείτε και έτσι ως…


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εδώ βρίσκομαι, γιορτάζει σήμερα η κωμόπολη αυτή, σε μια πολύ ωραία έτσι ατμόσφαιρα, και γι’ αυτό είμαι λίγο επηρεασμένος και σας το πρότεινα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πραγματικά όμορφα εκεί πάνω, αλλά είναι πολύ μακριά, εντάξει. Πολύ μακριά για μας, για να είμαστε στη δουλειά μας ξανά τη Δευτέρα.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι μόλις 1 ώρα και 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας για να ‘ρθείτε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάντως αυτό που λέτε δηλαδή, ότι βρίσκεστε… Και δεν είναι τυχαίο, από την περιοχή εκεί κατάγεστε…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και Βουλευτής.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και Βουλευτής, ναι. Και είναι η πρώτη φορά που ένας Γραμματέας κόμματος εξουσίας, και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από μία ακριτική περιοχή. Αυτό συμβολίζει κάτι ή είναι ένα τυχαίο γεγονός κατά την εκτίμησή σας;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό νομίζω ότι είναι…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλον πρέπει να ρωτήσουμε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μάλλον, αλλά από την άλλη τη μεριά πιστεύω ότι εν πάση περιπτώσει αφού συνέβη είναι ένας πολύ καλός συμβολισμός.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, καλός συμβολισμός για ποιο θέμα;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλός συμβολισμός γι’ αυτό που είπατε, δηλαδή ότι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία μπορεί να φτάσει στο σημείο να είναι και Γραμματέας του Κινήματος.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, αυτό τώρα, επειδή δεν είναι τόσο απλό ότι είστε από την Ξάνθη, ή εν πάση περιπτώσει από μια ακριτική περιοχή, εδώ είναι κάτι πιο σύνθετο με αυτό που συνέβη με σας. Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είναι για χρόνια, αν δεν κάνω λάθος είστε στο ΠΑΣΟΚ από πολύ μικρό παιδί, έτσι δεν είναι; Πότε πήγατε;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Από δεκατεσσάρων.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από δεκατεσσάρων!


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, το 1978.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, ανεβήκατε μέσα από τις διαδικασίες, ήσασταν…


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, Μαθητικό, Σπουδάζουσα μετά σαν φοιτητής, Τομεακά Γραφεία, δηλαδή στις Οργανώσεις Βάσεις και από το 2005 Συντονιστής τότε, Γραμματέας δηλαδή, της Νομαρχιακής Επιτροπής, μέχρι το 2008 στο Συνέδριο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είστε λοιπόν ένα προϊόν το οποίο δεν έχει σχέση με αυτό που κάποιοι βιάστηκαν να πουν “το νέο ΠΑΣΟΚ”, είστε ένα παραδοσιακό στέλεχος του Κόμματος, έτσι δεν είναι;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό που λένε κάποιοι όταν μιλούν για νέο ΠΑΣΟΚ, εγώ πιστεύω ότι αυτό που λέμε “νέο ΠΑΣΟΚ” είναι ότι κάποιες αντιλήψεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στον πολιτικό μας χώρο και τις οποίες θεωρήσαμε ότι πρέπει να ‘ρθουν στο προσκήνιο, στα πλαίσια όχι μόνο της ανανέωσης του ίδιου του δικού μας πολιτικού χώρου, αλλά και τα πλαίσια της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.


Εάν αυτό είναι νέο ΠΑΣΟΚ, είμαι νέο ΠΑΣΟΚ. Εάν είναι η πορεία ας πούμε που έχει ο καθένας, η μακρόχρονη, μέσα σε ένα κόμμα, τότε είμαι παλιό ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι να σας πω και αυτή την κουβέντα, να σας πω την αλήθεια, δεν την κατάλαβα και ποτέ τι σημασία έχει να γίνεται.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μία άχαρη κουβέντα και έχει σχέση περισσότερο είτε με λάθη επικοινωνιακά τα οποία έγιναν από την πλευρά κάποιων ανθρώπων που ενδεχομένως δεν γνώριζαν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ή έγινε συνειδητά για να απαξιώσουν κάτι καινούριο που έρχεται, έτσι;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όπως επίσης, να σας πω την αλήθεια, δεν μου αρέσει και η αντίθεση που είδα στον τύπο μεταξύ βαθέως ΠΑΣΟΚ, γιατί με κάνει να αισθάνομαι ρηχό ΠΑΣΟΚ και τέτοιο δεν ένιωσα ποτέ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, ρηχό ΠΑΣΟΚ, όταν από τα δεκατέσσερά σας είστε στο ΠΑΣΟΚ, είναι λίγο δύσκολο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εντάξει, είναι από τα δεκατέσσερα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αντικειμενικά έχει ένα συμβολισμό. Αυτό το βαθύ ΠΑΣΟΚ που λέγαμε έχει ένα συμβολισμό, έχει ένα περιεχόμενο θέλω να πω, δεν είναι ένα σύνθημα.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, φαντάζομαι ότι…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν στελέχη τα οποία κάνανε ουσιαστικά καριέρα κομματική, ήταν πάρα πολλά χρόνια και συνδυάστηκε αυτό και με την εξουσία, με την ανάληψη εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ -όχι τώρα, τις προηγούμενες τετραετίες που κέρδισε την εξουσία- και έχει ταυτιστεί. Δηλαδή έχει ένα συμβολισμό, έχει ένα περιεχόμενο, δεν είναι απλά “βαθύ” και “ρηχό” έτσι.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας, ενδεχόμενα και για ένα τέτοιο περιεχόμενο ή για παρεμφερή περιεχόμενα είχαμε και αυτή την κατάληξη το 2004. Ότι δηλαδή η κοινωνία δεν συγχώρεσε αυτού του είδους τη φθορά που είχαμε με την πολύχρονη άσκηση της εξουσίας.


Αλλά όλοι εμείς ήμασταν και τότε στο ΠΑΣΟΚ, δεν βρεθήκαμε ξαφνικά το 2005 για να απεκδυθούμε και τα αρνητικά μας στην ιστορία μας, εγώ αισθάνομαι ότι πρέπει να απολογούμαι και για εκείνο το ΠΑΣΟΚ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήσαστε βέβαια τότε κυρίαρχοι. Στο ΠΑΣΟΚ ήσασταν, αλλά δεν ήσαστε η κυρίαρχη τάση στο ΠΑΣΟΚ.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν ήταν θέμα τάσης, καθένας κρίνει ανάλογα με τη συγκυρία που διαμορφώνεται και τις προσωπικές του συνθήκες και ανάγκες το πότε θα μπει πιο ενεργά και πότε όχι τόσο. Νομίζω αυτό είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη ξέρετε, αν μου επιτρέπετε, αυτό το οποίο ίσως είναι πολύ διαφορετικό σήμερα, είναι ότι στελέχη τα οποία έχουν σημαντικές θέσεις σήμερα, είτε στο κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ, είτε στον κρατικό μηχανισμό είτε σε Υπουργεία και τέτοια, έχουν μία διαφορά από πολλά στελέχη του παρελθόντος, ότι έχουν επάγγελμα. Δηλαδή καταρχήν βάλατε ένσημα και στη συνέχεια πήγατε εκεί.


Εσείς για παράδειγμα είστε δικηγόρος πολλά χρόνια, και αντιλαμβάνομαι πετυχημένος δικηγόρος στην περιοχή σας και όχι μόνο εκεί.


Και αν καθίσει κανείς και δει τα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν, οι περισσότεροι απ’ αυτούς έκαναν καριέρα αλλού, και σε νεαρή ηλικία, και στη συνέχεια μπήκαν στην πολιτική.


Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω διότι θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό. Γιατί γενικά τα στελέχη, είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στα άλλα κόμματα, που είναι στελέχη που προήλθαν από τον κομματικό σωλήνα, είναι στελέχη τα οποία στην κυριολεξία δεν μπορούν να αντιληφθούν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην κοινωνία κατά την άποψή μου.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να σας πω. Καταρχήν αυτό δεν μπορεί να γίνει με πρόγραμμα. Δηλαδή, όταν μπαίνεις σε ένα επάγγελμα και παλεύεις με τον καθημερινό μόχθο να αποδείξεις ότι είσαι καλός, ότι μπορείς να καταφέρεις, ότι μπορείς να συντηρείς τον εαυτό σου, την οικογένειά σου και όλα αυτά τα πράγματα, δεν είναι ένα προστάδιο του να ασχοληθείς προφανώς με την πολιτική.


Το ότι σε αυτή τη συγκυρία πράγματι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είχαν μία ιδιαίτερη επαγγελματική πορεία αφήσανε πίσω αρκετά πετυχημένες καριέρες και κεφάλαιο προσωπικό, που δημιούργησαν μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα, προκειμένου να ασχοληθούν λίγο περισσότερο ή πολύ περισσότερο με την πολιτική και να μπορέσουν να δώσουν το κατιτίς παραπάνω, νομίζω ήταν μια ευτυχής συγκυρία, η οποία δεν είναι δημιούργημα της τύχης.


Δηλαδή έχει να κάνει με το ότι κάποιοι δημιούργησαν αυτές τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις και νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, εσείς ήρθατε, εκλεγήκατε Γραμματέας, υπήρξε μια συζήτηση για το αποτέλεσμα αυτό, έχετε μιλήσει και αλλού γι’ αυτό. Ήταν μια εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου η οποία δεν έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή από το Εθνικό σας Συμβούλιο, έτσι;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, με την έννοια τουλάχιστον του πώς είχαμε συνηθίσει ενδεχομένως κάποιες παλαιότερες εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι, πιστεύω ότι ήταν διάφοροι παράγοντες που το προκάλεσαν αυτό, που όμως νομίζω ότι πλέον δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.


Δεν νομίζω ότι κανένας αμφισβητεί σήμερα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει Γραμματέα, και εγώ προσπαθώ να είμαι ένας καλός Γραμματέας και να αποδείξω ότι και οι άνθρωποι οι οποίοι λογικά είτε δεν με ξέρανε είτε δεν πίστεψαν ότι μπορώ να τα καταφέρω, η στόχευσή μου είναι σε ενάμιση χρόνο που έχουμε Συνέδριο, που λογικά θα πάμε σε εκλογές νέων οργάνων συνολικά κλπ, ότι θα πουν ότι τελικά άξιζε η πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ότι εγώ ανταποκρίθηκα στα καθήκοντά μου. Αυτή είναι η στόχευσή μου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, να σας παρακαλέσω ένα λεπτό να μας περιμένετε και μετά να μπούμε σε μια σειρά, λίγο να συζητήσουμε ποια είναι τα σχέδιά σας γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ το οποίο εσείς θα θέλετε να παραδώσετε σε αυτό το Συνέδριο;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Με μεγάλη μου χαρά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.


Διάλειμμα


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ στη NET 105,5, “ΣΤΑ Μέσα ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩ”, ο Γιάννης Παντελάκης και ο Γιάννης Ρουμπάτης. Καλεσμένος μας τηλεφωνικά από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης, μια όμορφη πόλη όπως μας είπε ο κ. Ξυνίδης, ο Σωκράτης Ξυνίδης, Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, και βέβαια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ξάνθης.


Κύριε Ξυνίδη -ευχαριστούμε καταρχήν που περιμένατε λίγο- είπατε ότι θέλετε σε ενάμιση χρόνο, όταν θα γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκεί να πουν οι άνθρωποι ότι: Καλά έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρότεινε αυτό τον άνθρωπο, ότι παραδίδει κάτι ενδιαφέρον. Τι ενδιαφέρον θέλετε να παραδώσετε εσείς; Τι θα κάνετε, ποιο είναι το σχέδιό σας, ποιο είναι το όραμά σας γι’ αυτό το κόμμα;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα σας πω κάποια επιμέρους πράγματα, γιατί δεν θέλω να κάνω έκθεση ιδεών. Είναι πολύ συγκεκριμένα αυτά τα οποία έχω καταρχήν στο μυαλό μου και βεβαίως θα τα συζητήσουμε στο Πολιτικό Συμβούλιο με την παρουσία του Προέδρου μας και θα διαμορφώσουμε και την τελική μας κατεύθυνση.


Διότι, όπως καταλαβαίνετε, αυτή δεν είναι μια μοναχική πορεία ενός Γραμματέα, είναι μια συλλογική πορεία ενός κόμματος που πρέπει να έχει, μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, ζυμωθεί για να επιτευχθεί.


Εκείνο λοιπόν το οποίο βλέπω εγώ είναι καταρχήν ότι πρέπει να συνεχιστεί όλη αυτή η πορεία που ξεκινήσαμε το 2005 για κάποιες βασικές αλλαγές μέσα στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας, αυτό που λέμε δηλαδή ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, μέσα από διαβούλευση, μέσα από την επιμόρφωση των στελεχών μας, όλη αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί.


Αλλά επειδή έχει συζητηθεί αρκετά να μην επιμείνω περισσότερο, όμως είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας, ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία.


Από κει και μετά έχουμε το κομβικό σημείο, του ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση και όλοι γνωρίζουμε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται στις επάλξεις…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εξουσία τέλος πάντων, ναι.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Σε κυβερνητικές θέσεις, από Υπουργούς μέχρι και στελέχη, που πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν πράξη αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό.


Άρα χρειάζεται μια αναδιάταξη του πολιτικού δυναμικού, προκειμένου το κόμμα να συνεχίσει, το κίνημα να μπορέσει, να είναι σε θέση ενεργή και μάχης, να μην κάτσει, να μην ατονήσει και να μην εκφυλιστεί με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι το ένα το στοίχημα, το οποίο πρέπει να κερδηθεί και σχετικά σύντομα.


Το δεύτερο σημείο είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει, από την ώρα που θα λειτουργεί, να παράγει πολιτικές θέσεις, με την έννοια του να δημιουργεί και προϋποθέσεις και πεδίο συζήτησης στις κυβερνητικές αποφάσεις με βάση αυτές τις πολιτικές θέσεις.


Δηλαδή αυτό το οποίο αντιλαμβάνομαι είναι ότι το κόμμα ενδεχομένως να μπορεί να είναι και ένα βήμα πιο μπροστά στη χάραξη πολιτικών και από κει και πέρα η κυβέρνηση να αποφασίζει εάν την ενδιαφέρουν αυτά που λέει το κόμμα και αν μπορεί να τα υλοποιήσει κλπ στο δικό της προγραμματισμό. Άρα κόμμα που λειτουργεί και παράγει πολιτική.


Και βεβαίως σε αυτό τον τομέα, και συνέχεται άμεσα, είναι -όπως έχουμε πει- ότι εμάς μας ενδιαφέρει, στα πλαίσια βέβαια του πλήρους διαχωρισμού του κόμματος από την κυβέρνηση, οι κυβερνητικές αποφάσεις να είναι μέσα στο πνεύμα και στο πλαίσιο αυτών που ως ΠΑΣΟΚ έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.


Με αυτή την έννοια έχω πει και το επαναλαμβάνω ότι κατά τη νοοτροπία μου το κόμμα είναι ο θεματοφύλακας αυτών των πραγμάτων, σε πρώτη φάση.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το μεγαλύτερο στοίχημα -και συγγνώμη που σας διακόπτω- είναι αυτό το οποίο εν πολλοίς το περιγράψατε κι εσείς, είναι ο διαχωρισμός κυβέρνησης με κόμμα, έτσι δεν είναι;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά παράλληλα έχει σημασία αυτό που λέτε, ότι είναι θεματοφύλακας το κόμμα των αξιών, τέλος πάντων αυτό που πρεσβεύει. Και εδώ πέρα υπάρχει ένα ζητούμενο.


Ήδη έχουμε κάποιες πολιτικές -βέβαια είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια συνολική εικόνα- αλλά έχουμε κάποιες πολιτικές κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία.


Έχουμε την κατάθεση ενός προσχεδίου προϋπολογισμού, πάνω-κάτω έχουμε μία εικόνα πού θα πορευτεί αυτός ο προϋπολογισμός, γνωρίζουμε, ποιοι δηλαδή θα επωμιστούν τα βάρη για να ανταποκριθεί η χώρα στις αυξημένες ανάγκες, και λόγω της κρίσης αλλά και γενικότερα επειδή η οικονομία δεν πάει καθόλου καλά.


Ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πώς το σχολιάζετε αυτό; Γιατί ήδη θα έχετε διαβάσει επικριτικά σχόλια ότι ήδη υπάρχουν επιβαρύνσεις, φορολογικές επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι. Νομίζω ότι και συμβολικά αλλά και συνολικά αν το δούμε. Συμβολικά καταρχήν θυμίζω ότι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μη φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.


Η πρώτη που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να πάρει τις ειδικές εισφορές από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνική του πολιτική. Αυτό σε επίπεδο συμβολισμού.


Από κει και μετά, εάν θα δείτε, η κατανομή μεταξύ αμέσων και εμμέσων φόρων και κυρίως από πού προέρχεται η άμεση φορολόγηση, θα δείτε ότι είναι στοχευμένη στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι είμαστε μέσα στην κατεύθυνση και στο πνεύμα που έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε ισχύει εν μέρει. Δηλαδή σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία έχουμε αυτή την έκτακτη εισφορά, η οποία κατά πως φαίνεται θα είναι και προάγγελος αυτού που έχει προαναγγείλει, το έχει πει η κυβέρνηση δηλαδή, ότι θα καταργήσει το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε ό,τι αφορά όμως…


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι. Και νομίζουμε ότι είναι κοινωνικά δίκαιο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοινωνικά δίκαιο, αλλά σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εδώ μιλάμε για μία εφάπαξ εισφορά που θα δώσουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά είναι εφάπαξ, δηλαδή δεν έχουμε δει ότι αυτό θα αποκτήσει και ένα μόνιμο χαρακτήρα. Κάτι το οποίο φαντάζομαι κι εσείς θα συμφωνείτε ότι είναι δίκαιο και αυτό.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, είναι όμως μία πολιτική επιλογή που λέει ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους κοινωνικά αδύναμους, έστω κατ’ αυτόν τον αποσπασματικό τρόπο, δείχνω την πρόθεσή μου, την πολιτική μου πρόθεση από ποιους πρέπει να πάρω και σε ποιους πρέπει να δώσω.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι, αυτό που λέτε κι εσείς, είναι πρόσκαιρο, είναι στιγμιαίο. Τι θα γίνει σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον; Δηλαδή με βάση τον προϋπολογισμό, πώς θα πορευτεί το 2010 ας πούμε;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι και εκεί. Γιατί ο προϋπολογισμός συνέχεται και με όλα τα νομοσχέδια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται είτε σε διαβούλευση είτε προχωρούν σε ψήφιση στη Βουλή.


Όπου όλο αυτό το οποίο περιγράφεται, ή εν πάση περιπτώσει το μεγαλύτερο τμήμα από αυτό που περιγράφεται ως παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες 100 μέρες με σαφή στόχευση την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έστω και σε επίπεδο διαβούλευσης.


Αυτό δηλαδή δείχνει ότι η ατζέντα που έβαλε, οι προεκλογικές θέσεις που εξέφρασε, το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ελληνικό λαό για τις οποίες ψηφίστηκε, σε γενική κατεύθυνση και σε γενικές γραμμές τηρείται.


Από την άλλη τη μεριά αν θα δείτε -και θέλω λίγο να το εντοπίσω αυτό- η όλη συζήτηση που “ταλαιπωρεί” ας το πω και την κυβέρνηση και την κοινωνία αυτή τη στιγμή, αφορά παλιές ιστορίες του πρόσφατου παρελθόντος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Δηλαδή και το θέμα του λιμανιού του Πειραιά και το θέμα των STAGE και το θέμα της απόσυρσης αυτοκινήτων, δεν είναι πολιτική ατζέντα που έβαλε το ΠΑΣΟΚ ή μιλάμε για ζητήματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ, είναι μετασεισμικές δονήσεις των λαθεμένων αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι απαραίτητα έτσι, ή μάλλον δεν είναι μόνο έτσι. Γιατί σε ό,τι αφορά, επειδή αναφέρατε κι εσείς ο ίδιος το θέμα του λιμανιού του Πειραιά, είχατε μιλήσει ως ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Τώρα δεν μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε, μιλάμε όμως για διάλογο. Βασικά μέρη αυτής της σύμβασης που δεν έχουν εντοπιστεί όπως πρέπει -και νομίζω ότι όποιος της έχει ρίξει μια ματιά μπορεί να αντιληφθεί τι λέω- πρέπει να διασαφηνιστούν προς όφελος της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων βεβαίως.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, βεβαίως υπήρχαν και κάποια πράγματα που ενδεχομένως πριν τις εκλογές δεν τα ξέρατε. Για παράδειγμα, στην υπόθεση αυτή της παρουσίας των Κινέζων, της κινέζικης εταιρείας, δεν είναι νομίζω ευρέως γνωστό ότι η Κίνα έχει στην κατοχή της γύρω στα 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.


Αυτό γιατί έχει σημασία: Έχει σημασία γιατί αν ξαφνικά για παράδειγμα η Κίνα αποφασίσει ότι θέλει να πουλήσει αυτά τα ομόλογα, ξέρετε ότι δημιουργείται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας. Γιατί τα spreads τα οποία μπορεί να αυξηθούν μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.


Δηλαδή υπάρχουν και θέματα τα οποία μπορεί με καλή πίστη να τα λέγατε πριν, αλλά υποθέτω ανακαλύψατε και κάποια πράγματα τα οποία δεν τα ξέρατε πριν. Αυτό που σας λέω είναι πολύ σοβαρό θέμα και συζητιέται πάρα πολύ σοβαρά στο εξωτερικό.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα από τα εμπλεκόμενα μέρη, εγώ δεν λέω τώρα από τους πολιτικούς μόνο, δηλαδή εννοώ από την κυβέρνηση, από το υπουργείο, από τους εργαζόμενους κλπ, δεν βγαίνει κανένας ευθέως και να πει να φύγουν οι Κινέζοι.


Είναι λοιπόν προφανές ότι για να μην λέγεται αυτό υπάρχει λόγος που δεν λέγεται και υπάρχει μια αποδοχή ότι πλέον μιλάμε με αυτό το δεδομένο, γι’ αυτούς τους λόγους που ενδεχομένως είπατε και για άλλους πολλούς που θα μπορέσει να προσθέσει κάποιος, για τις σχέσεις της ναυτιλίας μας με την Κίνα, για το ότι η Κίνα είναι μια εμπορική ανερχόμενη δύναμη που κανένας δεν μπορεί σήμερα να κάνει πως δεν τη βλέπει, να της λέει “συγγνώμη, μετανιώσαμε”.


Είναι πολλά ζητήματα, τα οποία κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να τα λαμβάνει υπόψη της και να μπορεί να τα διαχειριστεί σωστά, εις όφελος της χώρας.


Επαναλαμβάνω, και να μην το πάμε ας πούμε παραπάνω, το ότι κανένας δεν βγαίνει αυτή τη στιγμή να πει κάτι διαφορετικό όπως “έξω οι Κινέζοι από το λιμάνι”, νομίζω ότι κάτι δείχνει.


Από κει και μετά όμως αρχίζει ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την υπεύθυνη διαχείριση από μεριάς της Ελληνικής Κυβέρνησης.


Με το λιμάνι να λειτουργεί, την υπεύθυνη διαχείριση ώστε να βελτιώσουμε τη σύμβαση αυτή, τις συμβάσεις αυτές, που βγήκαν στη διαδρομή ότι υπήρχαν, πρόσθετες συμβάσεις που δεν ήταν γνωστές.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μιλάτε για επαναδιαπραγμάτευση, αυτό λέτε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε. Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω το “επαναδιαπραγμάτευση” γιατί -κακώς κατά τη γνώμη μου- έχει ταυτιστεί με μια αντίληψη ακύρωσης πλήρως της συμφωνίας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι, δεν είναι ακύρωση, είναι ακύρωση κάποιων όρων ίσως.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσεκτικής έρευνας των επιμέρους στοιχείων, να το πούμε κάπως έτσι.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακριβώς. Με αυτό το περιεχόμενο λοιπόν.


Γι’ αυτό με βλέπετε ότι αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο, διότι έχει ταυτιστεί με τέτοια έννοια, που νομίζω ότι και η ίδια η λέξη δεν το λέει. Τώρα, γίνεται από πολιτική σκοπιμότητα; Γίνεται από κεκτημένη ταχύτητα; Δεν ξέρω.


Άρα υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και μέσα από αυτό το αντικείμενο συζήτησης μπορούν να κατοχυρωθούν και πάρα πολλά και από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Αλλά προϋπόθεση είναι να λειτουργούν τα λιμάνια. Διότι με κλειστά τα λιμάνια και με τέτοιο καθεστώς έντασης και κρίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο συμβαλλόμενα μέρη να βρουν καλό κλίμα συνεννόησης και να μπορέσουν να επιλύσουν, προς συμφέρον όλων, κάποια εκκρεμή ζητήματα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, ένα τελευταίο ερώτημα. Εάν διαφωνείτε ως κόμμα με κάποια πράγματα που κάνει η κυβέρνηση, θα το πείτε;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το σωστό και ορθό είναι ότι αν διαφωνείς με κάτι το οποίο φαίνεται ότι πάει να κάνει η κυβέρνηση, πρέπει να το εντοπίζεις στην κυβέρνηση.


Ότι κατά τις θέσεις μας και τις απόψεις μας, όπως θα έχουν εκφραστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, είναι κάτι το οποίο κινείται είτε στις παρυφές είτε εκτός αυτών που έχουμε πει.


Εάν παρόλα αυτά κάποιοι αδιαφορήσουν το να συζητήσουν, εάν πράγματι συμβαίνει αυτό και αν έχει δίκιο το κόμμα σε αυτό το οποίο εντοπίζει, νομίζω ότι το κόμμα έχει υποχρέωση να το πει φωναχτά.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ξυνίδη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιτυχία να ‘χετε.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και καλή Κυριακή σε όλους. Γεια σας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ‘στε καλά, καλημέρα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button