Πολιτική

Περιοδεία του Λευτέρη Καρχιμάκη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Σε Έβρο Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή και Ξάνθη, βρέθηκε το τετραήμερο 12 – 15 Απριλίου ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Καρχιμάκης, Λέκτορας ευρωπαϊκής πολιτικής του πανεπιστημίου Λέιντεν της Χάγης.

Την Παρασκευή κατά την επίσκεψη του στον Έβρο αντίκρισε μια περιοχή με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με την απουσία στήριξης από την κεντρική κυβέρνηση. Συζήτησε με τους εργαζομένους του Κέντρου Υγείας Δικαίων και της Ορεστιάδας, οι οποίοι του μετέφεραν τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν, ειδικά στις θέσεις των τραυματιοφορέων.  Κατά τη συνάντησή του με πολίτες και εργαζόμενους στον βιοτεχνικό και αγροτικό τομέα έγινε αντιληπτό ότι η μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου έρχεται αντιμέτωπη με δυσμενείς συνθήκες, όπως την έλλειψη προσωπικού λόγω της ερήμωσης των περιοχών και τα μεγάλα οικονομικά κόστη.  

Το Απόγευμα της Παρασκευής επισκέφθηκε την Κομοτηνή όπου και συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα της ΠΑΣΠ για την σχέση των νέων με την πολιτική, με τους φοιτητές να εκφράζουν σκέψεις, αγωνίες και φιλοδοξίες για το μέλλον τους, επικοινωνώντας ταυτόχρονα την ανάγκη τους για ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής.

Το πρωί του Σαββάτου, μαζί με κλιμάκιο της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στη λαϊκή αγορά της Κομοτηνής, όπου συνάντησε ντόπιους, αγρότες και παραγωγούς από την επαρχία της Ροδόπης. Κύριο προβληματισμό της συνομιλίας αποτέλεσε το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων τους, όπου τους οδηγεί σε τεράστια πτώση του καθαρού τους εισοδήματος και δυσχεραίνει την διαβίωσή τους. Κύριο εθνικό στόχο οφείλει να αποτελέσει η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιφέρεια, όπως και η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων. Κατόπιν, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωάννη Γκαράνη και τον π. Βουλευτή Γιώργο Πεταλωτή, όπου και συζητήθηκε η ανάγκη ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής και αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Την Κυριακή, μετέβη στην Καβάλα όπου είχε την ευκαιρία να βρεθεί με πολίτες και φίλους, με κύριο θέμα της συνομιλίας την εκ νέου ανάδειξη της πόλης σε σημαντικό εμπορικό κέντρο σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της περιοχής, καθώς πολλές εγκαταστάσεις έκλεισαν λόγω της αδυναμίας στήριξης κι επένδυσης. Περιηγηθεί επίσης, στην έκθεση ‘’Romeyka’’ της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Cambridge, Ιωάννας Σιταρίδου στο μουσείο Μεχμέτ Αλή.  

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού του δόθηκε η ευκαιρία να δει από κοντά ένα παράδειγμα ενεργειακής δημοκρατίας που συντελείται στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης και συγκεκριμένα στο πάρκο ΑΠΕ του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης.  Εκεί, με ξεναγό τον εμπνευστή και δημιουργό του πάρκου Παντελή Μπότσαρη, είδε πως δουλεύει σε πραγματικές συνθήκες, το ενεργειακό μοντέλο που ο ίδιος προτείνει για τη χώρα.

Την Δευτέρα 15 Απριλίου βρέθηκε στη Δράμα συνοδεία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Νικολαϊδη, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν έντονα το αίσθημα αποκλεισμού που νιώθουν λόγω του κακού οδικού δικτύου και του πρακτικά ανύπαρκτου σιδηροδρομικού δικτύου. Η Δράμα όπως και όλη η χώρα πρέπει να έχει σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να υπάρξει ενίσχυση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button