Ελλάδα

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Ανοδικές τάσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιταχύνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη γενικότερα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostast, στις χώρες της κοινής ισοτιμίας του ευρώ ο ΔΤΚ ενισχύθηκε στο 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο από το 2,4% που είχε προηγηθεί, αλλά με τη μέτρηση να δείχνει ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές για επιτάχυνση στο 3%.

Στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% μετά την πτώση 0,6% μηνιαίως που είχε προηγηθεί.

Στο στενότερο μέτρο ωστόσο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστική ένδειξη, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Νοεμβρίου όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαία βάση βέβαια, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση κατά 0,4% μετά την πτώση κατά 0,6%.

Στην Ελλάδα, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με +3,7% ετησίως τον Δεκέμβριο μετά το +3% του Νοεμβρίου, ενώ στη σύγκριση των δύο μηνών εμφάνισαν μικρή αύξηση κατά 0,1%.

Στις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη προήλθαν κυρίως από την κατηγορία τρόφιμα-αλκοόλ-καπνικά που είδαν αυξήσεις 6,1% ετησίως στις τιμές τους, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 6,9% του Νοεμβρίου, ενώ ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με +4% όσο και στην προηγούμενη μέτρηση.

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,5% μετά την αύξηση κατά 2,9% του Νοεμβρίου, ενώ οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να υποχωρούν αλλά με βραδύτερο ρυθμό, εμφανίζοντας μείωση κατά 6,7% ετησίως μετά τη μείωση 11,5% που είχε προηγηθεί.

Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, η υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στην Σλοβακία με 6,6% ετησίως, ενώ στην Αυστρία μετρήθηκε στο 5,7% και στην Κροατία στο 5,4%.

Αντίθετα, στο Βέλγιο και την Ιταλία ο πληθωρισμός κινήθηκε στο μόλις 0,5% ετησίως και στην Λετονία στο 0,9%.

Στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία είχε τον Δεκέμβριο πληθωρισμό 3,8% (από 2,3%) και η Γαλλία 4,1% (από 3,9%).

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button