Ελλάδα

Απασχόληση: Τα 21 προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας το 2024

Έτοιμο είναι το πλάνο του Υπουργείου Εργασίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης για το 2024.

Τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης έχουν ως εξής:

  1. Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 7.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών

Το έργο θα περιλαμβάνει κατάρτιση, πιστοποίηση και βραχυπρόθεσμη επιδοτούμενη απασχόληση. Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/ και η επανακατάρτιση ανέργων, σε τομείς/περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως ψηφιακές, «πράσινες», «μπλε» δεξιότητες. Την κατάρτιση θα ακολουθεί πρόγραμμα εξάμηνης απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες.

  1. Επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του έργου: Υποέργο 2Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (ηλικίας 45 ετών και άνω)

Η δράση αφορά στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με προτεραιότητα στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

Η δράση αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση δέκα χιλιάδων (10.000) μακροχρονίων ανέργων, ηλικίας 45 ετών και άνω.

  1. Επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του έργου: «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Η δράση αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

  1. Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών

Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι δέκα χιλιάδες εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

  1. Κλιμάκωση πιλοτικών προγραμμάτων ανοιχτού τύπου

Η Δ.ΥΠ.Α. φιλοδοξεί το πρόγραμμα αυτό να μπορέσει να δώσει αποτελέσματα που θα αξιοποιηθούν για την επέκτασή του στο σύνολο της Χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

  1. Πρόσληψη Νέων Συμβούλων

Η ΔΥΠΑ επιδιώκει να επενδύσει στην ενίσχυση της δυναμικότητάς της, χρηματοδοτώντας την ορισμένου χρόνου απασχόληση εργασιακών συμβούλων ανέργων/εργοδοτών (για περίοδο 4 ετών) για τον χειρισμό του αυξημένου φόρτου υποθέσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά εργασίας και την υποστήριξη της μετάβασης στην απασχόληση των ανέργων. Έχει γίνει η πρόσληψη 540 συμβούλων. Νέα προκήρυξη για 60 Συμβούλους

  1. Προγράμματα εκπαίδευσης ειδικού ενδιαφέροντος για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εργασιακών συμβούλων των ΚΠΑ2 ΔΥΠΑ

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 1.000 Εργασιακών Συμβούλων των ΚΠΑ2 ΔΥΠΑ, για τα έτη 2022-2025, και υλοποιείται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας.

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες

Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με την δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας με έμφαση στις άνεργες γυναίκες (μέσω υψηλότερων ποσοστών επιδότησης σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ανέργων).

  1. Προγράμματα προώθησης της απασχόλησης και στήριξης της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

– Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Δ.ΥΠ.Α). Το πρόγραμμα υλοποιείται. Ανοικτό για αιτήσεις μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

  1. Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας (ΔΥΠΑ)
  2. Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας για νέους ηλικίας έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες (ΔΥΠΑ)
  3. Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για νέους ηλικίας έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία (ΔΥΠΑ)
  4. Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-45 ετών στις περιφέρειες ΛΑΠ και Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομίας (ΔΥΠΑ)
  5. Πρόγραμμα προεργασίας για 15.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας
  6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 3.900 ανέργων ηλικίας έως 29 ετών
  7. Πρόγραμμα ΝΘΕ για ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω
  8. Ειδικό πρόγραμμα ρητινεργατών
  9. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ)
  10. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ)
  11. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων στις Περιφέρειες σε Μετάβαση (ΜΕΤ)
  12. Πιλοτικό Πρόγραμμα Κινητικότητας 500 ανέργων για εποχική απασχόληση πρωτογενή τομέα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης (νέο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button