Περιφέρεια

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

Θέμα: Σχετικά με την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για την επιστροφή των απολυμένων στα Πετρέλαια Καβάλας στην εργασία τους και την εκταμίευση του δανείου με κρατικές εγγυήσεις από την «ENERGEAN OIL & GAS»

Πρόσφατα ο όμιλος «Energean» ανακοίνωσε νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας του, «στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ», ομολογία ότι μπορεί η σφαγή του παλαιστινιακού λαού να συνεχίζεται αλλά οι «μπίζνες είναι μπίζνες», γεγονός που εξηγεί από μία πλευρά τη στήριξη που δίνει απλόχερα η κυβέρνηση στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, οι βασικές εξελίξεις στο 9μηνο και οι κυριότερες προοπτικές για τη συνέχεια είναι οι εξής:

–  Η παραγωγή για όλο το 9μηνο του έτους διαμορφώθηκε στις 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), υπερτριπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 9μηνο του 2022.

–   Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 1,016 δισεκ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση.

–  Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish North στο Ισραήλ θα εκκινήσει εντός του έτους, ενώ περί τα τέλη του έτους αναμένεται η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan.

–  Περί τα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων NEA/NI στην Αίγυπτο που βρίσκονται σε παραγωγή ήδη από τον Μάρτιο του 2023, ενώ η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία αναμένεται εντός του 2024.

–   Η Energean στοχεύει σε επιπλέον 285 δισεκ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων και στην Ιταλία.

–  Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 29 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται για το νέο project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, το οποίο εντάχθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και ενώ τα εκατομμύρια κερδών στις πλάτες των εργαζομένων του ομίλου και συνολικά του λαού, που χρυσοπληρώνει την πανάκριβη ενέργεια, αυξάνονται αλματωδώς, οι κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις (ζεστό χρήμα από τις τσέπες του ελληνικού και των υπολοίπων λαών της Ε.Ε.) συνεχίζονται.  Επίσης η «Energean oil & gas» έχει εκταμιεύσει και το περιβόητο δάνειο (ένα τμήμα με κρατικές εγγυήσεις και ένα τμήμα απευθείας από το ελληνικό κράτος) ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που σωστά ο λαός της περιοχής ονόμασε «θαλασσοδάνειο».

Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός αυτός αφορούσε την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα «Έψιλον», η οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει, γεγονός που στην ουσία συνιστά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι περιμένουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και να ξαναγυρίσουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η επίσχεση εργασίας για λόγους ασφάλειας των εγκαταστάσεων κρίθηκε νόμιμη, καταρρίπτοντας τα προσχήματα που πρόβαλε η εταιρεία για τις ομαδικές απολύσεις.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

– Για να γυρίσουν άμεσα στη δουλειά τους οι παρανόμως απολυμένοι εργαζόμενοι, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους, σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αφού έχουν εκπέσει και οι τυπικοί λόγοι των ομαδικών απολύσεων.

– Για να ελεγχθεί η εταιρεία αν υλοποιεί τους συμβατικούς όρους του δανείου των 100 εκ. ευρώ που έχει εκταμιευτεί. Σε διαφορετική περίπτωση αν προτίθεται να ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή της.

– Για να τηρηθεί η δικαστική απόφαση και να ξεκινήσει άμεσα η άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα Ε, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button