Άρθρα

Πείτε, λοιπόν, Χριστοδουλίδη-κομματάρχες πώς τα λαμπρά μυαλά θα επιστρέψουν στην Κύπρο;

Αρθρο του Σάββα Ιακωβίδη

Η σημερινή ανάλυση είναι μια οργισμένη καταγγελία εναντίον των κυβερνώντων και των πολιτικών δυνάμεων. Είναι η υπεράσπιση δεκάδων χιλιάδων λαμπρών νέων μας, που όλοι τους περιπαίζουν χοντρά και ξεδιάντροπα. Θα μιλήσουμε με αριθμούς και γεγονότα, για να καταδειχθεί ο εμπαιγμός και η αδιαφορία κυβερνήσεων και κομμάτων να σεβαστούν τους νέους και να τους αξιοποιήσουν για την πρόοδο και προκοπή αυτής της δύστηνης πατρίδας, που λεηλατείται από μιαν αδίσταχτη πολιτική και οικονομική «ελίτ».

Στοιχεία που η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα (8/6/2023), επισημαίνουν πως η Κύπρος, το 2022, ήταν τρίτη στην ΕΕ σε πτυχιούχους 25-34 χρονών με ποσοστό 59%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ (42%). Τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ΕΕ, οι γυναίκες κατέγραψαν υψηλότερο ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους άντρες μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών (67% των γυναικών και 51% των ανδρών στην Κύπρο, και 48% των γυναικών και 37% των ανδρών στην ΕΕ). Οι Κύπριοι γονείς έχουν μιαν ευγενή φιλοδοξία: Τα παιδιά τους να σπουδάσουν, ώστε να καταξιωθούν προσωπικά και επαγγελματικά. Οι Κύπριοι γονείς έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις σπουδές των παιδιών τους. Με την ευχή να τα δουν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, για να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.

Αμ, δε! Η Κύπρος δεν τους θέλει! Δεν τους λαμβάνει υπόψη! Δεν τους αξιοποιεί! Δεν τους ζητά να εργαστούν για την προκοπή της! Τους διώχνει! Ιδού το έγκλημα κυπριακών κυβερνήσεων: Τους παραχωρούν δωρεάν, έτοιμους, σπουδασμένους, σε ξένες χώρες. Μετά την οικονομική κρίση και τον κορωνοϊό, πάνω από 40.000 νέες και νέοι έχουν κυριολεκτικά δραπετεύσει σε ξένες χώρες, όπου αναζήτησαν και βρήκαν δουλειές, αναγνώριση και καταξίωση (η Ελλάδα έχασε πάνω από 500.000 πτυχιούχους νέους). Θα έχετε ακούσει από πολλούς φίλους, συγγενείς και γνωστούς σας να προτρέπουν, ουσιαστικά να απαγορεύουν στα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Κύπρο. Γιατί; Διότι θα είναι πτυχιούχοι άνεργοι αφού η πατρίδα τους, πρώτον, δεν έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσες ώστε να αξιοποιηθεί όλο αυτό το επιστημονικό προσωπικό. Και, δεύτερον, αν οι νέοι μας δεν έχουν την εύνοια κόμματος, ταυτότητα ή φίλο κομματάρχη, δεν πρόκειται να βρουν δουλειά.

Η αξία, η μόρφωση, οι δεξιότητες και οι επαγγελματικές δυνατότητές τους δεν λαμβάνονται υπόψη. Συμβαίνουν δύο τινά: Ή οι νέοι αναζητούν άλλη δουλειά, άσχετη με τις σπουδές τους, αλλά αμείβονται με 800, 900 ή, τώρα, με 1000 ευρώ. Πώς θ’ αντικρίσουν με αισιοδοξία το μέλλον, να φτιάξουν οικογένεια, να αποκτήσουν στέγη, όταν ενοίκια και τιμές έχουν εκτιναχθεί στη στρατόσφαιρα; Ή επιλέγουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Αυτήν την απίστευτη, εφιαλτική αιμορραγία μυαλών και εγκεφάλων του τόπου μας, ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση και ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν αντιμετώπισαν. Έχετε ακούσει είτε τον σημερινό Πρόεδρο είτε τους προκατόχους του να εξαγγείλουν, έστω μία φορά, σχέδια για επιστροφή στην πατρίδα όσων νέων μας καταξιώθηκαν στην αλλοδαπή, για να αξιοποιηθούν εδώ για την πρόοδο της; Ποτέ! Και από κανέναν!

Ενώ ασκούσε το εκλογικό της δικαίωμα (5/2/2023), η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, επιδόθηκε σε βροντερές μπούρδες: «Το μέλλον του τόπου είναι για τους νέους πρωτίστως, αυτοί θα είναι οι ‘αρχιτέκτονες΄ τού αύριο, σε αυτούς θα αφήσουμε μια παρακαταθήκη, την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν, οπότε χρειαζόμαστε τους νέους σε αυτήν την εξίσωση». Και πώς τους χρειάζεται η κ. Δημητρίου; Όχι να γίνουν οι αρχιτέκτονες τού αύριο, αλλά να είναι πειθήνια οργανάκια και ψηφοφόροι των κομματικών ρουσφετοπρακτών! Την ίδια μέρα, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Ν. Χριστοδουλίδης, επιδόθηκε και αυτός στο ίδιο περιπαίξιμο: «Απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενιά του τόπου μας, στο μέλλον της πατρίδας μας, στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σ’ αυτήν την εκλογική διαδικασία, αφού το μέλλον ανήκει σε όλους αυτούς».

Ποιο μέλλον ανήκει στους νέους μας; Δεν υπάρχει! Αλλά τους ζητήθηκε από τον Χριστοδουλίδη να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία που τον οδήγησε στην Προεδρία. Έχετε ακούσει έκτοτε κάποιο σχέδιο από τον ίδιο και την κυβέρνησή του για επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων λαμπρών νέων μας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ξένων χωρών, ΟΧΙ της Κύπρου μας; Τίποτε! Αντίθετα, σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο (14/5/2023), την ώρα που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αναλώθηκε σε ρουσφέτια και διορισμούς ημετέρων, χιλιάδες νέοι μας, με λαμπρές σπουδές, παλεύουν για μια ευκαιρία εργασίας με ταπεινωτικούς μισθούς. Το πιο σημαντικό εμπόδιο που συναντούν είναι η έλλειψη ή η χαμηλή αμοιβή (55%).

Επίσης, ένας στους πέντε νέους δεν συμμετείχαν ποτέ σε πρόγραμμα κατάρτισης. Ο κύριος λόγος είναι γιατί δεν έχει αρκετούς οικονομικούς πόρους για να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του (21% στην Κύπρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι μόλις 10%). Εξάλλου, το 23% των νέων μας δήλωσαν ότι έχουν καταφύγει στο εξωτερικό για την πρακτική τους άσκηση, ενώ 36% δεν το έπραξαν. Τα άλλα προβλήματα: Οι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλης θέσης (38%), οι υψηλές προσδοκίες εργοδοτών (22%), δεν είχαν δίχτυο επαφών (18%) –που παραπέμπει σε ρουσφέτι–, η έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων (18%) και ο μεγάλος ανταγωνισμός από άλλους υποψηφίους (15%).

Στοιχεία της Eurostat (24/5/2023) για το 2022 επισημαίνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας των Κυπρίων μεταξύ 15-29 ετών είναι υψηλά. Η Κύπρος είναι στην 4η θέση με 8,8%. Εξάλλου, μισθοί πείνας στέλνουν εκατοντάδες νέους δικηγόρους σε άλλα επαγγέλματα. Τι κάνουν άλλες χώρες; Στη Βουλγαρία, η Υπουργός Εξωτερικών άνοιξε «Open day για φοιτητές» (3/12/2023). «Σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών σας λέει, ‘σας χρειαζόμαστε’. Χρειαζόμαστε τις ιδέες, την ενέργεια, την κριτική σκέψη, το όραμά σας για το παρόν και το μέλλον». Ακούσατε κάτι παρόμοιο στην Κύπρο; Όταν ο Ερντογάν ανέλαβε την πρωθυπουργία (2003) ζήτησε από λαμπρά τουρκικά μυαλά, που διέπρεπαν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Τουρκία για την ανασυγκρότησή της.

Στην Ελλάδα, μεγάλες επιχειρήσεις έστησαν πλατφόρμα και καλούν Έλληνες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην πατρίδα με ζουμερά συμβόλαια και άριστες επαγγελματικές προοπτικές. Ακούσατε κάτι σχετικό στην Κύπρο; Λοιπόν, Πρόεδρε Χριστοδουλίδη και πολιτικοί αρχηγοί: Θα προσκαλέσετε λαμπρά κυπριακά μυαλά, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Κύπρο και θα τα αξιοποιήσετε να δουλέψουν με υψηλές απολαβές για την προκοπή της; Φτάνει πια επικοινωνιακά φούμαρα και δημοσιοσχετίστικες γελοιότητες για την εικόνα σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button