Ελλάδα

Οι Στρατιωτικοί της Ξάνθης συμβάλουν στην ΕΔΕ για τις πυρκαγιές στον Έβρο

Το καλοκαίρι που πέρασε, ο Έβρος έζησε εφιαλτικές στιγμές από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν σχεδόν 1 εκατομμύρια στρέμματα δασικής, αγροτικής, ακόμα και αστικής γης. Τουλάχιστον 18 συνάνθρωποί μας κάηκαν ζωντανοί, ενώ άγνωστος αριθμός τραυματίστηκε. Η δε οικολογική καταστροφή είναι τιτάνιων διαστάσεων, όπως αντίστοιχα πολύ μεγάλων διαστάσεων είναι και οι ζημιές σε περιουσίες, κινητές και ακίνητες, τόσο των κατοίκων, όσο και του Δημοσίου.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), εν μέσω των πυρκαγιών, απέστειλε έγγραφο προς τον κ. ΥΕΘΑ, κοινοποιώντας το σε συναρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας την αναρμοδιότητα των στελεχών των ΕΔ σε δράσεις πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών, οι οποίες (δράσεις) επιφέρουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με έγγραφό του γνωστοποιεί ότι, το έγγραφο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. λαμβάνεται υπόψη στην ΕΔΕ για τις ανωτέρω πυρκαγιές.

Την 26.08.2023 η Ένωσή μας, με το υπ΄ αριθμ. πρωτοκ.541 έγγραφό της, αναφέρθηκε στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές του Έβρου και ειδικότερα της περιοχής του Άβαντα Αλεξανδρούπολης, κατά τις οποίες κινδύνευσαν στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Τη 17.11.2023 το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με το υπ΄ αριθμ. πρωτοκ. 47836 Φ.702.15 έγγραφό του, γνωστοποίησε προς την Ένωσή μας ότι το ανωτέρω έγγραφό της έχει διαβιβαστεί αρμοδίως, ώστε τα διαλαμβανόμενα σε αυτό να ληφθούν υπ’ όψη κατά τη διενέργεια σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) για την πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Η συμβολή της Ένωσής μας στη διαλεύκανση της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς της Ευρώπης των τελευταίων 50 τουλάχιστον ετών, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 18 νεκρούς συνανθρώπους μας, χιλιάδες νεκρά ζώα, εκατοντάδες χιλιάδων καμένα στρέμματα γης και ανυπολόγιστου κόστους καμένες περιουσίες, αποτελεί το μεγαλύτερο διαπιστευτήριο του σοβαρού, μεγάλου και πολυδιάστατου έργου της, προς όφελος, τόσο των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, όσο και της κοινωνίας γενικότερα. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Βάιος Τσαπρούνης Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)

Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Λύρατζης ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button