Τοπικά νέα

Μωραϊτης: “Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα και θαύματα”

Το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ξάνθης κ. Ευστράτιου Κοντού, του Δημάρχου Αβδήρων κ. Γεώργιου Τσιτιρίδη, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Μύκης κ. Κιουρτ Αχμέτ και του Δημάρχου Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου, για να καταγραφούν οι «πληγές» και τα τεράστια προβλήματα που μας έφεραν στην τελευταία θέση της Ευρώπης.

Για το σκοπό της σύσκεψης μίλησε στον Κοσμά Γεωργιάδη ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης:

-Γιατί γίνεται αυτή η σύσκεψη σήμερα αφού δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέοι δήμαρχοι και ο νέος περιφερειάρχης και ποιοι έχουν προσκληθεί; Γιατί μου έκανε εντύπωση και το σχολίασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , δεν έχουν προσκληθεί οι βουλευτές.

“Δεν εχουν  προσκληθεί οι βουλευτές. Θέλουμε να συναποφασίσουμε  πρώτα αρχικά ο περιφερειαρχης, οι δήμαρχοι και οι νέοι δήμαρχοι και στη συνεχεια να ρυθμίσoυμε τη συμπόρευση και τη διεκδίκηση μας με τους βουλευτές . Εγώ απλά προκάλεσα αυτη τη συσκεψη.  Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε και πρέπει να πω για πρώτη φορά ότι μια τέτοια σύσκεψη είχε γίνει και το 2014 σε δυο μορφές , είχε έρθει ο αειμνηστος Γιώργος Παυλίδης και ο κ. Ζαγναφερης και βεβαίως όλοι οι νέοι δήμαρχοι, όμως τότε δυστυχώς ένας δεν συμφώνησε σε αυτή τη σύμπνοια  και στην συμπόρευση για δικούς του λόγους και απέτυχε.  Το 2019 επιχείρησα πάλι να κάνω αυτή τη συσκεψη και ξεκίνησα από τον περιφερειάρχη τον κύριο Μέτιο, ο οποίος δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. Το λέω με λύπη μου, για πρώτη φορά, όμως έτσι είναι. Όπως επίσης έδωσα και έστειλα και έγγραφα που τον καλούσα για να συζητήσουμε, να δούμε κάποια θέματα σοβαρά, μετά ενεπλάκη ο θέμα του Δεσμού και είχε διαλυθεί κάθε σχέση όχι μόνο με εμάς, αλλά με όλα τα επιμελητήρια της περιφέρειάς μας.

 Άρα λοιπόν δεν είναι για πρώτη φορά, είναι για τρίτη φορά η σύσκεψη αυτή. Είμαι απόλυτα βέβαιος όμως τώρα, ότι επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι, επειδή δεν υπάρχει καμία προοπτική, αν δεν αντιδράσουμε, δεν συνεργαστούμε, δεν συνεννοηθούμε, δεν προτάξουμε αυτά τα οποία δικαιούται ο νομός μας και οι δήμοι μας φυσικά και οι πολίτες, ουσιαστικά όλοι μαζί συνδεδεμένοι σε μια γροθιά, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Η τακτική αυτή είναι γνωστή, όμως πρέπει να πούμε ότι ο νομός μας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 τον Δεκέμβριο είναι ο τελευταίος νομός σε οικονομία, σε εργασία, και σε  δυναμική σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Για αυτό το λόγο λοιπόν, ο κύριος λόγος που προκάλεσα αυτή τη σύσκεψη με 2 νέους ανθρώπους  νέους δημάρχους στο νομό και 2 με εμπειρία που  μπαίνουν στην τρίτη τετραετία, για να μπορέσουμε και με τον νέο περιφερειάρχη κ.  Τοψίδη και εμείς ως φορέας και βεβαίως οι υπόλοιποι φορείς  να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε, να πάρουμε αλλά και να φτιάξουμε κάποια πράγματα. Γιατι η συνεργασία είναι πολύ σημαντική, οι  εκλογές τελειώνουν την Κυριακή το βράδυ όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα, από την επόμενη μέρα μένουν τα προβλήματα.

Αν λοιπόν όλοι μαζί δεν συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε,  τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, ακόμη χειρότερα, θα μου πείτε πού θα πάμε; Ξύσαμε πάτο, θα πάμε εντελώς κάτω μετά. Άρα λοιπόν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και θα  συνεργαστούμε και σιγά σιγά θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα. Ξέρετε ότι αυτό το μεγάλο μειονέκτημα που έχουμε να είμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη μας δίνει και κάποιες δυνατότητες , κάποιο δικαίωμα. Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούται ο τόπος μας  και οι πολίτες του. Αυτός είναι λοιπόν ο κύριος στόχος. Θα θέσω πάνω από 20 σοβαρότατα θέματα.Εμείς θα θέσουμε τα θέματα τα οποία πονάνε, οι πληγές δηλαδή που μας έφτασαν εδώ, αν δεν τα αντιμετωπίσουμε αυτά σιγά σιγά, τότε μην περιμένετε καμιά ανάπτυξη, ούτε να περιμένει κανένας  να μας δώσει κάποιο δώρο οποιαδήποτε κυβέρνηση”

-Καλές είναι οι συσκέψεις,  πρέπει να γίνονται συσκέψεις, να μη μένουμε όμως μόνο σε αυτές. Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση; Πώς μπορούμε να να διεκδικησουμε ;

“Δεν είναι μόνο η αντίδραση, είναι η συνεργασία των φορέων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα, τον Ιανουαριο αναλαμβάνουν οι νέες διοικήσεις των δήμων. Ξέρετε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν μέρες και ώρες,  μπορεί να μας σκάσουν από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο του χρόνου. Οταν λοιπόν διατυμπανίζουμε και λέμε κλιματική αλλαγή, πρέπει οπωσδήποτε να θωρακιστούμε. Δεν πρέπει να λέμε η κλιματική αλλαγή και να αφήνουμε τη Θεσσαλία να πνίγεται και να αφήνουμε τον Έβρο να καίγεται και να εξαφανίζεται από το χάρτη όλος ο δασικός πλούτος  και οι περιουσίες των ανθρώπων. Πρέπει λοιπόν, εφόσον υπάρχει αυτός ο κίνδυνος,  να θωρακίσουμε τον τόπο μας και εφόσον πάθαμε, τώρα πρέπει να μάθουμε και εδώ και στη Θεσσαλία.”

-Είναι πολλά τα θέματα που βάζετε. Εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα του νοσοκομείου και τη μεγάλη  ανεργία.

“Το πρώτιστο είναι το νοσοκομείο. Μη φανταστεί κανείς  ότι εκτός από την υγεία όλων των συμπολιτών μας ,  δεν είναι και σημαντικό για έναν επενδυτή, ο οποίος παρόλο που δεν έχει κίνητρα,  θέλει γιατί είναι τρελός,  να έρθει  στην Ξάνθη .Το πρώτο το οποίο θα ρωτήσει είναι αν  έχει νοσοκομείο , για να απασχολεί 200, 300, 500  εργάτες, θα πρέπει να έχει ο τόπος αυτός το νοσοκομείο. Για να αισθάνεται  και αυτός ασφαλής ως επιχειρηματίας. Άρα λοιπόν όλα αυτά είναι συνδεδεμένα και πρέπει να τα συζητησουμε , να τα παλέψουμε.”

-Έχουν προσκληθεί μήπως και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων φορέων της περιοχής;

“Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης  κυρία Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κ. Γρηγοριάδης, ο κύριος Ιερόπουλος εκπρόσωπος των ξενοδόχων

Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας είναι τραγικό, είναι κλειστές 7 ξενοδοχειακές μονάδες. Που σημαίνει ότι έχουμε αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για οποιαδήποτε εκδήλωση για καρναβάλια για φεστιβάλ Χατζιδάκειο, για γιορτες παλιας πολης,500-600 κλίνες λιγότερες στην πόλη μας.”

-Πως μπορεί να μιλάμε για τουριστική προβολή όταν εχουμε κλειστα ξενοδοχεια κυριε Μωραϊτη.

“Αν εμείς επενδύσουμε στην τουριστική προβολή και κάνουμε μια ισχυρή τουριστική προβολή ενιαία και μοναδική. Εμείς έχουμε δουλέψει στο Επιμελητήριο κύριε Γεωργιάδη και έχετε δει πολλές δράσεις μας, όμως δεν γίνεται με ένα φορέα και μάλιστα ένας φορέας ο οποίος είναι μόνος του και δεν είναι ο φορέας, η περιφέρεια, οι δήμοι μας και αντιπεριφέρεια.

Όλοι μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε πράγματα και θαύματα και φυσικά θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε δράσεις. Έχουμε τέτοιο πλούτο που δεν έχει κανένας απολύτως.”

-Έχουμε αλλα δεν τον αξιοποιούμε

“Αυτό θα προτάξουμε εδώ θα είμαστε, θα ενωθούμε.”

-Μένουμε στα λόγια, θέλουμε και πράξεις, κύριε Πρόεδρε, από την κυβέρνηση

“Πρωτα εμείς θα δουλέψουμε, με συνοχη και συνεργασία.  Νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί το καλό μιας περιφέρειας  που είναι τελευταία στην Ευρώπη.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button