“Το υπουργείο θα επιβαρύνει και άλλο τον πολίτη”

Η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Ξάνθης κ.

Η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Ξάνθης κ. Κική Κιούση με την ευκαιρία της νέας αποχής των δικηγόρων από τις δικαστικές αίθουσες και της αντίδρασης τους σε αποφάσεις της Κυβέρνησης κόντρα στα συμφέροντα τους όπου και τους έβγαλαν στους δρόμους, τονίζει ότι οι δικηγόροι πάντα αγωνίζονται όχι μόνο για τα δικά τους θέματα και συμμετέχουν στους αγώνες των πολιτών και αυτός ήταν και ο λόγος που έδωσαν το βροντερό παρόν τους στην πανελλαδική απεργία και στις κλαδικές τους διαμαρτυρίες.

 Ο σκοπός στις συμμετοχές των απεργιακών αντιδράσεων είναι αφ ενός μεν για να διαμαρτυρηθούν για τα δικά τους κλαδικά ζητήματα αλλά και αφ ετέρου για να συμπαρασταθούν στα δυσβάστακτα προβλήματα της κοινωνίας, τονίζοντας ότι και οι δικηγόροι είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας.

  Κλαδικά θέματα

 Ο σκοπός που οι δικηγόροι συνεχίζουν ν’ αντιδρούν με την αποχή τους είναι ότι υπάρχει σαν σχέδιο από την πλευρά του Υπουργείου μία μετακύλυσα της δικαστικής και δικαστηριακής ύλης προς τους συμβολαιογράφους. Κάτι που κατά την άποψη της είναι πρωτάκουστο, με τη λογική ότι οι δικηγόροι είναι χιλιάδες για να στερούνται καθαρά δικαστικής ύλης και αυτή να μετακυλύεται σε μια πολύ μικρή μερίδα, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικό το αντικείμενο τους, τονίζοντας πώς δεν είναι το αντικείμενο των συμβολαιογράφων να εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις.

 Σύμφωνα με την κ. Κιούση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο καλούνται οι συμβολαιογράφοι να εκδίδουν τα συναινετικά διαζύγια, τις διαταγές πληρωμής από αξιόγραφα, τις προσημειώσεις, τα κληρονομητήρια, σχεδόν όλη την εκούσια δικαιοδοσία που ασχολούνται κατ εξοχήν οι δικηγόροι. “Αυτό μας βρίσκει αντίθετους και για αυτό έχουμε τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν”.

 Οπως αναφέρει η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης λένε στους δικηγόρους, προφανώς για να χρυσώσουν το χάπι, ότι θα προβλέπονται κάποιες παραστάσεις από την πλευρά τους. Αυτό όμως,  όπως τονίζει, θα σημαίνει ότι ο πολίτης θα επιβαρύνεται διπλά. Θα επιβαρύνεται και με την αμοιβή του συμβολαιογράφου αλλά και με την αμοιβή του δικηγόρου. Με λίγα λόγια όπως σημειώνει η κ. Κιούση, ο πολίτης θα πληρώνει τη δικαστική απόφαση ενώ μέχρι τώρα πήγαινες στον δικαστή και με την συμπαράσταση του δικηγόρου σου έπαιρνες την δικαστική απόφαση.

 Η προσπάθεια της πολιτείας, σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Κιούση, είναι να δημιουργηθεί μία μερίδα δημόσιων λειτουργών, αυτών των συμβολαιογράφων με ιδιαίτερες αρμοδιότητες όπου προφανώς η πολιτεία προσβλέπει σε έσοδα από αυτό.

 Πολυνομοσχέδιο. Άρθρο 37 τι σημαίνει για την κοινωνία;

 “Αυτά είναι λυπηρά πράγματα. Πάνε την κοινωνία πίσω. Δηλαδή η κοινωνία θα αγωνίζεται για να ξαναποκτήσει ότι εργασιακά δικαιώματα απέκτησε, παλεύοντας τα τελευταία εκατό χρόνια. Θα αρχίσει να παλεύει ξανά για το αυτονόητο”;

 Δημοσιεύματα σας “έστησαν στον τοίχο” για το θέμα του Στρατοδικείου της Ξάνθης. Που βρίσκεται το θέμα;

 “Στα πλαίσια της εξοικονόμησης των πόρων από την πλευρά της πολιτείας, υπήρξε κάποια σκέψη να κλείσουν ορισμένα στρατοδικεία. Σε αυτές τις σκέψεις όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι του εφετείου Θράκης αντέδρασαν δυναμικά. Με δικιά μου πρωτοβουλία κλήθηκαν οι δικηγορικοί σύλλογοι του εφετείου στην Ξάνθη και δώσαμε όπως θα θυμάστε κοινή συνέντευξη τύπου, εγώ προσωπικά έστειλα επιστολή στον κ. Μπεγλίτη. Ζητήσαμε τη συνδρομή των κομμάτων και όλων των βουλευτών της Περιφέρειας”…

 Την είχατε κ. Κιούση;

 “Μέχρι στιγμής δεν είχα καμία απάντηση. Εμείς θα προσπαθήσουμε για να μην γίνει αυτό πραγματικότητα. Θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί να κλείσει, γιατί απλούστατα το στρατοδικείο είναι στο φυσικό του χώρο. Δεν μπορούν χιλιάδες πολίτες, αν κλείσει το στρατοδικείο της Ξάνθης, να ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη για να δικάζονται υποθέσεις και να γίνονται δυσβάστακτα οικονομικά έξοδα. Προσπάθησα πολύ χωρίς να το διατυμπανίζω. Δεν επιζητώ τη δημοσιότητα και τονίζω με τη συνδρομή και των άλλων προέδρων και πιστεύω ότι μέχρι τώρα που δεν βγήκε κάτι αρνητικό, οφείλεται και στη δικιά μας έντονη αντίδραση”

 Κυρία Κιούση σήμερα κινδυνεύει η δημοκρατία; Τι μπορεί να κάνει το νομικό σώμα της Ξάνθης από τη στιγμή που σοβαρές ατομικές ελευθερίες απειλούνται όπως σοβαρά δικαιώματα και η καθημερινότητα τους πλήτεται βάναυσα από την κυβέρνηση, μπορεί αυτό να μην σας αρέσει αλλά προέρχεστε από αυτόν τον πολιτικό χώρο.

 “Κατ αρχήν, κομματικοποιημένη δεν υπήρξα ποτέ. Έχω τις συγκεκριμένες πολιτικές μου πεποιθήσεις και όλοι αυτοί οι οποίοι με εξέλεξαν πιστεύω πώς με επέλεξαν για την πολύχρονη δράση μου στο ΔΣ. Έχω 6 θητείες και αυτή πλέον είναι η έβδομη μου θητεία ως πρόεδρος. Από τα 30 χρόνια δικηγορίας μου δηλαδή τα περισσότερα ήμουν στο ΔΣ.  Επομένως όταν πλήτεται η δημοκρατία και η δημοκρατία πλήτεται όταν καταστρατηγείται το σύνταγμα, όταν βασικές διατάξεις του συντάγματος καταστρατηγούνται, εγώ είμαι αντίθετη. Και σαν πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου και το Διοικητικό Συμβούλιο μου θα ενεργήσουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση προκειμένου να αποσοβήσουμε τέτοιον κίνδυνο”.

 Ο νομικός κόσμος θα αρχίσει να “ξεψαχνίζει” όλα αυτά που η Κυβέρνηση έχει υπογράψει εν αγνοία του Ελληνικού Λαού;

 “Και εμείς ως δικηγορικός σύλλογος αλλά και με την άριστη συνεργασία  που έχουμε με τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους του εφετείου, θα στραφούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων. Μην ξεχνάτε ότι μόλις αναλάβαμε συμμετείχαμε σε όλες τις απεργίες που γίνονται. Μην ξεχνάτε ότι οι δικηγόροι είναι αυτοί οι οποίοι δεν πήγαν στην συνάντηση με το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τους δικαστές που πήγαν. Εμείς δεν πήγαμε γιατί θεωρούμε ότι είμαστε κάτω από το Υπουργείο δικαιοσύνης και κάτω από κανέναν άλλον. Πάντοτε είμαστε κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματα που την ταλανίζουν”

 Τέλος η κ. Κιούση αναφέρει ότι η πολιτεία προκειμένου να πληρωθούν οι έκτακτες εισφορές, δεν έχει το δικαίωμα αν ισχύσει αυτό, να παρακρατεί αυτά τα χρήματα από τις αποδοχές των πολιτών, αυτό δεν είναι σύννομο και θα οδηγήσει σε χειρότερες συνέπειες από το να μην μπορούν οι πολίτες απλά να πληρώσουν.

 Οι κυβερνώντες, σημείωσ,ε θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ όψη τους όλον αυτόν τον κόσμο που κατέβηκε στους δρόμους.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button