Ιός έκανε “καπνό” τη φετινή παραγωγή καπνού

Σοβαρό πρόβλημα για χιλιάδες καπνοπαραγωγούς στη Θράκη, στην πλειονότητά τους μέλη της μειονότητας, προκαλεί ο κηλιδωτός ιός της ντομάτας που έπληξε φέτος μαζικά την παραγωγή καπνού στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Σοβαρό πρόβλημα για χιλιάδες καπνοπαραγωγούς στη Θράκη, στην πλειονότητά τους μέλη της μειονότητας, προκαλεί ο κηλιδωτός ιός της ντομάτας που έπληξε φέτος μαζικά την παραγωγή καπνού στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.


Η ίωση, που προσβάλλει τα καπνά της περιοχής τα τελευταία τρία χρόνια, επιφέρει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό πάνω από 40% και φέρνει σε αδιέξοδο περισσότερους από 8.000 αγρότες στους δύο νομούς, οι περισσότεροι από τους οποίους εξασφαλίζουν τα προς το ζην αποκλειστικά από την καλλιέργεια καπνού.


Στις τάξεις των καπνοπαραγωγών έπεσε σαν βόμβα η αρνητική απάντηση του ΕΛΓΑ στο αίτημα για αποζημίωση της χαμένης παραγωγής.


Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν δόθηκαν κατ εξαίρεση αποζημιώσεις, ο οργανισμός φέτος αρνείται να πράξει το ίδιο, απαντώντας στο σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Ροδόπης πως δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τη συγκεκριμένη ασθένεια, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.


“Πέρυσι η απώλεια παραγωγής ήταν της τάξης του 15% – 20% και πρόπερσι μικρότερη. Φέτος ξεπερνάει το 40% και φτάνει το 50%, αφού η απόδοση ανά στρέμμα, που κανονικά ξεπερνάει τα 200 κιλά, φέτος περιορίζεται σε κάτι παραπάνω από 100″, είπε στο “Εθνος” ο αρμόδιος αντινομάρχης Ροδόπης, Μ. Δεβετζίογλου.


Απόγνωση


Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στον Νομό Ροδόπης, όπου καλλιεργούνται 56.000 στρέμματα με καπνά, απασχολούνται με το προϊόν περίπου 5.500 αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. “Πρέπει να αλλάξει αυτή η απόφαση γιατί θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ως μοναδικό εισόδημα την καπνοπαραγωγή”, τόνισε ο κ. Δεβετζίογλου.


Το θέμα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Ροδόπης, στην οποία αποφασίστηκε να κατέλθουν σήμερα στην Αθήνα (σ.σ.: αν δεν τους προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις) ο νομάρχης Α. Γιαννακίδης και οι βουλευτές Α. Χατζηοσμάν και Γ. Πεταλωτής, για να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρό.


 



Προσβάλλει τα φύλλα


Οπως εξηγεί  ο αρμόδιος γεωπόνος φυτοπροστασίας της ΝΑ Ροδόπης, Ν. Κολάτσος, ο κηλιδωτός ιός της ντομάτας προσβάλλει τα φύλλα των φυτών, προκαλώντας τους δακτυλωτά σημάδια, καθώς και ολόκληρο το φυτό, περιορίζοντας την ανάπτυξή του.


“Λέγεται έτσι γιατί πρωτοεμφανίστηκε στο συγγενικό φυτό της ντομάτας, αλλά στον καπνό προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, αφού σε αυτόν είναι το φύλλο που συγκομίζουμε”, είπε ο κ. Κολάτσος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός της επαναλαμβανόμενης προσβολής της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη τα τελευταία χρόνια συνδέεται με την αδυναμία αντιμετώπισης του θρίπα, του εντόμου που μεταδίδει τον ιό.


“Η ΕΕ έχει καταργήσει πολλές από τις δραστικές ουσίες, περιορίζοντας τα φάρμακα που μπορούν να τον αντιμετωπίσουν δραστικά, ενώ και οι καπνοβιομηχανίες ζητούν καπνό με χαμηλή υπολειμματικότητα σε φυτοφάρμακα”, εξήγησε.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button