Περιφερειακες Εκλογές

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Από την Καβάλα των αγωνιστικών παραδόσεων και των σύγχρονων εμβληματικών αγώνων ενός λαού που δεν το βάζει κάτω, στάλθηκε το μήνυμα της εκλογικής ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και Δήμο, την Τρίτη 3/10.

Αρχικά στην περιοδεία που πραγματοποίησαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Διονύσης Κλάδης μαζί με τον  υποψήφιοΔήμαρχο Καβάλας, Χρήστο Ποτόλια, σε βιομηχανία τροφίμων, όπου και συζήτησαν με τους εργάτες για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που «χτίζουν» διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον τελευταίο νόμο – έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, που εκτός των άλλων προβλέπει τη «δυνατότητα» οι εργαζόμενοι του κλάδου να δουλεύουν και τις Κυριακές! Και στη συγκεκριμένη βιομηχανία αποδείχθηκε η φαιδρότητα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και του υπουργού που ψάχνουν ακόμα … υποστηρικτές, εκτός από τους ίδιους τους βιομήχανους!

Στον επόμενο σταθμό της περιοδείας, σε βιομηχανία μετάλλου, ο Διονύσης Κλάδης υπογράμμισε τη δυνατότητα που δίνεται στο λαό να δυναμώσει τη δική του φωνή μέσα στο περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δουλειά και στον τόπο κατοικίας του και κάλεσε «τους εργάτες να ψηφίσουν εργάτες», τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καβάλας συνομίλησαν με το διοικητικό προσωπικό, τους καθηγητές, τους φοιτητές και άλλους εργαζόμενους του πανεπιστημίου σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού σε όλους τους τομείς, γεγονός που αποτυπώνεται στην καθαριότητα, τη συντήρηση των κτιρίων, την τραγική κατάσταση των ελάχιστων δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων στις εστίες, ακόμα και στην ίδια τη διεξαγωγή των μαθημάτων, γεγονός που οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια σε αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη σε μάθημα του πρώτου έτους. Ο Διονύσης Κλάδης ανέδειξε τις κατακτήσεις που μπορεί να έχει ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποτέλεσμα που είχε ο αγώνας των φοιτητών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καβάλας, που έβαλε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο σχολών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Διονύσης Κλάδης στην ομιλία του τόνισε: «Ό,τι κέρδισε ο λαός μας το κέρδισε με τον αγώνα του και οι δυνάμεις μας είχαν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή σε αυτόν. Όπως στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λειβαδίτη στην Ξάνθη ή στα περσινά καμένα της Δαδιάς, αγώνας που κέρδισε! Ή αντίστοιχα οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης που όλο και κάτι κέρδιζαν κάθε φορά που κινητοποιούνταν ο λαός αυτών των περιοχών, όπως ακόμα και στο μακρινό Τρίγωνο του Βορείου Έβρου που ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για να μην κλείσει το μοναδικό κέντρο υγείας στην περιοχή και κέρδισαν. Είναι μερικά από τα παραδείγματα του προηγούμενου διαστήματος που έχουμε στην περιοχή μαζί βέβαια με αυτά της Καβάλας, τους σημαντικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν εδώ και τους γνωρίζετε πολύ καλά αφού και εσείς ήσασταν οργανικό μέρος, συμβάλλατε για να αναπτυχθούν με όλες σας τις δυνάμεις».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται αφού «… λίγες μέρες πριν τις εκλογές εμφανίστηκε και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που προβλέπει 6,2 δις παραπάνω φόρους από φέτος. 6,2 επιπλέον δις που θα φύγουν από τις τσέπες του λαού για να πάνε κατευθείαν σε φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους μεγάλους ομίλους».

Κάλεσε παράλληλα σε εκλογική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γιατί «… έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να ενισχύσουμε αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος σε αυτή την πολιτική.Άλλωστε η συμφωνία όλων των άλλων δεν μπορεί να κρυφτεί … Ειδικά στην περιοχή μας ο κύριος Μέτιος, ο εκλεκτός περιφερειάρχης της ΝΔ, στην ουσία συγκυβέρνησε όλη αυτή την τετραετία με τον Σημιτσή του ΠΑΣΟΚ, τον Καραγιώργη των ΑΝΕΛ, ακόμα και με στελέχη που είχαν εκλεγεί με τον δήθεν ανεξάρτητο Τοψίδη. Για τέτοια διαφορά πολιτικής μιλάμε και δεν ντρέπονται να παρουσιάζονται πάλι λες και οι διαφορές τους είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα σαν το φως με το σκοτάδι! Οι υψηλοί τόνοι που σηκώνουν μεταξύ τους αφορούν αποκλειστικά διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα και θέσεις εξουσίας. Όμως ο λαός δεν έχει ανάγκη από περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους τροχονόμους επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά από αγωνιστές που θα βγάζουν στο προσκήνιο, θα παλεύουν και θα διεκδικούν μαζί με το λαό τις πραγματικές του ανάγκες.

Όλοι οι άλλοι συμφωνούν με την μετατροπή της περιοχής μας σε στρατιωτικό – ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Όμως αυτός ο δρόμος ανάπτυξης όχι μόνο δεν λύνει τα λαϊκά προβλήματα αλλά δημιουργεί και νέα. Η περιοχή μας μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων, η ενεργειακή φτώχια σαρώνει, οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν… ετοιμάζουν να δαπανήσουν ένα δις ευρώ για να φτιάξουν διπλή ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Ορμένιο για να μεταφέρουν γρήγορα το επικίνδυνο πολεμικό υλικό προς Ουκρανία. Με αυτά τα χρήματα θα έφτιαχναν αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, τους δρόμους που είναι σε μαύρο χάλι, τις πεσμένες γέφυρες στην περιοχή, όπως αυτή μέσα στην Καβάλα και πολλά άλλα για την υγεία, την παιδεία κοκ.».

Ο Χρήστος Ποτόλιας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο κλίμα υποσχεσιολογίας που καλλιεργούν οι υπόλοιπες παρατάξεις, που «κατάντησε πρόκληση αλλά συγχρόνως και φαρσοκωμωδία» την ώρα που  «διαπιστώνουμε σε κάθε βήμα που κάνουμε σε περιοδείες σε πόλη και χωριά ότι η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη, σιγοβράζει η οργή του κόσμου, από παντού ακούς προβλήματα, υπάρχει οργή και στους νεοδημοκράτες».

Αυτό το «χάπι» της οργής του λαού προσπαθούν να «χρυσώσουν» αφού «ξέρουν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι δήμαρχοι παλαιοί και νέοι, με τα «οράματα», τις «καινοτόμες ιδέες» και τις «άφθαρτες» … ότι θα  υλοποιήσουν και αυτοί, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, μια φορομπηχτική πολιτική απέναντι στον λαό μέσα από τα δημοτικά τέλη, ενώ δεν θα ακουμπήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως εκφράζονται συγκεκριμένα και στο δήμο μας, αντίθετα τα τάισαν και θα συνεχίσουν να τα ταΐζουν πολύ καλά με τις διάφορες εργολαβίες. Ξέρουν ότι με δική τους ευθύνη λείπουν κρίσιμες δομές και υπηρεσίες για τον λαό…Γιατί έργα γινόντουσαν και γίνονται, αλλά δεν είναι για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα γίνονται με εργολαβίες που κοστίζουν πολλαπλάσια, καθυστερούν και έχουν προβλήματα ποιότητας. Το παράδειγμα μιας διαφορετικής πορείας σε ότι αφορά τα έργα, το έδωσε και θα συνεχίσει να το δίνει ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας που έκανε πολλά έργα με αυτεπιστασία που απολαμβάνει ο  λαός της».

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που η «Λαϊκή Συσπείρωση» βάζει ως προτεραιότητα, η πραγματοποίηση των οποίων προϋποθέτει «σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική» της ανταποδοτικότητας και της επιλεξιμότητας με κριτήριο την κερδοφορία, αφού «τέτοια έργα δε γίνονται γιατί δεν μπορούν σε αυτά να βάλουν διόδια»! Έργα που αφορούν τη στατική επάρκεια-αντισεισμική θωράκιση δημόσιων κτιρίων με προτεραιότητα τα σχολεία, έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, γενναίες απαλλοτριώσεις για να πάρει ανάσα η πόλη, για δημιουργία χώρων πρασίνου, διάνοιξη δρόμων, περιμετρική οδός ανατολική και δυτική, αντιπλημμυρικά στα Τενάγη, κοινόχρηστα δίκτυα στο Περιγιάλι, κλπ. Παράλληλα απαιτείται ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Καβάλα, αλλά και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έκλεισε δε την ομιλία τουμε το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: «Θέλουμε τοπικές αρχές και συμβούλια συμβιβασμένα, που θα λένε “τι να κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα”, που θα είναι τα “καλά παιδιά” των κυβερνήσεων, που θα δηλώνουν “αναρμόδιοι” για όλα εκτός από το μοίρασμα των εργολαβιών και θα παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος ευθύνεται για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα; Ή θέλουμε να στείλουμε εκεί περισσότερους δοκιμασμένους αγωνιστές, που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ;».

4/10/2023

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button