ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΑΡΗΣ: «Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ»
Ομιλία Ιωάννη Τσίμαρη, Βουλευτή Ιωαννίνων και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Υγείας στη Βουλή
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θα σταθώ στους θελκτικούς τίτλους των Νομοσχεδίων της Κυβέρνησης. Άλλωστε είναι συνήθης τακτική πλέον, η πάνω από όλα επικοινωνιακή αντιμετώπιση των θεμάτων και οχι η επί της ουσίας διαχείρισής τους. Δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε ο κρίσιμος και πολύπαθος χώρος της Υγείας.
Η ‘ετοιμότητα’ και ‘κυβερνητική επάρκεια’, η αποτελεσματικότητα του Επιτελικού κράτους δυστυχώς αποκαλύφθηκε το τελευταίο διάστημα με το πιο σκληρό πρόσωπο για τους Έλληνες πολίτες. Ο Έβρος, η Ρόδος, η Θεσσαλία μια και δύο φορές και δεν ξέρουμε πόσες ακόμη. Γιατί; Γιατί ΔΕΝ υπάρχει σχέδιο, πρόληψη, διαχείριση. Όλα αντιμετωπίζονται εκ των υστέρων και πολύ αργά , αφού η Κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία, δεν προβλέπει έγκαιρα ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτές τις πρακτικές του αποφασίζουμε και διατάσσουμε.
Το Ε.Σ.Υ., το οραματίστηκε, το σχεδίασε και το υλοποίησε η Δημοκρατική παράταξη πριν ακριβώς 40 χρόνια, 7 Οκτωβρίου 1983. Ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γεώργιος Γεννηματάς οραματίστηκαν ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με ποιοτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Αυτό το όραμα αποδομήθηκε όμως.
Κυρίες και κύριοι,
ΔΕΝ υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία το οποίο να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες του πληθυσμού.
Το μόνο που ακούμε από την κυβέρνηση είναι αυξημένη παροχολογία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα . Υποσχέσεις για προσλήψεις, υποσχέσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ, ανακοινώσεις σύστασης νέων μονάδων, αποσπασματικές λύσεις χωρίς ουσιαστικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα μετασχηματίσει το ΕΣΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος θα ανταποκρίνεται με αξιοπρέπεια και επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. Σε ένα σύστημα που θα υιοθετεί καινοτόμες πρακτικές και θα πληροί τον σκοπό της σύστασής του.
Τι κάνατε κύριοι της κυβέρνησης για
- Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), από την οποία και μόνο μπορεί να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ ;
- Τι κάνατε για τα ΕΚΑΒ που μόλις πρόσφατα με ΠΝΠ , επιχειρήσατε να υποβαθμίσετε την ποιότητα της λειτουργίας του με την κάλυψη στελεχιακού δυναμικού από άλλους φορείς;
- Τι κάνατε για την επαρκή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας;
- Τι κάνατε για να ανακόψετε το κύμα διαφυγής των επιστημόνων, των γιατρών μας στο εξωτερικό;
- Τι κάνετε σήμερα, τώρα, για την αποτροπή της έλλειψης φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, η οποία καθώς φαίνεται είναι και πάλι προ των πυλών;
Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά από 51 μήνες διακυβέρνησης, υποστηρίζει ότι έχει πλέον θέσει ως προτεραιότητά της, τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
προγραμματική δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πολυετή πεπραγμένα της, καθώς σε ολόκληρη την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία έπραξε ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα η λειτουργία των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ να έχει απαξιωθεί.
Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και τις σύγχρονες προκλήσεις, λόγω των προβλημάτων υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και κακοδιοίκησης. Δεκάδες χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, συνεχόμενες παραιτήσεις συναδέλφων λόγω των συνθηκών εργασίας. Υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση του προσωπικού. Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγούμαστε σε «εντέλλεσθε» μετακινήσεων προσωπικού (αποδυναμώνοντας τμήματα που ήδη «αιμορραγούν»). Οι περισσότερες δομές λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστημονικές τους επιτροπές.
Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα ποια είναι η προτεινόμενη λύση; Να καταθέσετε ένα Σχέδιο Νόμου προς ψήφιση που ακολουθεί την τακτική της πλήρους εξουθένωσης του ιατρικού προσωπικού και της ουσιαστικής απαξίωσης των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Για μια ακόμη φορά κατατίθεται άρθρο « Για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ. και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., η δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου υφίσταται έως την 31η.12.2023».
- Γνωρίζετε πόσα 48ώρα έχουν υπερβεί οι γιατροί;
- Γνωρίζετε πόσο έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν με αυταπάρνηση το Σύστημα Υγείας; Αναφέρεται στο νόμο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση του 48ωρου η ατομική συναίνεση του γιατρού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομική συναίνεση τη στιγμή που γνωρίζουμε σε ποια διλήμματα βρίσκονται μπροστά οι γιατροί καθημερινά: τήρηση του 48ωρού ή να κλείσει η κλινική με ότι συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία της και την δυνατότητα να παρέχει ειδικότητα. Αν συνυπολογίσουμε τις μετακινήσεις και τα εντέλλεσθε τότε μιλάμε για την δημιουργία μίας κανονικότητας την οποία με την παράταση του νομοσχεδίου τη νομιμοποιούμε.
- Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν λογίζονται ως ώρες εργασίας
- Oι πραγματοποιηθείσες εφημερίες όχι μόνο δεν αποζημιώνονται αλλά υπερφορολογούνται
- Γνωρίζετε ότι τους έχετε εξωθήσει σε μαζικές παραιτήσεις και διαφυγή είτε στο εξωτερικό είτε σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα;
Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εργασιακή εξουθένωση των γιατρών, η οποία είναι η κύρια αιτία εξόδου από το ΕΣΥ αλλά και ένα από τα βασικά αντικίνητρα εισόδου νέων γιατρών. Η λύση είναι η άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, η θέσπιση κινήτρων, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η αποζημίωση των εφημεριών και η ξεχωριστή φορολόγησή τους. Αυτά τα μέτρα μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν. Παράλληλα θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών καθώς και να δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα.
Μέσα στη δίνη της πανδημίας, χιλιάδες νέοι άνεργοι νοσηλευτές «επιστρατεύτηκαν» προκειμένου να στελεχώσουν πρακτικά τις ΜΕΘ και τα λοιπά τμήματα των νοσοκομείων, χωρίς κανένα ουσιαστικό εφόδιο παρά μόνον την εμπειρική τους προσαρμογή στο μέτωπο του κορονοϊού και την «θεωρητική» καθοδήγηση των σχετικών επιτροπών των ΥΠΕ και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εισηγείστε λοιπόν την παράταση των συμβάσεων αυτών των νοσηλευτών. Τι έχετε σχεδιάσει για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της ειδικότητας τους;
- Θα επιβάλλεται η μοριοδότηση της ειδικότητας τους;
- Ποιους κανόνες έχετε σκοπό να θεσπίσετε για την διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (σε ποιο τομέα θα απασχοληθούν, εξέλιξη, κλπ);
Κι ερχόμαστε τώρα στο κύριο άρθρο αυτού του Νομοσχεδίου . Στην σύσταση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.
θα αναφέρω ενδεικτικά και κάποια στατιστικά στοιχεία για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των χειρουργείων.
Στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού βρίσκονται 3.111 παιδιά στη λίστα αναμονής.
Στον Ευαγγελισμό 4.817 ασθενείς στη λίστα
Στο νοσοκομείο Γεννηματάς 1.393 ασθενείς
Στο ΚΑΤ 4.061 ασθενείς
Η καταστρατήγησή της με τεχνάσματα, κυρίως με την βάπτιση περιπτώσεων σαν “επείγον” έχει επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των εκτός χειρουργικών ωρών περιστατικών με επισφαλή συνθήκες στην πλειοψηφία τους, μιας και το προσωπικό αυτές τις ώρες είναι ελλιπές. Παράλληλα προκαλούν πρόβλημα γιατί παρατηρείται αυξημένη εισαγωγή περιστατικών στα Νοσοκομεία, καθυστερεί η αντιμετώπιση του πραγματικά επείγοντος, επιβάρυνση των χειρουργικών κλινικών και δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων.
Γνωρίζετε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των χειρουργείων που διενεργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι επείγοντα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία το 40%-50% των χειρουργείων έγιναν στο πλαίσιο του «επείγοντος» –άρα εκτός λίστας–, ποσοστό που είναι αδικαιολόγητα υψηλό.
Έρχεται λοιπόν η σύσταση της Ενιαίας λίστας χειρουργείων ως λύση στην ανωτέρω ζοφερή κατάσταση;
Υπάρχει μελέτη η οποία τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει βελτίωση από την εφαρμογή της;
Να αποσαφηνίσουμε ότι η ψηφιοποίηση υπηρεσιών στον χώρο της Υγείας είναι απαραίτητη και είμαστε υπέρμαχοι.
Επιμένουμε ότι η διαχείριση της λίστας θα πρέπει να γίνεται από τις μονάδες υγείας όπου θα εφαρμόζεται. Και θέλουμε αυτό να καταγραφεί στο νομοσχέδιο. Τα δεδομένα θα κοινοποιούνται στην ΗΔΙΚΑ αμέσως με την εισαγωγή του ασθενή στην λίστα. Η κοινοποίηση θα εξασφαλίζει την διαύγεια της διαδικασίας. Τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες του ασθενή. Το υπουργείο θα εποπτεύει την διακίνηση της λίστας ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα παρεμβαίνει όταν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις.
Συγκεκριμένα λοιπόν η σύσταση ενιαίας λίστας χειρουργείου δεν διασφαλίζει την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στα νοσηλευτικά Ιδρύματα.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ.
Τα ζητήματα που εμποδίζουν την ταχεία διεκπεραίωση των χειρουργείων που βρίσκονται στην λίστα είναι
• Πρώτον, τα κενά σε προσωπικό, τα οποία κάθε χρόνο εντείνονται με τις συνταξιοδοτήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν όλες οι αίθουσες χειρουργείου στα νοσοκομεία
• Δεύτερον: η απουσία επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων – ειδικότητα που στο ΕΣΥ βαίνει προς εξαφάνιση… έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν όλες οι αίθουσες χειρουργείου στα νοσοκομεία ΕΙΝΑΠ έχει υπολογίσει ότι το ποσοστό των κλειστών χειρουργικών αιθουσών μόνο στο Λεκανοπέδιο «προσεγγίζει το 30%».
• Τρίτον: η έλλειψη κλινών Εντατικής Θεραπείας
• Τέταρτον: η εξάντληση των κονδυλίων για υλικά όπου κάθε φθινόπωρο «σπρώχνει» προς τα πίσω τα τακτικά χειρουργεία
Εάν δεν προχωρήσετε άμεσα σε πρόσληψη προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων για την λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών που αυτή την στιγμή είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν δεν θα διευθετηθεί το ζήτημα της λίστας χειρουργείων.
Εκτιμώ όμως πως όλα τα παραπάνω τα γνωρίζετε.
Είναι ξεκάθαρα πολιτικής σας επιλογή η διαιώνιση του προβλήματος, έτσι ώστε όπως δήλωσε σε forum μόλις προχθές ο Υφυπουργός Υγείας τονίζοντας οτι «Θα αξιοποιήσουμε διοικητικά και οργανωτικά όλους τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα». Μια δήλωση που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην Ιδιωτικοποίηση της Υγείας και στα χειρουργεία.
Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός σας.
Ένα άλλο μέτρο ψηφιοποίησης επιχειρείται στο παρόν νομοσχέδιο και αφορά την σύσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Βέβαια έρχεται προς ρύθμιση με καθυστέρηση και αφού οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι και πάλι φέτος προ των πυλών. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο λόγος της αιφνίδιας παραίτησης του Προέδρου του ΕΟΦ σήμερα το πρωί;
Μόλις χθες εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών κατήγγειλαν τις σπασμωδικές ενέργειες, που έγιναν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και έδωσαν στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Η αδυναμία διαχείρισης της έλλειψης φαρμάκων είναι δεδομένη.
Και προσθέτω πως ενώ το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα πράγματι είναι απαραίτητο στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του φαινομένου ελλείψεων φαρμάκων, οφείλει να πληροί μια σειρά χαρακτηριστικών για να είναι πλήρως αποδοτικό και αντικειμενικό ως προς τα στοιχεία που θα καταγράφει.
Τέτοια συστήματα είναι κοινά σε πολλές χώρες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε απαραίτητα φάρμακα όταν τα χρειάζονται
Τα έχετε προβλέψει στην ρύθμιση που καταθέσατε , ΟΧΙ. Σας τα διευκρινίζουμε προς ενημέρωσή σας και προσθήκη τους στην ρύθμιση.
Για την επιτυχία του απαιτείται η αξιόπιστη συλλογή πληροφοριών από τα μηχανογραφικά συστήματα των φαρμακευτικών εταιρειών , Συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών , ιδιωτικών φαρμακαποθηκών αλλά και φαρμακείων. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να αντιπαραβάλλονται σε πραγματικό χρόνο με τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών, κυρίως τις μερικώς εκτελεσμένες ανά νομό (και όχι συγκεντρωτικά για να υπάρχουν στρεβλώσεις). Θα πρέπει να ελέγχονται και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η απαραίτητη προμήθεια των σκευασμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια και κυρίως να αποτραπεί το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει άμεση επαναξιολόγηση του συστήματος με τον τρόπο που εισηγείστε την εφαρμογή του.
Στη συνέχεια αιτείστε την παράταση συμβάσεων προμηθειών στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Ø Γιατί δεν εφαρμόζετε διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια των αντιδραστηρίων και λοιπού σχετικού εξοπλισμού μέσω του Ε.Κ.Α.Π.Y. (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας). Γιατί υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά ανά περίπτωση;
Ακολουθώντας την συνήθη τακτική σας περί αλλαγών στις Αρχές διοίκησης, εφαρμόζεται την πεπατημένη και εισηγείστε την τροποποίηση για το Εποπτικό Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ως προς την ιδιότητα του Προέδρου εισαγάγοντας την δυνατότητα σε συνταξιούχο ανώτερο δικαστικό λειτουργό την δυνατότητα κάλυψης της θέσης, προσθέτοντας στα γνωστικά αντικείμενα το αστικό δίκαιο, ή το οικογενειακό πλην του ιατρικού.
Πώς τεκμαίρεται η γνωστική επάρκεια όταν θα κληθεί να λάβει σχετικές αποφάσεις μια τέτοια επιλογή;
Δεν έχει τέλος, κυρίες και κύριοι, η μικροπολιτική που εφαρμόζεται στο ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων. Κρύβεστε πίσω από την ταμπέλα της ‘’πανδημίας’’, η οποία πλέον δεν υφίσταται σύμφωνα με την κήρυξη από τον ΠΟΥ σε ενδημική πλέον κατάσταση για να αιτείστε παρατάσεις συμβάσεων.
Κρατάτε δέσμιους χιλιάδες συμβασιούχους για να εξυπηρετείτε τα κομματικά σας συμφέροντα. Τα χιλιάδες οργανικά κενά επιβάλλουν την άμεση προκήρυξη μονίμων διορισμών για την κάλυψη των αναγκών.
Λόγω έλλειψης χρόνου θα αναφερθώ τέλος στο άρθρο με το επανέρχεστε στην παράταση της θητείας των διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Για ακόμα μια φορά διαφαίνεται η προχειρότητα με την οποία ασκεί διοίκηση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της λογικής των παρατάσεων και της έλλειψης οργανωμένου σχεδίου σε ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας του ΕΣΥ. Αποτελεί πλήρη απόδειξη ότι η απαξίωση του είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Τον περασμένο Ιούλιο ψηφίστηκε με την Π.Ν.Π. η παράταση της θητείας των αντίστοιχων διοικήσεων έως 30.9.2023, η οποία και υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση να είναι η τελευταία παράταση και να ολοκληρωθεί έως τότε η διαδικασία προκήρυξης και αντικατάστασης των διοικήσεων.
Δεν τα πράξατε. Αντ’ αυτού επανέρχεστε μια ακόμη παράταση.
Δεν συναινούμε στην πρακτική των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων των διοικήσεων οι οποίες δεν έχουν τοποθετηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Πάγια παραμένει η θέση του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων και των δημόσιων οργανισμών μέσω διεθνών διαγωνισμών 5ετούς θητείας.
Κυρίες και κύριοι ,
Το επιτελικό κράτος της ΝΔ, αποδεικνύεται κάθε μέρα, ανεπαρκές και επικίνδυνο για τους πολίτες.
Εμπαίζετε του θεσμούς, τον ελληνικό λαό!
Δεν σέβεστε την κοινοβουλευτική διαδικασία, οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έχουν παγιωθεί ως τακτική ,
σας ενδιαφέρει μόνο η εξυπηρέτηση συμφερόντων!
Όλα προσχηματικά. Όλα στο πόδι, πρόχειρα, μπαλώματα που δε δίνουν λύση. Απεναντίας, ανοίγουν νέα μέτωπα.
Το ΕΣΥ, αυτό που χειροκροτήσατε στα δύσκολα, το απαξιώνεται, με την πολιτική που ακολουθείται θα σβήσει ολοκληρωτικά.
Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για ένα ΕΣΥ που να υπηρετεί τους πολίτες που έχουν ανάγκη από φροντίδα, ποιοτική και αξιοπρεπή περίθαλψη.
Οι διαφορές μας για το ΕΣΥ είναι ιδεολογικές. Εσείς έχετε ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των διαφόρων συμφερόντων και εμείς έχουμε ως πυρήνα της πολιτικής μας την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών