Τοπικά νέα

Πραγματοποιήθηεκ το πρόγραμμα της Higher Than Everest στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και Φροντιστών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο κεφάλαιο του διττού προγράμματος που πραγματοποιεί η  Higher Than Everest,  στο πλαίσιο των Δράσεων Υποστήριξης Χρονίως Πασχόντων και Φροντιστών (Καρκινοπαθείς κτλ.) της Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας  της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας  & Θράκης, στην Π.Ε. Ξάνθης.

Την Δευτερά 25/9 στο ισόγειο του κτιρίου ¨ΦΕΞ Καπναποθήκη¨, συγκεντρωθήκαν φίλοι και μέλη του “Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων Ξάνθης” και συμμετείχαν στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με θέμα: “Διατροφή & Σωματική άσκηση, μέσα πρόληψης χρόνιων νόσων & προαγωγοί ευζωίας”.

Σε συνεχές κλίμα διάδρασης, γύρω από ένα μπουφέ με υγιεινά νόστιμα & οργανικά εδέσματα, έλαβε χώρα μια μοναδική ¨στρογγυλή τράπεζα¨ με επίκεντρο τα θέματα των τριών εισηγητών, Ματίνας Αλιμούδη επαγγελματία Άσκησης & Υγείας με ειδίκευση στην προσαρμοσμένη σωματική άσκηση για καρκινοπαθείς, Νικόλα Αδαμίδη Διατροφολόγου & Κικής Τσακαλδήμη, ορειβάτισσας – ομιλήτριας παρακίνησης  – 1η Ελληνίδα στο όρος  Έβερεστ .

Με βασικό άξονα την προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης των δυσάρεστων συναισθημάτων που δημιουργούνται βιωματικά, σε προσωπικό επίπεδο τόσο στους νοσουντες όσο και στους φροντιστές αυτών, η εισηγήσεις & η διαλογική συντείναν προς το δόκιμο πλέον μοτίβο της επαφής με την φύση μέσω ήπιας σωματικής δραστηριότητας και της υιοθέτησης υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών. Αυτή η επαφή αποτελεί σήμερα διευρυμένο ιατρικό ¨εργαλείο¨ σωματικής και ψυχολογικής ανάτασης καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα του ευ ζην, με εφαρμοσμένη στόχευση στην ιδιαίτερη ομάδα των ανθρώπων που βιώνουν μια στρεσογόνα κατάσταση  λόγω της νόσησης τους  από οποιαδήποτε μορφή  καρκίνου.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές σταδιακές αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν μεγάλα και ουσιαστικά αποτελέσματα,  με πραγματικά θαυμαστά ψυχοσωματικά οφέλη στις ζωές μας.

Την Κυριακή της πρώτης του Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πράξη του προγράμματος. Εδώ συζητάμε για μια δράση που αφορούσε προσαρμόσιμης έντασης ήπια πεζοπορία αλλά και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, με συνεχή στόχευση στην ενεργοποίηση της θετικής σωματικής ανταπόκρισης, μέσα από έναν σύνολο σωματικών  ασκήσεων .

Όλοι είχαμε την χαρά να βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία hiking στη ¨ρότα¨ του σηματοδοτημένου

Ε6 Ευρωπαϊκού μονοπατιού της τόσο γνωστής  Παρανέστιας διαδρομής.  Βρεθήκαμε λοιπόν σε ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα ως προς την βιοποικιλότητα μέρη της Ελλάδας, με τεράστια οικολογική σημασία. Ο δε σχεδιασμός της δράσης έγινε με τέτοια προσέγγιση, ώστε το ζητούμενο της πλήρους συμμέτοχης όλων των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, να είναι ικανά και ρεαλιστικά επιτευκτό.

Εδώ κάνουμε αναφορά και στην συνεχή παρουσία κατά την ημέρα των περιπατητικών και σωματικών δραστηριοτήτων, κλιμάκιου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Παραρτήματος Ξάνθης  καθώς και για αυτή  την πλήρη αίσθηση ασφάλειας που μεταδίδουν σε όλους μας, κάτι για το οποίο και τους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τέλος, την αγαπημένη πλέον Προέδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ¨Συλλόγου Καρκινοπαθών & Φίλων Ξάνθης¨ που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το Πρόγραμμα και συμμετείχαν ενεργά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button