Περιφέρεια

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: «Ζητούμε την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με επαγγελματίες οδηγούς ασθενοφόρου»

«Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή, κατά πλειοψηφία, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 132-05/07/2023 τ.Α΄) που προβλέπει τη διενέργεια διακομιδών ασθενών με ΕΚΑΒ που θα στελεχώνονται με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ΟΤΑ για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Σκοπός του νομοσχεδίου αυτού είναι να καλυφθεί η υποστελέχωση των πληρωμάτων – εκπαιδευμένοι διασώστες –  στα ασθενοφόρα των δομών του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των ορισμένων περιοχών της χώρας.

Οι ιατρικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αντίθετοι στο μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα του παραπάνω μέτρου.

Το ζήτημα που ανακύπτει αφορά στην ασφάλεια περισυλλογής και μεταφοράς ενός ασθενούς η τραυματία, πράξεις οι οποίες πρέπει να γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό που έχει λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση.

Όσον αφορά στον οδηγό που διατίθεται από τις ένοπλες δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες, μη διαθέτοντας  τις κατάλληλες γνώσεις δεν μπορεί να συνδράμει στο ιατρονοσηλευτικό έργο.

Ένα επιπλέον ζήτημα που προκύπτει είναι ότι σε όλη τη διάρκειά του 24ωρου απαιτείται η εργασία ενός επιπλέον ιατρού και νοσηλευτή που θα έχουν το ρόλο του διασώστη.

Με δεδομένες τις ελλείψεις σε προσωπικό που ήδη υπάρχουν στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, συμπεραίνουμε ότι πολλά κέντρα υγείας ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Ζητούμε την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με επαγγελματίες οδηγούς ασθενοφόρου και διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου καθώς και δημιουργία βάσεων ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, σε 24ωρη βάση».

Η Επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Ξάνθης 

«Κύριε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας, το οποίο κατέστη ερώτηση του ΚΚΕ [(γ) όμοιο], διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως για την (α) σχετική ΠΝΠ, η οποία περιβλήθηκε με ισχύ του (δ) όμοιου νόμου, σύμφωνα με την οποία διατίθενται στρατιωτικοί ως οδηγοί ασθενοφόρων στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ζητώντας σας να την καταργήσετε άμεσα.

Η αντίδραση της Ένωσής μας δεν άφησε ασυγκίνητη την κοινή γνώμη, όταν ζητήθηκε από πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης η παρέμβαση του Προέδρου του σωματείου μας, ώστε να ακουστεί δημοσίως η άποψη των στρατιωτικών και η αντίθεσή τους. Ίδιες διαμαρτυρίες ακούστηκαν και προβλήθηκαν και από εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ζητώντας και οι ίδιοι την απόσυρση όλων αυτών των σχεδιασμών, περί διάθεσης άσχετου με το αντικείμενο προσωπικού τωνΈνωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης – έτος ίδρυσης 2016 Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο εσείς, με την (ε) σχετική απάντησή σας, προκειμένου να υπερασπιστείτε την απόφαση της κυβέρνησης και να καταλαγιάσετε κάπως την αντίδραση των στρατιωτικών, ανακοινώσατε ότι η ανάληψη καθηκόντων οδηγού ασθενοφόρων θα λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσής τους παροχής πρώτων βοηθειών

Από τα παραπάνω λοιπόν, προέκυψαν τα εξής ερωτήματα που συζητούνται στις Μονάδες:

α. Για ποιο λόγο, προσωπικό που πρόκειται να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο καθήκοντα οδηγού, υπόκειται στην εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών; Η οδήγηση και παροχή πρώτων βοηθειών πληρώματος ασθενοφόρου, περιλαμβάνονται ή όχι στα καθήκοντα του διασώστη; Αν, ναι, γιατί επιμένετε σε μια τέτοια απόφαση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ζωές συνανθρώπων μας;

β. Τί είδους εκπαίδευση είναι αυτή; Από ποιον παρέχεται, τί περιλαμβάνει και ποιο είναι το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης αυτής; Τί βεβαίωση ή πτυχίο δίδεται; Από ποιον είναι αναγνωρισμένο;

Κύριε Υπουργέ.

Προσφάτως αναγνώσαμε στο διαδίκτυο συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία συνάδελφοί μας του ΠΝ αρνήθηκαν να αναλάβουν τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, καθόσον δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και νιώθουν ανασφαλείς!

Από τη θέση που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε ότι οι εν λόγω εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στους υπό διάθεση στρατιωτικούς, αφορούν σε ελάχιστες ώρες, οι οποίες επ’ ουδενί δεν καλύπτουν ακόμα και τα βασικότερα σημεία παροχής πρώτων βοηθειών.

Κατόπιν των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες που περιήλθαν στην Ένωσή μας και αφορούν στη διάθεση στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ, όταν μάλιστα υπηρετούν σε νευραλγικές Μονάδες Καυσίμων και Πυρομαχικών και οι Μονάδες τους «ματώνουν» στην αποψίλωση της βλάστησης στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας κρίσιμων, πυροσβεστικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεων, διαμαρτυρόμαστε για άλλη μία φορά εντόνως, ζητώντας σας να αποσύρετε και να ματαιώσετε άμεσα τη διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button