Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: “Ένας νέος κύκλος ανοίγει… “

Τελείωσε μια εκλογική διαδικασία

Η άνοδος κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στην Ξάνθη με ταυτόχρονη ραγδαία πτώση των εκλογικών ποσοστών για τη ΝΔ, αλλά και η πολύ μεγάλη αποχή, αποτελεί υλικό σχεδιασμού αλλά και  προβληματισμού για το κόμμα μας.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου διαμόρφωσαν ένα κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η ανάδειξη πολιτικών μορφωμάτων, με φασίζουσες και σκοταδιστικές αναφορές, καλλιεργούν το έδαφος για την ενίσχυση του φόβου, του ρατσισμού και του μίσους. Ταυτόχρονα το μείγμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε στην προηγούμενη θητεία της η κυβέρνηση της ΝΔ, επανέρχεται δριμύτερο προστατευμένο από μια πρωτόγνωρη μιντιακή ασυλία και προπαγάνδα.

Επιπλέον στη Θράκη η χυδαία εργαλειοποίηση από τη νέα Δημοκρατία του μειονοτικού ζητήματος για μια “χούφτα ψήφους”, επειδή η αλαζονεία τους δεν επέτρεπε “ροζ κουτσουλιές” στο χάρτη, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Στυλιανίδη είναι δηλωτική του τρόπου που πολιτεύονται. Στοχοποιώντας και διχάζοντας το κοινωνικό σώμα, ενώ ταυτόχρονα προωθούν πολιτικές υπέρ των λίγων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτή η εκλογική μάχη και η υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επικράτεια επισφραγίστηκε, όμως και από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Είναι εύλογο ότι αυτή η απόφασή του, γενναία και χαρακτηριστική του ήθους και των αξιών της Αριστεράς και της Προόδου, στενοχώρησε το σύνολο των μελών μας. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το αδιανόητο έως πριν λίγα χρόνια, την Αριστερά δηλαδή που διεκδικεί να κυβερνήσει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αλλαγής στο σήμερα και όχι σε κάποιον μακρινό ορίζοντα που θα έχουν «ωριμάσει οι συνθήκες».

Παραλαμβάνοντας το 2015 μια οικονομία σε χρεοκοπία, κατάφερε να τη βγάλει το 2018 από τη μέγγενη των Μνημονίων, με στρωμένο διάδρομο βιωσιμότητας του χρέους και να παραδώσει ένα σημαντικό ταμείο ασφαλείας 37 δισ. ευρώ. Αυτό μάλιστα σε ένα πλαίσιο μείωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων, κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης στην Υγεία και ενίσχυσης της θέσης της εργασίας. Διαχειρίστηκε, επίσης, την προσφυγική κρίση του 2015 με όρους ανθρωπισμού και όχι μισανθρωπιάς. Τέλος, η κορυφαία στιγμή σύγκρουσης με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδειξε τι σημαίνει ενεργητική εξωτερική πολιτική υπέρ των συμφερόντων της χώρας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη του νέου ΣΥΡΙΖΑ ως άμεση προτεραιότητα όχι μόνο για το κόμμα, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι και θα είναι εδώ, για να υπηρετήσει τα ιστορικά, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα ιδεολογικά του καθήκοντα.

Το κόμμα μας, παίρνοντας τη βαριά ευθύνη, από τον Αλέξη Τσίπρα, με συλλογικές διαδικασίες προχωρά άμεσα και αποφασιστικά.

Μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, αποφασίστηκε:

  • Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 15-16 Ιουλίου.
  • Κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη θέση του Προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή.
  • Πραγματοποίηση διαρκούς συνεδρίου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
  • Εκλογή νέας ηγεσίας στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
  • Έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος, με όσα και τώρα κατέγραψε στην ομιλία του, αποτελούν τη διεκδίκησή του, για μια Αριστερά που οφείλει να βλέπει την ανακαθοριζόμενη κοινωνία. Ο «κύκλος που έκλεισε», όπως ο ίδιος είπε, οδηγεί σε ένα νέο κύκλο που ανοίγει για την κοινωνία και τη χώρα. Σ’ αυτόν τον κύκλο έχουμε αρχίσει να οργανώνουμε τη δυναμική και καλά οργανωμένη παρουσία της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, που συνεχίζει να είναι παρών.

 

Γραφείο Τύπου

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button