Οι Εργατικές Κατοικίες στη Σταυρούπολη

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της κατασκευής των Εργατικών Κατοικιών στη Σταυρούπολη. Σε πολύ σύντομο διάστημα ολοκληρώνονται και τα τελευταία σχετικά στάδια για να δοθεί η πολυπόθητη άδεια, έτσι ώστε να ακολουθήσει η κοστολόγηση και η προκήρυξη του έργου.

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αδειοδότηση της κατασκευής των Εργατικών Κατοικιών στη Σταυρούπολη. 


Σε πολύ σύντομο διάστημα ολοκληρώνονται και τα τελευταία σχετικά στάδια για να δοθεί η πολυπόθητη άδεια, έτσι ώστε να ακολουθήσει η κοστολόγηση και η προκήρυξη του έργου.


Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, κ. Γιώργος Καρασακαλίδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να γίνει πράξη μετά από πολλά χρόνια η όλη προσπάθεια.


“Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και από τους μηχανικούς του ΟΕΚ και από την Πολεοδομία της Νομαρχίας Ξάνθης. Με τη βοήθεια και τη συνδρομή των παραπάνω φορέων, φτάσαμε σε ένα σημείο να μιλούμε σήμερα για τη δημοπράτηση κατασκευής των κατοικιών, μόλις εντός των προσεχώς ημερών λάβουμε την άδεια στα χέρια μας.


Αυτό που θέλω  να πω, είναι ότι το σημαντικότερο είναι ότι οι όροι δόμησης θα είναι συμβατοί με την υπόλοιπη αρχιτεκτονική της περιοχής. Θα είναι με κεραμοσκεπή, με χρώματα και κουφώματα στο χρώμα του ξύλου, με υποδομές οι οποίες θα περάσουν υπογείως, όπως τα υπόγεια ρέυματα, θα χρησιμοποιηθεί η πέτρα και ο γρανίτης, όπως είναι τα κτίσματα της υπόλοιπης Σταυρούπολης. Αυτό είναι το σημαντικό της όλης υπόθεσης”.


Να σημειωθεί πως η σχετική μελέτη προβλέπει την ανέγερση είκοσι κατοικιών και ενός πολυχώρου.


 



Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια


 κόλλησαν στον ΑΣΕΠ


Τη στιγμή που στο γειτονικό νομό Σερρών έχει σημάνει συναγερμός εξαιτίας της επανεμφάνισης του ασιατικού κουνουπιού  Aedes albopictus, γνωστό ευρέως ως κουνούπι -τίγρης  και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς είναι φορέας ασθενειών, στην Ξάνθη το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών δίνει τη δική του μάχη για την πρόσληψη προσωπικού.


Συγκεκριμένα οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη στο ΑΣΕΠ το οποίο και θα εγκρίνει την πρόσληψη προσωπικού που θα εργαστεί στους ψεκασμούς. Όσο για τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για την αγορά των εντομοκτόνων, αλλά και τις εναέριες ρίψεις και όλα τα σχετικά το Κέντρο αναμένεται να τα εξασφαλίσει μέσω των ΚΑΠ. Συγκεκριμένα η νομαρχία ενίσχυσε οικονομικά το Κέντρο με  περίπου 350.000 ευρώ για τη λειτουργία του-μισθοδοσία -ψεκασμοί κλπ.


Βέβαια οι ανάγκες σε χρήματα είναι που μεγαλύτερες, προκειμένου να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών.


Πάντως οι όλες γραφειοκρατικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να αρχίσει και το έργο της καταπολέμησης.


Οι ψεκασμοί στις περιοχές όπου πολλαπλασιάζονται και ζουν τα κουνούπια, δηλαδή στις παραλίμνιες και παράκτιες εκτάσεις θα ξεκινήσουν τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, για κάποιους ειδικούς κάπως καθυστερημένα.


Αυτό ίσως να αποδεικνύει και την απουσία στήριξης στην όλη προσπάθεια του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης από τους Δήμους του νομού και δη από εκείνους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα κάθε καλοκαίρι, όπως είναι  οι δήμοι Αβδήρων, Τοπείρου και Βιστωνίδας, που στα όρια τους έχουν και παραλίες, αλλά και παραλίμνιες περιοχές.


Μήπως θα έπρεπε και οι παραπάνω δήμοι να συνδράμουν οικονομικά στην όλη προσπάθεια του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών;


Το καλοκαίρι πλησιάζει και είναι βέβαιο πως αν γίνουν έγκαιρα οι ψεκασμοί και μάλιστα αν είναι και περισσότεροι σε αριθμό, το σίγουρο είναι πως θα βγουν κερδισμένες οι παραλίες του νομού μας και άρα και οι δήμοι στα όρια των οποίων εκτείνονται .


Όσο τέλος για το εξωτικό  κουνούπι -τίγρης ονομάζεται έτσι γιατί είναι ασπρόμαυρό ριγέ και θεωρείται πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να γίνει φορέας ασθενειών, όπως ο δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα.


 



Δυο νέα Ειδικά Σχολεία στο Νομό Ξάνθης


Από τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να λειτουργήσουν δυο νέα Ειδικά Σχολεία στο νομό.


Το ένα θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή της ορεινής ζώνης και συγκεκριμένα στον οικισμό του Εχίνου. Εκεί θα λειτουργήσει το διθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείου Εχίνου, στο οποίο σε πρώτη φάση θα φοιτήσουν επτά παιδιά που παρουσιάζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


Επίσης το δεύτερο νέο σχολείο που ιδρύεται, αυτή τη φορά στην πεδινή περιοχή και συγκεκριμένα στη Θαλασσιά πρόκειται για νηπιαγωγείο. Από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει διθέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο στη Θαλασσιά του Δήμου Τοπείρου, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα πολλών γονέων της γύρω περιοχής.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button