Οι νόμοι όσο και σκληροί και αν είναι πρέπει να τηρούνται

Τη “χρυσή τομή” προσπαθεί να βρει ο νέος αντιδήμαρχος της Δημοτικής αστυνομίας Νίκος Φωτιάδης στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν θέλει να κάνει τον κακό και τον σπουδαίο κυνηγώντας τους καπνιστές αλλά και να μην καπνίζουν μπροστά στα μάτια του γιατί αυτό είναι πρόθεση και εκεί πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Κάθε Παρασκευή συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων και κάθε Δευτέρα αναφέρουν στο Υπουργείο Υγείας παραβατικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εντολή ως προς το νούμερο των παραβάσεων που πρέπει να καταγραφούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Τη “χρυσή τομή” προσπαθεί να βρει ο νέος αντιδήμαρχος της Δημοτικής αστυνομίας Νίκος Φωτιάδης στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν θέλει να κάνει τον κακό και τον σπουδαίο κυνηγώντας τους καπνιστές αλλά και να μην καπνίζουν μπροστά στα μάτια του γιατί αυτό είναι πρόθεση και εκεί πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.



Κάθε Παρασκευή συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων και κάθε Δευτέρα αναφέρουν στο Υπουργείο Υγείας παραβατικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εντολή ως προς το νούμερο των παραβάσεων που πρέπει να καταγραφούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.


Δεν επιθυμεί οι δημοτικοί αστυνομικοί να αναφέρονται ως “παιδιά” από τους πολίτες, τονίζοντας πώς είναι αστυνομικοί πεπαιδευμένοι, μορφωμένοι, ευγενικοί και επιθυμεί να είναι τα “Καμάρια του δήμου Ξάνθης”.


Σχολιάζοντας τα γραφόμενα στον τύπο τα οποία τον αποκαλούν “σερίφη”, τροχονόμο κ.α κατανοεί τους δημοσιογράφους λέγοντας πώς μερικές φορές είναι απαραίτητο και το χιούμορ, επιβεβαιώνοντας στην συνέχεια ότι είναι ένα δύσκολο πόστο.


Σχολιάζοντας αυτό που ακούγεται, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί τα καθήκοντα του αντιδημάρχου της δημοτικής αστυνομίας ακριβώς γιατί είναι δύσκολα και ιδιαίτερα με την απαγόρευση του καπνίσματος όπου αναγκάζεται πολλές Φορές να έρχεται σε ρήξη με τους καταστηματάρχες και τους πολίτες, αναφέρει ότι η τοποθέτηση του ήταν απόφαση δημάρχου και εκτελεί ως στρατιώτης τα καθήκοντά του.


ο κ. Φωτιάδης ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αστυνομία επιλαμβάνεται της τροχαίας κίνησης μόνο στην ελεγχόμενη στάθμευση.


αναφέρθηκε στα νέα καθήκοντα που ανατέθηκαν στο δήμο με αφορμή τον Καλλικράτη και έκανε λόγο για τη λαϊκή αγορά που ακόμη το τοπίο είναι θολό και δεν έχουν έρθει οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν ποιες επιτροπές θα αποφασίζουν.


Όσο για τον Καλλικράτη αναφέρει ότι είναι πολύπλοκος και αυξάνει την γραφειοκρατία σε σχέση με την Δημαρχιακή επιτροπή η οποία ήταν πιο ευέλικτη και λύνονταν πολλά θέματα σε λίγο χρόνο.


Τόνισε ότι αυτά είναι διαδικαστικά θέματα και θα επιλυθούν, εκείνο όμως που τον  στεναχωρεί είναι η μεγάλη ανεργία στην Ξάνθη που αγγίζει το 30% του πληθυσμού, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. το κλείσιμο των καταστημάτων είναι κάτι που τον απασχολεί σοβαρά και δεν βλέπει ύφεση πριν την παρέλευση τριακονταετίας, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους του ότι ο δήμος που έχει να παίρνει γύρω στα 4 εκ. ευρώ από την Κεντρική Διοίκηση, μάλλον δεν θα έλθουν στα ταμεία του δήμου, λέγοντας πώς ήδη τα έργα σταμάτησαν και εξέφρασε τον φόβο ότι ίσως κάποιοι εργολάβοι κινηθούν δικαστικά προς τον δήμο, κάτι που συμβαίνει και με το νέο δημαρχείο, όπου σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη αυτό τελειώνει αλλά ο εργολάβος δεν θα το παραδώσει γιατί δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια προκειμένου να πληρωθεί.


Μεταφέροντας την συζήτηση του δημάρχου με τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το μέλλον του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” ο Υπουργός εσωτερικών είπε κλείστε το εφ όσον δεν υπάρχουν πόροι για να στηριχθεί, όπως τα ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί και άλλες δομές. Σαφέστατα τόνισε ότι ο δήμαρχος μελετάει τα πάντα και δεν θα κλείσει δράσεις οι οποίες είναι στο πλευρό του πολίτη.


ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Αναφερόμενος σε όσα του καταμαρτυρούν σχετικά με το κυνήγι του καπνίσματος είπε ότι προ πολλών ετών ήταν από τους φανατικότερους καπνιστές αλλά θεωρεί αυτονόητο την εφαρμογή του νόμου.


Δεν σχολίασε το λόγο για τον οποίο ψηφίστηκε ένας νόμος, ο οποίος είναι κόντρα στο σύνολο των επαγγελματιών και στο 50% του πληθυσμού της χώρας και ανέφερε μία παροιμία την οποία και διάβασε κάπου:


“Τα λουκάνικα και οι νόμοι γίνονται από ανθυγιεινά υλικά και σε βρωμερούς χώρους”, παρ’ όλα αυτά οι νόμοι πρέπει να τηρούνται τόνισε στο τέλος.


Σχετικά με τους ελέγχους είπε ότι έχει επισκεφθεί πάνω από 70 χώρους όπως καφενεία, καφετέριες, ταβέρνες, δεν συνέλαβε κανέναν να καπνίζει.


“Όπου και αν πήγα δεν είδα κανέναν να καπνίζει. Πιθανόν να με είδαν και να πέταξαν το τσιγάρο.


Βέβαια ποτέ δεν θα κάνω έφοδο με τα όργανα ελέγχου αλλά αντιλαμβάνομαι και εγώ τη δυσκολία του εγχειρήματος όμως ο νόμος είναι νόμος”.


Συμβουλεύοντας αυτούς που είναι αντίθετοι με το νόμο ανέφερε ότι μπορούν είτε μεμονωμένα, είτε ως σύλλογοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Σαφώς και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις παραβάσεων όπως πριν από λίγες ημέρες, ήρθε ένα πρόστιμο σε έναν επαγγελματία 600 ευρώ και σε έναν πολίτη γιατί συνελήφθη ως θαμώνας να καπνίζει σε καφενείο.


Τέλος τόνισε ότι η δημοτική αστυνομία και η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη λαϊκή αγορά της Ξάνθης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει η μετάβαση στον Καλλικράτη με ήρεμο τρόπο επ’ ωφελεία του πολίτη.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button