Το Επιμελητήριο έκοψε την πίτα του μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίας

Η κορυφαία του έτους εκδήλωση για το Επιμελητήριο της Ξάνθης αποτελεί η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας λίγες μέρες μετά την είσοδο του νέου χρόνου, όπου παρουσία των αρχών και φορέων του τόπου αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής, ο πρόεδρος του φορέα προχωρά σε έναν σύντομο απολογισμός των πεπραγμένων, αλλά και θέτει τους πρώτους στόχους για τη νέα χρονιά.

Η κορυφαία του έτους εκδήλωση για το Επιμελητήριο της Ξάνθης αποτελεί η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας λίγες μέρες μετά την είσοδο του νέου χρόνου, όπου παρουσία των αρχών και φορέων του τόπου αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής, ο πρόεδρος του φορέα προχωρά σε έναν σύντομο απολογισμός των πεπραγμένων, αλλά και θέτει τους πρώτους στόχους για τη νέα χρονιά.

 Η φετινή εκδήλωση επισκιάστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και από τη μικρή συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου στο γεγονός αυτό του επιχειρείν της Ξάνθης.


 Ο έντονος προβληματισμός, μια καλυμμένη αγανάκτηση με αρκετή δόση αυτοκριτικής, αλλά και μια αγωνία για τη νέα χρονιά ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΕΒΕ Ξάνθης, που έλαβε χώρα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όπου το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρης Σταμάτης,   οι δύο βουλευτές Ξάνθης, του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, και Μάνταζη Τσετίν, ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, καθώς και οι λοιποί εκπρόσωποι αρχών και φορέων του νομού.


 Παρούσα και σύσσωμη επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής δια των εκπροσώπων της, οι οποίοι κατά τους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που αναμένεται να καταφτάσουν σύντομα και στο νομό, εκπέμποντας μια κραυγή αγωνίας, ενώ κάλεσαν όλους σε μια από κοινού προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν.


 


Η αγωνία των παραγωγικών φορέων του νομού….


 

Ιδιαίτερα αιχμηρός στην ομιλία του ήταν ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ο οποίος κάνοντας μιας σύντομη αναδρομή  στην οικονομική κατάσταση της χώρας, υπογράμμισε ως ρίζα του κακού την ανεξέλεγκτη δημοκρατία, η οποία δημιούργησε ένα σπάταλο κράτος για λόγους ψηφοθηρικούς, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.  

 Μίλησε για εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, για αλόγιστο δανεισμό χωρίς την ανάλογη οικονομική ανάπτυξη, για την προσδοκία του κόσμου η οποία αποδείχτηκε μια ουτοπία, μια φούσκα την οποία έσκασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατηγόρησε τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης για ανεξέλεγκτο λαϊκισμό, που οδήγησε τον κόσμο σε συρρίκνωση των αγορών με μεγάλο αντίκτυπο στην πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας.


 Σχολιάζοντας την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας από πλευράς τραπεζών, σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης εθνικά και παγκόσμια.


 Προέβλεψε ότι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ύφεση και ανεργία, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου, όπως πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, βελτίωση του Τειρεσία και άμεση καταβολή της επιδότησης εργασίας.


 Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστου τόνισε ότι όποια προσπάθεια γίνει θα πρέπει γίνεται και προς όφελος των εργαζομένων, καθώς  η ανεργία καιροφυλακτεί.


 Όλοι τους ωστόσο ευχήθηκαν καλή χρονιά και κουράγιο για να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα που θα φέρει το 2009.


 Πιο αισιόδοξες οι αρχές του τόπου…


 Συμμεριζόμενοι την αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας της Ξάνθης, οι αρχές του τόπου εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες για τη νέα χρονιά, αρκεί να συστρατευτούν από κοινού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα ανακύψουν και να στηριχτούν σε τοπικά σύμφωνα συνεργασίας που θα αναδείξουν και θα αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα προτερήματα της περιοχής μας.


 Μάλιστα ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε χαρακτηριστικά “Θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων, όλων των κοινωνικών εταίρων σε τοπικό επίπεδο ώστε να γίνει ανταγωνιστική η αγορά μας. Έχουμε αποδείξει  ότι μπορούμε να συμφωνούμε όταν η δυσκολία έρχεται και πιστεύω ότι θα το κάνουμε τώρα αισιόδοξα με τοπικά σύμφωνα να προχωρήσουμε”.


 Από την πλευρά του ο Νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης μίλησε για πολιτικές ευθύνες και ανάγκη συγκροτημένων πολιτικών. Συνέστησε ψυχραιμία και καλή ψυχολογία, γιατί ο πανικός μόνο αρνητικά αποτελέσματα φέρνει. “Δεν είμαι απαισιόδοξος για την τοπική οικονομία. Παρατηρούμε μια αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας, που σύντομα θα αποφέρει καρπούς. Θα πρέπει να χτίσουμε όχι πάνω σε καταγγελτικό λόγο, αλλά σε εποικοδομητικό”.                                                                                         


 

Δέσποινα Γκούμα                                                              

Σχετικά Άρθρα

Back to top button