Ελλάδα

Μαζική συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συγκέντρωση που κάλεσε το σωματείο μας  για να καταγγελθεί  το έγκλημα με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη.

Οι συγκεντρωμένοι μέσα από την πορεία που έγινε στις γειτονιές της πόλης διατράνωσαν: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για εσένα νεκρέ».

Σε σύντομη στάση μπροστά από το μνημείο των πεσόντων καπνεργατών ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσής μας, Νάσος Παπαδόπουλος  απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας: «Μέσα από αυτήν την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το έγκλημα των Τεμπών. Θέλουμε από αυτό το βήμα να απευθύνουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μετωπική σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών που άφησε πίσω της εκατόμβες νεκρών, στη πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υποσχέσεις για την αναζήτηση των αιτιών.

Και δεν είναι η ατυχία, ούτε η κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω από τη ζωή.

Αυτές βρίσκονται στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ειδικά από το 1991 και μετά, μέσω της λεγόμενης πολιτικής απελευθέρωσης των μεταφορών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, έδωσε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie dello Stato Italiane Group πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ. Σύμβαση που επικύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022 με αποτέλεσμα η ιταλική εταιρεία να τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια, εκτελώντας την «άγονη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη»!!

Πρόκειται για αποφάσεις που ενισχύουν τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος των συμφερόντων και της ζωής των ίδιων των εργαζομένων. Πληρώνουμε για άλλη μια φορά με την ίδια μας τη ζωή τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγείας. «Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα είναι χειροκίνητα..» όπως είπε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ.

Οι ευθύνες είναι εγκληματικές. Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους φώναζαν για τα μέτρα ασφαλείας. Αντ΄ αυτού η εργοδοσία απαντούσε με εξώδικα σε συνδικαλιστές, το κράτος κήρυττε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες τους.

Να απολογηθούν όλοι αυτοί που πούλησαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρακίσουν με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, αφήνοντας τους ελληνικούς σιδηροδρόμους με ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση.

Να απολογηθούν όλες οι κυβερνήσεις που απαξίωσαν τα έργα υποδομής αντί να τα ολοκληρώσουν, χωρίς συντήρηση και επισκευές που είναι απαραίτητες για την ασφαλή τους λειτουργία. Που πέταξαν στο καλάθι των άχρηστων τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για όλα τα παραπάνω διαχρονικά, αλλά και λίγες μέρες πριν τη νέα, ανείπωτη τραγωδία, όταν οι συνδικαλιστές των σιδηροδρομικών προειδοποιούσαν ότι οι αποφάσεις των τελευταίων κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες όχι μόνο για όσα δυστυχήματα έγιναν, αλλά και για όσα ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε να παρέμβουμε καθοριστικά ώστε όχι μόνο να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες στην διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της αλλά και να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μη χάνει τη ζωή του ή σακατεύεται κανείς στον 21ο αιώνα για να βγάζουν κέρδη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πολυεθνικές.

    Παλεύουμε για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button