«Γνωρίστε μας καλύτερα»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998με πρωτοβουλία της κυρίας Βιργινίας Τσουδερού  και άλλων φίλων της Θράκης, αποβλέποντας στη ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998με πρωτοβουλία της κυρίας Βιργινίας Τσουδερού  και άλλων φίλων της Θράκης, αποβλέποντας στη ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Στο διάστημα λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την αξιοποίηση, υποδειγματική αναστήλωση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς, με ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Οι ποικίλες δράσεις του Ιδρύματος στεγάζονται σε συγκροτήματα της περιοχής των καπναποθηκών Ξάνθης με συνολική έκταση στην παρούσα φάση πλέον των 2.000 τ.μ.   Σχεδιάζεται ήδη η επέκταση των υποδομών του Ιδρύματος στην Ξάνθη και την Κομοτηνή με την αξιοποίηση και άλλων διατηρητέων κτηρίων που θα στεγάσουν νέες δράσεις που θα προωθήσουν την προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων και θα εμπλουτίσουν το πνευματικό κεφάλαιο της περιοχής.

Οι εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών, οι συναυλίες, τα πολυθεματικά σεμινάρια, οι ευκαιρίες ανάδειξης και προβολής Θρακιωτών δημιουργών, οι οργανωμένες παρεμβάσεις σε μειονεκτούσες  πληθυσμιακές ομάδες, οι δραστηριότητεςβασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησιακό περιβάλλον και οι παράλληλες δράσεις στα τμήματα εκπαίδευσης, προσδιορίζουν τα ταυτοποιητικά στοιχεία του φορέα μας.

Η άκρως εντυπωσιακή αύξηση της προσέλευσης του κοινού στις δράσεις του Ιδρύματος   και η αυξημένη συμμετοχή νέων στις εκδηλώσεις μας, υποδηλώνουν την επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται, αλλά και της ανταπόκρισης φορέων και κατοίκων της περιοχής στο ποιοτικό έργο που παράγεται (από 7000 άτομα το 2006, σε  15.000 το 2010 καθώς και γενική επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας από περισσότερα από 10.000 άτομα). Πολύ σημαντική είναι η αναγνώριση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, που εκφράζεται με την απονομή πιστοποιητικού υπηρεσιώνISO 9001:2000, πιστοποίηση Κ.Ε.Κ., αξιολόγηση αναπαλαίωσης κτιρίων και βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας.

    

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Οι διαλέξειςκαλύπτουν πληθώρα θεμάτων: πολιτιστικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, νέων τεχνολογιών. Μέχρι σήμερα  πραγματοποιήθηκαν 270περίπου διαλέξεις στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Ιδρύματος και στη νέα αίθουσα της καπναποθήκης «Π» με τους  Γ. Γραμματικάκη, Φ. Κακριδή, Χ. Γιανναρά, Μ. Γλέζο, Γ. Μπουτάρη, Γ. Πανούση, Β. Κόκκινο, Π. Δήμα, Κ. Ζουράρι, Φ. Αμπατζόγλου, Γ. Κοντογιώργη, Κ. Καραμπελιά, Ν. Λυγερό, Σ. Καργάκο, Χ. Χαραλαμπάκη, Σ. Λυγερό, Ρ. Κράτσα, Χ. Παλιαδέλη, Π. Ζούνη, Ε. Καψωμένο, Γ. Δελαστίκ, Π. Βούλγαρη, Γ. Γιατρομανωλάκηκαι πολλούς άλλους.

 

Οι εκθέσεις φιλοξενούν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων και θεματικών. Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά  για τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος.  Μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί οι εκθέσεις της Βουλής των Ελλήνων: «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27»,της Εθνικής Πινακοθήκης: «Συμεών Σαββίδης-Με το άρωμα της ανατολής και τα χρώματα της δύσης», «Ελληνική ζωγραφική 19ος αιώνας» και «Η δεκαετία του ΄30», από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Διαδρομές της Ρώσικης πρωτοπορίας», από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τα «Ρεύματα κλασσικής δημιουργίας 1923-1969» καθώς και συμμετοχή σε όλες τις Photobiennale-Synkyria και από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων: «Το Τοπίο» & «Μικρασιάτες Κωσταντινουπολίτες καλλιτέχνες». Επιπλέον, έχουν φιλοξενηθεί ατομικές εκθέσεις των Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Πανιάρα, Σωτήρη Σόρογκα, Δημήτρη Μυταρά, Εδουάρδου Σακαγιάν, Άννας Κωφού, Γ.Μητράκα, καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπεχράκη, Γιάννη Κοντού, Δημήτρη Λέτσιου, Γιώργου Δεπόλα  και άλλες 80 περίπου.

 

Οι παρουσιάσεις βιβλίων,(έχουν ξεπεράσει τις 100), τόσο στον χώρο του Ιδρύματος όσο και σε διάφορους  άλλους χώρους της πόλης, έχουν ως στόχο τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, την προώθηση του συγγραφικού έργου αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει και να ανταλλάξει απόψεις για τρέχοντα ζητήματα. Πολλές από αυτές γίνονται σε συνεργασία με Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και διάφορους εκδοτικούς οίκους και έχουν παρευρεθεί  γνωστοί συγγραφείς (και όχι μόνο), όπως ο Π. Τατσόπουλος, Β. Ραπτόπουλος, Α. Ζέη, Α. Βαρελά, Θ. Βαλτινός, Δ. Παπαχρήστος, Γ. Βαρβέρης, Α. Φωστιέρης, Τ. Πατρίκιος, Κ. Γεωργουσόπουλος, Β. Τζανακάρης, , Μ. Κοντολέων,P. Odorico, Τ. Θεοδωρόπουλος, Π. Βούλγαρης, Γ. Γραμματικάκης, Α. Κοσώνας, Κ. Μπλιάτκας,   Γ. Σκαμπαρδώνης, Ν. Κοτζιάς, Σ. Λυγερός, Στάθηςκαι πολλοί άλλοι.

                                        

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης λειτουργούν τμήματα:

 Για παιδιά:

  • Εργαστήρι Δημιουργικής απασχόλησης
  • Ειδικό τμήμα Αρχαίων Ελληνικών
  • Εργαστήρι Αγιογραφίας
  • Εργαστήρι Ζωγραφικής και εικαστικών
  • Εργαστήρι ελεύθερης εικαστικής έκφρασης «το κουκούλι»
  • Εικαστικό Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής

 

Στα Τμήματα που απευθύνονται σε ανήλικους η παιδαγωγική στόχευση αποβλέπει στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επινοητικότητας και της παρατηρητικότητας.  Οι διδακτικές δραστηριότητες οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα  παιδιά να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις αισθητικές αξίες και να συνδέουν αρμονικά δημιουργικές και συναισθηματικές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας.

 

 

Για ενήλικες:

  • Ζωγραφικής
  • Ελεύθερου Σχεδίου
  • Αγιογραφίας

·        Ξυλογλυπτικής

  • Κοσμήματος
  • Αναλογικής Φωτογραφίας
  • Ψηφιακής Φωτογραφίας – Επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας  και video
  • Αρχαίων Ελληνικών- Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης

·        Ιστορίας της Τέχνης

  • Βιβλιοδεσίας
  • Βιτρώ
  • Ορθόδοξης θεολογίας: «Σπουδή στην Ορθοδοξία»
  • Κινηματογραφικό Εργαστήρι
  • Τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά

 

ΚΥΚΛΟΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  • Ιστορίας και Λαογραφίας Θράκης
  • Ομάδα Ανάγνωσης Ενηλίκων
  • Ομάδα Ανάγνωσης Νέων
  • Ειδικό εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης
  • Εργαστήριο πληροφορικής, για Άτομα με ειδικές ανάγκες και για Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

Εκθέσεις και εκδηλώσεις των μαθητών των διαφόρων Τμημάτων παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικές εκδρομές για παρακολούθηση εκθέσεων ή σεμιναρίων προκειμένου να διευρύνουν τις γνώσεις τους καθώς και η πρόσβαση στην πλούσια, πολυθεματική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Το Ίδρυμα διαθέτει βιβλιοθήκη με πολυθεματική συλλογή βιβλίων που ανέρχεται στους 7.000 τίτλους και με πτυχιούχο βιβλιοθηκονόμο. Στόχος της είναι να λειτουργήσει άμεσα ως δανειστική για να καλύψει τις ανάγκες όλων των αναγνωστών.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο διαδίκτυο από τους επισκέπτες του αναγνωστηρίου «ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ» για την αναζήτηση πληροφοριών που θα τους βοηθήσει στην έρευνα τους.

 Πολύ σημαντικός είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της συλλογής της με βιβλία και άλλο πληροφοριακό υλικό από δωρεές φορέων και ιδιωτών.

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Κ.Ε.Κ. «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΡΑΚΗΣ»

 

Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πιστοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ. Ε. Κ) περιφερειακής εμβέλειας. Η εξειδίκευσή του αφορά στα Επαγγέλματα Περιβάλλοντος, Υγείας Πρόνοιας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδαγωγικά Επαγγέλματα, Οικονομίας και Διοίκησης, Πληροφορικής, Τουρισμού και Παροχής Υπηρεσιών, Αγροτικού τομέα, Τεχνικών και Μεταφορών. Οι ποικίλες δράσεις και οι στοχευμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρέχουν τα εχέγγυα για μια επιτυχή παρουσία στο πεδίο της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

 

Εκτός από την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και παιδείας το Ίδρυμα υλοποιεί δράσεις για Ρομά και Μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Στόχοι των δράσεων είναι η καλλιέργεια σεβασμού στις διαφορετικές ταυτότητες και στον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και η ενσωμάτωση στην κοινωνία. Επίσης υλοποιούνται δράσεις που απευθύνονται σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδεςπου αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες και πολιτιστικά αγαθά.     

 

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

Τα έργα τέχνης (χειρόγραφα, αρχεία και βιβλία, ξύλινα αντικείμενα, εικόνες αγιογραφίας, φορεσιές και κάθε αντικείμενο καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας) αποτελούν τους θησαυρούς του πνεύματος και της ιστορίας, κλείνοντας μέσα τους την εξελικτική πορεία του έθνους και του πολιτισμού μας.

Στόχος του Ι.Θ.Τ.Π. είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και το ρόλο της συντήρησης, της αποκατάστασης και της σωστής αποθήκευσης των κειμηλίων και των έργων τέχνης καθώς και  η ενημέρωση των υπευθύνων για τους επικείμενους κινδύνους. Γι αυτό το λόγο πραγματοποιεί επισκέψεις στους χώρους φύλαξης και προβολής των κειμηλίων και των έργων τέχνης, διοργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατόχων τους. Μελετά την ανεύρεση λύσεων στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και παρέχει συμβουλές για την εξυγίανση του υλικού με τον εντοπισμό των προβλημάτων και την θεραπεία. Τα εργαστήρια συντήρησης Χάρτου – Βιβλιοδεσίας, Ξύλου – Φορητής εικόνας του Ιδρύματος είναι πλήρως εξοπλισμένα και στεγάζονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, προσφέροντας με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό τους, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button