Περιφέρεια

Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο (10/11/2022)

Μία ημέρα μετά τη μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισαν:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές που χθες κατέκλεισαν τις πλατείες των πόλεων της ΑΜΘ και ύψωσαν τη φωνή τους διεκδικώντας μέτρα για την ακρίβεια, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για το κόστος παραγωγής που σπρώχνει στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας.

Το μήνυμα στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις: μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής. Αυτό το μήνυμα ας το λάβει η κυβέρνηση που κοροϊδεύει και εξαπατά με τα κάθε είδους pass και τα «καλάθια του νοικοκυριού». Μόνο που τα πραγματικά καλάθια των νοικοκυριών μένουν ολοένα και πιο άδεια. Ας το λάβουν και οι επίδοξοι παλιοί και νέοι «σωτήρες» που τάζουν πως με τα ίδια υλικά, αλλά δήθεν με άλλη συνταγή, μπορεί να προκύψει κάτι διαφορετικό.

Αυτό το μήνυμα ήταν τόσο δυνατό και ακούστηκε από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα και στη δική μας περιοχή, που φτάνει μέσα και στην αίθουσα αυτή του ΠΣ. Καταδεικνύει τις ευθύνες της διοίκησης αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας στην Τοπική Διοίκηση. Το «φτάνει πια» και το «καμία ανοχή, καμία αναμονή» αφορά και εσάς κύριοι, γιατί την ίδια αυτή στρατηγική υπηρετείτε, παρά τις όποιες κοκορομαχίες σας, για να ρίχνετε στάχτη στα μάτια του λαού!»

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 Για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2023, υπογραμμίσαμε ότι:

Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2023 απέχει «έτη φωτός» από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στη συντριπτική του πλειοψηφία (90%) αφορά έργα που επανεντάσσονται ή βρίσκονται στη φάση υλοποίησης και δεν έχουν αποπερατωθεί και σε κάθε περίπτωση έρχονται και επανέρχονται από χρόνο σε χρόνο, σε κάθε ΤΠ για έγκριση από το ΠΣ. Μόλις το 10% αφορά νέα προτεινόμενα έργα.

Η χρηματοδότησή τους είναι και αυτή έωλη, αφού τα κονδύλια προέρχονται ως προβλέψεις από τον κρατικό κορβανά, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που χρόνο με το χρόνο βαίνουν μειούμενα λόγω της πολιτικής που θέλει την Τοπική Διοίκηση σφιχταγκαλιασμένη με τη στήριξη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όσο αφορά τις ζωτικές ανάγκες του λαού, δεμένη χειροπόδαρα στη δημοσιονομική πειθαρχία και τους κόφτες του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, με τις μόνιμες δηλαδή «τρόικες» και τα μνημόνια της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ για το 2023 είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των αναγκών των μονοπωλίων της περιοχής και όχι μόνο. Όποια έργα γίνουν, θα τα αναλάβουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ δεκάδες μελέτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα πάνε σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Με λίγα λόγια έργα που γεμίζουν τις τσέπες των εργολάβων και αδειάζουν τις τσέπες του λαού, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Περιλαμβάνει πληθώρα αποσπασματικών παρεμβάσεων, χωρίς συνοχή και συνέχεια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας και κόστους, που και αυτά στην πλειοψηφία τους υποχρηματοδοτούνται ή δεν χρηματοδοτούνται καθόλου και παραμένουν στις καλένδες. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα έργα που αφορούν τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής, τα αρδευτικά έργα, τις διευθετήσεις ρεμάτων, τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα. Στην πλειοψηφία τους – όσα έργα αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους – είναι μελέτες επί μελετών και καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Αντίστοιχα για την οδική ασφάλεια, την αποκατάσταση γεφυρών, χειμάρρων, τον οδοφωτισμό και τη σήμανση, τα έργα οδοποιίας, τις ασφαλτοστρώσεις, κλπ.

Καμία πρόβλεψη για την αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, για αντιπλημμυρικά έργα, για αντιπυρική προστασία, με πρόσφατες μάλιστα τις καταστροφές των οικοσυστημάτων σε Δαδιά και Παπίκιο όρος. Συνολικά για την πολιτική προστασία προβλέπονται κονδύλια απευθείας σε ιδιώτες και καμία μόνιμη υποδομή και εξοπλισμό, με παράλληλη διεκδίκηση για στελέχωση των υπηρεσιών.

Για τη σχολική στέγη προβλέπονται μόλις 3 παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους και χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Δύο στέγες και μία ανακαίνιση νηπιαγωγείου… αυτές είναι οι ανάγκες σύμφωνα με την διοίκηση!!!

Επίσης είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω παραδείγματα:

 • Για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, έργο που μεταφέρεται από ΤΠ σε ΤΟ, ύψους περίπου 4 εκ., οι πιστώσεις που προβλέπονται είναι της τάξης μόλις των 350.000 ευρώ.
 • Για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας, τα συνολικά έργα κοστολογούνται στα 19 εκ. και οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2023 είναι 0 ευρώ!!!
 • Για την πολύπαθη Ορεστιάδα, όχι μόνο δεν προβλέπονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για την ενίσχυση των υφιστάμενων, που κοστολογούνται στα 1,7 εκ., για το 2023 οι προβλεπόμενες πιστώσεις είναι μόλις 196.000 ευρώ.
 • Στην Καβάλα, για τα Τενάγη των Φιλίππων, που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν και οι αγρότες μετρούν ζημιές και καταστροφές, για ακόμα μια φορά προβλέπονται έργα καθαρισμού της κεντρικής τάφρου, που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, όσο δεν προχωρά η συνολική μελέτη για ολοκληρωμένη διαπεριφερειακή παρέμβαση.
 • Για την πεσμένη γέφυρα στην Καβάλα η κοροϊδία συνεχίζεται, αφού η μελέτη για την αποκατάστασή της επανέρχεται στο ΤΟ με κόστος μάλιστα 831.000, αλλά προβλεπόμενη πίστωση για το 2023 – 31.000 ευρώ!
 • Στην Ξάνθη, επανέρχεται το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων περιοχών του ποταμού Κοσίνθου, με προϋπολογισμό περίπου 8 εκ., αλλά με προβλεπόμενη πίστωση για το 2023 – 0 ευρώ!!!
 • Στη Ροδόπη, ο δρόμος Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών, προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκ. μπορεί να … περιμένει, αφού οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2023 είναι της τάξης των 280.000 ευρώ!!!

Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας υπέρ του λαού μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων, όπου αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Με τιμονιέρη της οικονομίας την ίδια την εργατική τάξη, με τους δικούς της θεσμούς εξουσίας διαρθρωμένους σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν η περιφερειακή και ενδοπεριφερειακή ανισότητα, να πραγματοποιηθούν έργα που θα δώσουν πραγματική ανάσα στο λαό της περιοχής και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του, το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτό το δρόμο θα συνεχίζει να παλεύει μαζί με το λαό. Φυσικά καταψηφίζουμε το ΤΠ της Περιφέρειας για το 2023 και ας έχουν προβλέψει οι κυβερνήσεις, με το θεσμικό τους πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση, να μας στερούν το δικαίωμα αυτή η ψήφος να καταμετράται. Μας αρκεί που καταγράφεται στη λαϊκή συνείδηση!

 • Για το ετήσιο (2023) Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας επισημάναμε πως:

Διαφωνούμε ριζικά με τον προσανατολισμό του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και το καταψηφίζουμε. Μπορούμε να πούμε ότι έχει ένα μεγάλο τίτλο: «τουριστική προβολή», από την οποία ωφελημένοι βγαίνουν οι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής, αφού η συμμετοχή σε εκθέσεις και οι υπόλοιπες δράσεις αφορούν τα «μεγάλα» πορτοφόλια, τον τουρισμό κρουαζιέρας, τον «εναλλακτικό» τουρισμό κλπ, από τον οποίο οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου ελάχιστα μπορούν να προσδοκούν. Ακόμα λιγότερα προσδοκούν οι εργαζόμενοι του κλάδου που χρόνο με το χρόνο βλέπουν τα κέρδη των αφεντικών να μεγαλώνουν και τη δική τους κατάσταση να χειροτερεύει. Με την εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά να «χτυπάει κόκκινο», τις ΣΣΕ να είναι ανύπαρκτες ή να καταστρατηγούνται στην πράξη, ελέω και των ανύπαρκτων κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Για δε το λαό της περιοχής, ο τουρισμός, η αναψυχή, οι διακοπές έχουν γίνει άπιαστο όνειρο!

Ένα Πρόγραμμα δράσης γεμάτο «άρτο και θεάματα»!  Με πολιτιστικές εκδηλώσεις, που όμως δεν αφήνουν καμία υποδομή και στήριξη στους πολιτιστικούς συλλόγους για το μέλλον.

Αλλά και όλες οι υπόλοιπες δράσεις που προτείνονται υπακούν στον ένα και μοναδικό στόχο: την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Από τα δεκάδες παραδείγματα ξεχωρίζουμε το εξής: σε ποιον απευθύνεται «το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας πρωτογενούς τομέα στην ΠΑΜΘ»; Στους βιοπαλαιστές αγρότες που τους κατακλέβουν οι έμποροι, που τους βάζουν τη θηλιά στο λαιμό οι τράπεζες, που τους ξεκληρίζει η ΚΑΠ της ΕΕ ή στους μεγαλοαγρότες που επενδύουν κεφάλαια και έχουν ευθεία σύνδεση με τους κλάδους της μεταποίησης και της εμπορίας, είναι με λίγα λόγια καπιταλιστές γης;

 • Για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας, τοποθετηθήκαμε λέγοντας:

Ο τουρισμός, για τον οποίο μιλάτε, είναι σταθερά υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των tour operators, των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Για αυτούς είναι οι δράσεις τουριστικής προβολής, τα όποια έργα υποδομής, οι Λευκές Νύχτες – που όχι τυχαία τις εντάσσετε στο Πρόγραμμα τουριστικής προβολής – οι εκδηλώσεις, οι ημερίδες, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις κλπ. Για αυτούς όλα!

Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί: για ποιους καθιερώνετε τη «ΔραμΟινογνωσία»; Φυσικά συμμετέχουν και οι μικροί οινοπαραγωγοί. Άλλωστε δεν θα μπορούσατε να τους αποκλείσετε. Αλλά η πίτα της οινοπαραγωγής στην περιοχή ξέρουμε όλοι καλά ότι ανήκει στις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες που κυρίως εξάγουν. Ποιος λοιπόν ωφελείται με εκδηλώσεις και δράσεις που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, με λεφτά του λαού της περιοχής δηλαδή;

 • Σχετικά με τη συζήτηση για την πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέδειξε τις ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων αλλά και της περιφερειακής αρχής για τη δασοκτόνο πολιτική που ακολουθούν. Μια πολιτική που διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της πρόληψης, της ολοκληρωμένης δασικής διαχείρισης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης.

Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που λογαριάζει ως «κόστος» την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής, της υγείας του λαού. Σε αντίθεση με τις στρατιωτικές δαπάνες για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, λεφτά για αντιπυρικό σχεδιασμό και μέσα δεν υπάρχουν. Σε αντίθεση με τα rafalle και τις φρεγάτες, με τα οπλικά συστήματα και τα άρματα μάχης που στέλνουν στην Ουκρανία, για να φουντώσει κι άλλο ο πόλεμος και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, λεφτά για εναερία μέσα, για ανανέωση και συντήρηση των επίγειων μέσων, για προσλήψεις και ατομικά μέσα προστασίας των πυροσβεστών, δεν υπάρχουν!

Ιδιαίτερα η Περιφέρεια  αντί να διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με έμφαση στην πρόληψη,  αντιπυρικής προστασίας των δασών της περιοχής,  τη βελτίωση  των υποδομών αντιπυρικής προστασίας, τον καθαρισμό και συντήρηση των δασικών δρόμων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, υπηρετεί με συνέπεια τη δασοκτόνο πολιτική.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί:

 • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης.
 • Να ενισχυθούν τώρα οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με το απαιτούμενο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα, να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
 • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
 • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
 • Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε θετικά στο προτεινόμενο ψήφισμα για τα νέα διόδια στην Καβάλα τονίζοντας πως απαιτείται αγώνας για συνολική κατάργηση όλων των διοδίων, αφού μιλάμε για δρόμους που ο λαός τους έχει χρυσοπληρώσει πολλές φορές ήδη. Πως δεν αποτελούν λύση ούτε τα «αναλογικά», ούτε τα «ηλεκτρονικά» διόδια, αφού το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος της ληστείας του λαού.

                                                                     ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

                                                                         ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                                                    ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

                                                                     ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

                                                                      ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button