Δωρεάν ιστορικός περίπατος στη μνήμη του Προσφυγικού Ελληνισμού
Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνει ιστορικό περίπατο με θέμα «Αστική εγκατάσταση & αποκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη: Οι συνοικισμοί Στρατώνων και Κυψέλης». Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, στις 10:30 π.μ., με σημείο εκκίνησης τον χώρο του Δασαρχείου Ξάνθης (Αδριανουπόλεως 4).
Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της εγκατάστασης των Ανατολικοθρακιωτών, Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων στην Ξάνθη, με οδηγούς δύο νέους επιστήμονες, την Ειρήνη – Χαρά Τσετινέ (Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, Υπ. Διδ. του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ) και τον Σταύρο Γιαβρίδη (Απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Υπ. Διδ. του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας ΔΠΘ). Η κ. Τσετινέ εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα τη χωρική εγκατάσταση των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και ο κ. Γιαβρίδης εξετάζει ιστορικά και κοινωνιολογικά, στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας, την έλευση των προσφύγων στην περιοχή και τη σχέση τους με τον γηγενή πληθυσμό.
Η διοργάνωση του περιπάτου γίνεται στο πλαίσιο συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πέρα από τη μνημόνευση των θυμάτων, ως αναγκαία κρίνεται και η γνώση των αντιξοοτήτων που οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν ερχόμενοι στο ελληνικό κράτος. Η επιχειρούμενη γνωριμία με τους χώρους εγκατάστασής τους και η ενθύμηση πως τοπόσημα της πόλης μας συνδέονται ακριβώς με την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού, θα συμβάλλουν στη διατήρηση της προσφυγικής μνήμης.
Ο ιστορικός περίπατος θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό με πρότερη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για την κράτηση θέσης και μέχρι συμπληρώσεως αυτών, απαιτείται αποστολή μηνύματος με τα στοιχεία των ενδιαφερομένων στη διεύθυνση draseisculturalproject@gmail.com. Ενθαρρύνεται και η συμμετοχή οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας, ώστε να ενισχυθεί η προαγωγή της μνήμης στις νεότερες γενιές.
Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και οι υπεύθυνοι του περιπάτου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Θεόδωρο Μακρογιαννόπουλο, για τη συμβολή του στην αρτιότερη διοργάνωση της δράσης.
Πληροφορίες: Νίκος Κοσμίδης Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ), 6996559216.