Ειδήσεις

Επισημάνσεις για την περιοχή της Σταυρούπολης
Με αφορμή τις πρόσφατες Δασικές Πυρκαγιές

Παρακολουθώντας τα γεγονότα των καταστροφικών πυρκαϊών, όχι μόνο φέτος, κάθε φορά που ανεβαίνω στην περιοχή της Σταυρούπολης, παρατηρώ την πυκνή βλάστηση στο βουνό και την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών εκεί επάνω.
Κάθε φορά αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν εκδηλωθεί πυρκαγιά στον ορεινό όγκο. Πως θα περάσουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις; Πως θα ανέβουν εκεί επάνω; Πόσες ώρες θα κάνει να εμφανιστεί το πρώτο πυροσβεστικό αεροσκάφος, που εικάζω πως θα είναι και PZL με τις μειωμένες του κατασβετικές δυνάμεις; Ειδικά αν έχει και δυνατό αέρα;
Πόση ώρα θα χρειαστεί για να επέμβουν οι πρώτοι πυροσβέστες, όταν οι δυνάμεις στο κλιμάκιο της Σταυρούπολης είναι λιγοστές, η Ξάνθη σχετικά μακρυά, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός με έντονες στροφές με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να καθυστερούν λόγω της συνεχούς μεταφοράς φορτίου, αφού το νερό δεν είναι αδρανές υλικό και επηρεάζει τη σταθερότητα του οχήματος στο δρόμο.
Από που θα γεμίσουν νερό τα πυροσβεστικά οχήματα, μιας και τουλάχιστον στο οδικό δίκτυο και στο άμεσο οπτικό πεδίο ενός μέσου οδηγού δεν φαίνεται να υπάρχει δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών.
Άλλωστε στο Άνω Καρυόφυτο μόλις πέρσυσι εγκαταστάθηκε πυροσβεστικός κρουνός, μετά από το περιστατικό που είχε συμβεί στην περιοχή της Χαϊντού.
Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι το γεγονός ότι πριν τη Σταυρούπολη στο παρατηρητήριο – κιόσκι που υπάρχει στο εκεί πλάτωμα του δρόμου, είναι πολύ σπάνιο να πετύχεις κλιμάκιο της πυροσβεστικής, κάτι που τα προηγούμενα έτη δεν συνέβαινε, μιας και ήταν μόνιμη η παρουσία του πριπόλου εκεί, ό,τι ώρα κι αν περνούσες και έδινε την αίσθηση της ασφάλειας, πως αν μη τι άλλο θα δουν άμεσα τον καπνό σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγίας. Θέλω να πιστεύω πως είναι εξακοντισμένοι σε νέες θέσεις που απλά δεν είναι στη διαδρομή που εγώ ακολουθώ.
Πιθανά να έχω λάθος σε όλες τις ανησυχίες που εκφράζω, σε καμία περίπτωση δεν μέμφομαι τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού. Τουναντίον απολαμβάνουν της πλήρους και απόλυτης εμπιστοσύνης μου.
Απλά είναι σκέψεις που κάθε καλοκαίρι με απασχολούν και αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας, γιατί απλά έχουμε την τύχη να έχουμε μια εξαιρετική φύση στην περιοχή μας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γραμμένης Ευστράτιος
Καθηγητής πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ
– Πρότυπο ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button