ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΗΔΩΝ

Η ονομασία ¨Τσάμης¨ αποτελεί παραφθορά του ονόματος Θύαμις όπως ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ο ποταμός Καλαμάς. Οι σημερινοί Τσάμηδες είναι απόγονοι εξισλαμισθέντων Χριστιανών της Ηπείρου από τους Οθωμανούς κατά τον 17ο αιώνα.

            Κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης (1923) με την Τουρκία, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες κρίθηκαν ¨ανταλλάξιμοι¨, όμως με παρασκηνιακές παρεμβάσεις των Ιταλών προς την Κυβέρνηση του δικτάτορα Θεοδώρου Πάγκαλου εξαιρέθησαν και παρέμειναν στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Η ονομασία ¨Τσάμης¨ αποτελεί παραφθορά του ονόματος Θύαμις όπως ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ο ποταμός Καλαμάς. Οι σημερινοί Τσάμηδες είναι απόγονοι εξισλαμισθέντων Χριστιανών της Ηπείρου από τους Οθωμανούς κατά τον 17ο αιώνα.

            Κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης (1923) με την Τουρκία, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες κρίθηκαν ¨ανταλλάξιμοι¨, όμως με παρασκηνιακές παρεμβάσεις των Ιταλών προς την Κυβέρνηση του δικτάτορα Θεοδώρου Πάγκαλου εξαιρέθησαν και παρέμειναν στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

            Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν από το φασιστικό καθεστώς της Ρώμης για προπαγανδιστικούς λόγους, πολλές φορές σκηνοθετώντας και αιματηρά επεισόδια στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να δικαιολογηθεί η άνανδρη επίθεση του Μουσολίνι κατά της χώρας μας τον Οκτώβριο του 1940. Μάλιστα φανατικοί Τσάμηδες είχαν στελεχώσει τρία (3) από τα δέκα τέσσερα (14) Αλβανικά Τάγματα και έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στο πλευρό των Ιταλών.

            Κατά τη διάρκεια της ΓερμανοΙταλικής κατοχής οι Τσάμηδες συνεργάσθηκαν με τα στρατεύματα κατοχής, καταλύοντας τις Ελληνικές Αρχές. Το 1942, με μεθοδευμένο σύνθημα ¨Ήπειρος Αλβανική έως την Πρέβεζα¨ συγκρότησαν την KSILIA (¨Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως¨) με δέκα τέσσερα (14) Τάγματα, έχοντας ως κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του Ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Νουρί Ντίνο Μπέης γαμπρός του Αλβανού Πρωθυπουργού Σεβγκέτ Βερλάτσι.

            Ο Ντίνο τον Φεβρουάριο του 1943 έστειλε επιστολή στον Μπενίτο Μουσολίνι, η οποία υπάρχει στα Ιταλικά αρχεία και αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη του ρόλου των Τσάμηδων εις βάρος της Ελλάδος, όπου γράφει: «Η αφοσίωσή μου και οι πλέον των σαράντα ετών παρασχεθείσες υπηρεσίες στη Ιταλία, με υποχρεώνουν να σας αναφέρω όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τσαμουριά, την Ελλάδα και την Νότια Αλβανία, όπου έτυχα μάρτυς και θύμα μιας ύπουλης επίθεσης που κόστισε την ζωή και αρκετών Ιταλών στρατιωτών».

            Όταν κατέρρευσε το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι και η Ιταλία συνθηκολόγησε, τον έλεγχο της Ιταλοκρατούμενης ζώνης στην Ήπειρο ανέλαβαν οι Γερμανοί, με συνεργάτες στο βάρβαρο έργο τους, τους Τσάμηδες. Μάλιστα προχώρησαν στη δημιουργία ¨Σκιπετάρικης Χωροφυλακής¨, η οποία βασάνιζε τον Ελληνικό πληθυσμό της περιοχής. Τσάμηδες επίσης εντάχθηκαν σε Γερμανικά στρατιωτικά τμήματα συμμετέχοντες σε κοινές ασκήσεις αλλά και βιαιότητες κατά των Ελλήνων, με αποκορύφωμα την μαζική εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943.  Η αντιστασιακή εφημερίδα ¨Επαναστάτης¨ έγραψε για τις εκτελέσεις στην Παραμυθιά: «Στη αρχή διεδόθη ότι οι συλληφθέντες θα εκρατούντο ως όμηροι και θα απεστέλλοντο εις Ιωάννινα και αι οικογένειαί των φρόντισαν και τους εφοδίασαν με χρήματα, τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη. Αντί ν’ αποσταλλούν όμως εις Ιωάννινα, μετεφέρθησαν ολίγο έξω της πόλεως, παρά το παρεκκλήσιον του Αγίου Γεωργίου (Παραμυθιάς), όπου εξετελέσθησαν παρά Γερμανών και μουσουλμάνων, αφού τους έβαλαν πρώτα και έσκαψαν μόνοι τους τάφους των….. Μετά την εκτέλεσιν οι μουσουλμάνοι τους εσύλησαν, τους πήραν τα χρήματα και λοιπά είδη που είχαν, τους έβγαλαν τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους και τους έριξαν στην τάφρο που οι ίδιοι είχαν ανοίξει»

            Ο καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος, κατά την μελέτη Γερμανικών αρχείων, έφερε στο φως ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι οι εκτελέσεις στην Παραμυθιά έγιναν βάσει καταλόγων που συνέταξαν οι συνεργάτες των Γερμανών Τσάμηδες.

            Τον Αύγουστο του 1944 τα ένοπλα τμήματα των Τσάμηδων υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από τις ομάδες Εθνικής Αντιστάσεως του Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ). Εκατοντάδες Τσάμηδες, συναισθανόμενοι τις συνέπειες των όσων έπραξαν κατά του Ελληνικού πληθυσμού, τράπηκαν σε φυγή προς την Αλβανία παίρνοντας μαζί και τις οικογένειές τους. Υπολογίζεται ότι οι Τσάμηδες που εγκατέλειψαν την Ήπειρο στα τέλη του 1944 ήταν περί τις 18.000 άτομα.

            Με αποφάσεις Ελληνικών δικαστηρίων τους αφαιρέθηκε η Ελληνική ιθαγένεια, ενώ η ακίνητη περιουσία τους απαλλοτριώθηκε και δόθηκε σε ντόπιους κατοίκους της περιοχής. Το 1945 το Ειδικό Δικαστήριο των Δοσιλόγων Ιωαννίνων κατεδίκασε ερήμην εις θάνατον 1.930 Τσάμηδες που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου.

            Τα τελευταία 25 χρόνια το θέμα των Τσάμηδων αποτελεί παράμετρο του Αλβανικού μεγαλοιδεατισμού. Σήμερα, για λόγους αντιπερισπασμού προς τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, αλλά και για λόγους ψηφοθηρικούς, τα δύο μεγάλα κόμματα στην Αλβανία που εναλλάσσονται στην εξουσία, θέτουν συχνά το θέμα, κάνοντας λόγο για ¨γενοκτονία¨ επιστροφή των Τσάμηδων στην Ελλάδα και ανάληψη των περιουσιών τους.

            Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία για συνομιλίες με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, οι Αλβανοτσάμηδες του Κόμματος ¨Δικαιοσύνη – Ένταξη – Ενότητα¨ διαδήλωναν έξω από το Υπουργείο εμποδίζοντας την είσοδο του Έλληνα Υπουργού, φωνάζοντας ¨Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας¨. Λέγεται ότι ο κύριος οργανωτής τέτοιων εκδηλώσεων είναι ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος σε συγκέντρωση είπε : «Και ο Δίας Τσάμης ήταν»!! Η μόνιμη θέση του Αθηνοκεντρικού Κράτους σ’ όλα αυτά, χρόνια τώρα, είναι : «Θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται». Έλεγε ένας παληός Διοικητής μου: «Χρειάζεται μάκτρο» !!

 

 

 

Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄Σ.Σ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button