Δικαιολογημένα τα παράπονα των χορωδων της μικτής χορωδίας του δημοτικού ωδείου Ξάνθης

Επέστρεψε η Μικτή Χορωδία από τη Θεσσαλονίκη όπου πήρε μέρος στο 15ο χορωδιακό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε ο Δήμος Συκεών και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Στο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Συκεών, πήραν μέρος συνολικά 21 Χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα σ’ αυτές και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμά της την πρώτη βραδιά, Σάββατο 28/11/2009, μαζί με 5 άλλες Χορωδίες, από Ρωσία, νέα Μηχανιώνα, Κουφάλια, Πολύγυρο και Εδεσσα.

Επέστρεψε η Μικτή Χορωδία από τη Θεσσαλονίκη όπου πήρε μέρος στο 15ο χορωδιακό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε ο Δήμος Συκεών και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Στο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Συκεών, πήραν μέρος συνολικά 21 Χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσα σ’ αυτές και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμά της την πρώτη βραδιά, Σάββατο 28/11/2009, μαζί με 5 άλλες Χορωδίες, από Ρωσία, νέα Μηχανιώνα, Κουφάλια, Πολύγυρο και Εδεσσα. Η πρόσκλησή της, έγινε την Ανοιξη του 2009 και οριστικοποιήθηκε τον Αύγουστο, και έγινε κατόπιν επιλογής του καλλιτεχνικού Δ/ντή του Φεστιβάλ κ. Αλέξανδρου Χυσάφη. Η Χορωδία για μια ακόμη φορά εκπροσώπησε επάξια τη Στέγη Πολιτισμού και το Δήμο μας με μια παρουσία που άφησε άριστες εντυπώσεις. Τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά και έδωσαν στη χορωδία κουράγιο να συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί η πορεία των τόσων χρόνων της, το απαιτεί.


Ομως οι χορωδοί της Μικτής Χορωδίας δεν μπορούσαν να κρύψουν την πικρία και την απογοήτευσή τους γιατί τη μέρα που ξεκινούσε το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ αυτοί έφευγαν από την Ξάνθη.


Αυτοί, που ήταν οι δημιουργοί και η ψυχή του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ, φέτος αγνοήθηκαν με έναν απαράδεκτο τρόπο.


Αυτοί, που το στήριξαν και το κράτησαν σε δύσκολες στιγμές της πορείας του ένιωσαν αποδιοπομπαίοι από το σπίτι τους.


Αυτοί, που έβαλαν στόχο μέσα από το θεσμό να αποδώσουν τιμή στο Μάνο Χατζιδάκι, αλλά μέσα από τη δική τους προσπάθεια και από τη δική τους μουσική και καλλιτεχνική έκφραση, βλέπουν να μην υπάρχει τίποτε από αυτά.


Αυτοί, που με δική τους πρωτοβουλία έφεραν στην Ξάνθη, χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να γίνουν οι πρεσβευτές της στον τόπο τους.


Αυτοί, που έδωσαν το παράδειγμα σε δεκάδες άλλα χορωδιακά συγκροτήματα να τους μιμηθούν και να δημιουργήσουν αντίστοιχα Φεστιβάλ στον τόπο τους.


Αυτοί, που μέσα από το θεσμό αυτό έφεραν στην Ξάνθη δεκάδες τιμώμενα πρόσωπα, που έγιναν επίσης οι πρεσβευτές της παντού.


Αυτοί, που άνοιξαν τις πόρτες του Φεστιβάλ και σε άλλους φορείς της πόλης μας για να παρουσιάσουν στους φιλοξενούμενούς μας τον πολιτισμό που παράγει η Ξάνθη.


Αυτοί, που έδωσαν την ευκαιρία στην παραδοσιακή μας μουσική και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολή μας να έχει τη δική της βραδιά.


Αυτοί τέλος, που έδωσαν την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να ακούσουν και κάτι ξεχωριστό από τις “φίρμες” της τηλεόρασης, που οι υπεύθυνοι της Στέγης Πολιτισμού τις φέρνουν τις πληρώνουν αδρά και νομίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο παράγουν πολιτισμό.


Μέσα λοιπόν από αυτά τα συναισθήματα και αυτές τις σκέψεις εύλογα δημιουργούνται και κάποια ερωτήματα.


Αραγε η θέση και μόνο κάθε προέδρου ή κάθε μέλους ενός συμβολίου, δίνει τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να αποφασίζει για πράγματα με τα οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ στη ζωή του;


Η αναβάθμιση ενός θεσμού, όπως είναι το Χατζιδάκειο θα πρέπει να είναι σίγουρα μέσα στους στόχους του προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Πολιτισμού, όμως βασική προϋπόθεση είναι η γνώση και η πείρα, γιατί η έλλειψη των παραπάνω προϋποθέσεων θα οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση και στην υποβάθμισή του. Αναμφίβολα όλοι οι καλλτέχνες που μετακαλέστηκαν να πάρουν μέρος σ’ αυτό είναι αξιόλογοι και κανείς πιστεύουμε δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία τους, όμως δεν ήταν αυτό που έχει στόχο ο θεσμός. Ακόμη πιστεύουμε ότι το να υπηρετείς και να παράγεις πολιτισμό είναι ασύγκριτα δυσκολότερο από το να καλέσεις επώνυμους καλλιτέχνες, αξιόλογους μεν, ακριβοπληρωμένους δε.


Μεγάλη έκπληξη προκάλεσαν στους χορωδούς τα λόγια του προέδρου της Στέγης Πολιτισμού κ. Αναστασίου Θεοδωρίδη, ο οποίος ενώπιόν τους αποκάλυψε, ότι το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ κόστισε 120.000 Ευρώ!!! Ο κ. Θεοδωρίδης βέβαια το είπε καυχόμενος, θεωρώντας ότι ήταν μέγα επίτευγμα, όμως κατάφερε να γεμίσει πικρία τους χορωδούς, γιατί ο ίδιος δεν διέθεσε ούτε 400 ευρώ, που χρειάστηκαν, για τη μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη, και χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου μας κ. Μιχάλη Στυλιανίδη για να λυθεί το πρόβλημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο κ. Θεοδωρίδης στηρίζει τον πολιτισμό που παράγει η Στέγη Πολιτισμού, στην οποία είναι ο πρόεδρος; Και μια ακόμη εύλογη απορία και του πιο απλού πολίτη αυτής της πόλης, ποιός άραγε δεν θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο φεστιβάλ διαθέτοντας 120.000 ευρώ;


Παρ’ όλα αυτά όμως οι Χορωδοί πιστεύουν ότι η δύσκολη αυτή περίοδος είναι παροδική και ο θεσμός θα ξαναβρεί τους στόχους και τα οράματα που έβαλε από την αρχή, με νέες ιδέες αλλά που οδηγούν στην αναβάθμισή του.


Επίσης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το Δήμαρχο της πόλης κ. Στυλιανίδη Μιχαήλ για την ηθική και οικονομική συμπαράστασή του στη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου μας.


Οι Χορωδοί


Σχετικά Άρθρα

Back to top button