Α.Κοντός “βιοκαύσιμα από ελληνικά ενεργειακά φυτά”

Τις προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας, αλλά και της αύξησης του εισοδήματος των αγροτών που δύναται να επέλθει  από τη συγκροτημένη και προγραμματισμένη καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών για την παραγωγή των βιοκαυσίμων στη χώρα ανέλυσε μέσα από την ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 



    Τις προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας, αλλά και της αύξησης του εισοδήματος των αγροτών που δύναται να επέλθει  από τη συγκροτημένη και προγραμματισμένη καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών για την παραγωγή των βιοκαυσίμων στη χώρα ανέλυσε μέσα από την ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


   Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ξάνθης, ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα “Βιοκαύσιμα. Μια νέα πρόκληση για την αγροτική μας παραγωγή, φιλική προς το περιβάλλον”.


    Μέσα από την ομιλία του κατέθεσε τόσο το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου του για τα βιοκαύσιμα, όσο και τις κινήσεις για την προώθηση και στήριξη της  καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών, επισημαίνοντας πως αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.


   Με το προβληματισμό αν τα ενεργειακά φυτά και τα βιοκαύσιμα αποτελούν πανάκια ή κατάρα, ο κ. Κοντός κατέληξε πως αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για του Έλληνες αγρότες μας, που μέσα από μια σωστή χάραξη στρατηγικής και συγκροτημένων ενεργειών μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή  η χώρα μας να αποτελέσει έναν αξιόλογο συνομιλητή στο κεφάλαιο των ενεργειακών φυτών με τα αντίστοιχα οφέλη.


   Και η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς την ευνοούν και οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.


   Όσο για την Ε.Ε. στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και στην αναζήτηση φιλικότερων προς αυτό καυσίμων, ενισχύει και επιδοτεί καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, ενώ αποφάσισε το 10% των καυσίμων μέχρι το 2020 να είναι βιοκαύσιμα. Μάλιστα όσα κράτη -μέλη δε συμμορφωθούν στην απόφαση αυτή, απειλούνται με την επιβολή προστίμων.


   Ο κ. Κοντός απαντώντας σε μερίδα πανεπιστημιακών που εκφράζουν τους φόβους τους ότι τα ενεργειακά φυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εξάντληση των υδάτινων πόρων, σημείωσε πως για τη χώρα μας δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πλούσιος, ενώ παράλληλα με τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως στην περιοχή μας με το μεγάλο αρδευτικό έργο της πεδιάδας της Ξάνθης, που σχεδιάζονται, εκμηδενίζουν τους όποιους προβληματισμούς.


   Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως όταν ολοκληρωθεί το μεγάλο αρδευτικό έργο, πάνω από 10.500 γεωτρήσεις θα σταματήσουν να υπάρχουν.


   Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε πως το κάθε εγχείρημα θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένο και να λαμβάνει υπόψη του όλους τους παράγοντες.


   “Στηρίζουμε την ανάπτυξη και τη νέα πρόκληση για την αγροτική μας παραγωγή από ελληνικά ενεργειακά φυτά, όπως δημητριακά -τεύτλα, ελαιοκράμβη, ηλιόσπορος, καλαμπόκι, καλλιέργειες που αποτελούν την πρώτη ύλη για βιοντήζελ και βιαιθανόλη”.


   Σε ότι αφορά τώρα τις ενέργειες του υπουργείου, ο κ. Κοντός, αναφέρθηκε στη μετατροπή των δυο εργοστασίων της ΕΒΖ, Ξάνθης και Λάρισας σε παραγωγής βιοαιθανόλης, τα οποία θα δέχονται το κάθε ένα 300.000 τόνους τεύτλα και δημητριακά ως πρώτη ύλη.


   Σε ότι αφορά τη μετατροπή των εργοστασίων αυτών σε παραγωγής βιαιθανόλης, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάθεση της Τροπολογίας νομοθετικού πλαισίου για τα βιοκαύσιμα.


   Μάλιστα αναμένεται να γίνει και αλλαγή και στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να μπορεί να επιδοτηθεί η μετατροπή των εργοστασίων αυτών με 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται πως το εργοστάσιο της Ξάνθης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο περίπου χρόνια.


   Παράλληλα για την παραγωγή βιοντήζελ υπολογίζεται πως μέσα στο 2008 αναμένεται να καλλιεργηθούν 250.000 τόνοι βαμβάκι με την ανάλογη αύξηση και της τιμής την οποία θα απολαύσουν οι παραγωγοί.


   Ήδη έχει ψηφισθεί  ο νόμος 3423 για τα βιοκαύσιμα, λειτουργούν 10 μικρές περιφερειακές μονάδες παραγωγής βιοντήζελ, μια από   αυτές και στην περιοχή μας, ενώ δίνεται προτεραιότητα για αποφορολόγηση στα βιοκαύσιμα από ελληνικά ενεργειακά φυτά.


   Επίσης εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ με λεπτομερείς αναφορές του καθεστώτος ενίσχυσης των ενεργειακών καλλιεργειών, με παράλληλες προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυσή τους.


   Στο μεταξύ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών επιχειρείται στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα να χρησιμοποιείται αυτούσιο βιοντήζελ.


   Όσο για τον κίνδυνο από τη στροφή των αγροτών στην παραγωγή ενεργειακών φυτών για βιοκαύσιμα,  να αυξηθούν οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου- η οποία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής της-όπου υποπροϊόντα της βιοαιθανόλης να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών. Έτσι θα υπάρξει και μείωση του κόστους παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων.


   Εν κατακλείδι, ο κ. Κοντός μέσα από την ομιλία του -την οποία παρακολούθησαν σύσσωμες οι αρχές και παραγωγικοί φορείς του τόπου-έστειλε αισιόδοξο μήνυμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης της περιφέρειας, αν οι αγρότες εμπιστευτούν τα ενεργειακά φυτά και στραφούν στην εναλλακτική αυτή πρόταση. Το μέλλον των αγροτών αποτελούν τα ενεργειακά φυτά ως πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα. 


  Μάλιστα υπολογίζεται πως θα υπάρξει αύξηση του αγροτικού εισοδήματος της χώρας ετησίως των 100-120 εκατομμυρίων ευρώ, 9 εκατομμύρια σε ενισχύσεις από την Ε.Ε.. και θα αυξηθούν και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ενεργειακών φυτών από 1,5 ως 2 εκατομμύρια στρέμματα και φυσικά η χώρα μας θα εξάγει και πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα.


Δέσποινα Γκούμα           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button