ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς πολλών μελών της κοινωνίας των επαγγελματο-βιοτεχνών και εμπόρων Ξάνθης (εβε). Περιμένουν από τα ριζοσπαστικά προοδευτικά κόμματα και κυρίως από το ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνση στις συνεδριακές και προγραμματικές τους αναλύσεις, ενόψει των κατακλυσμιαίων αλλαγών που πρόκειται να προκύψουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,


σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς πολλών μελών της κοινωνίας των επαγγελματο-βιοτεχνών και εμπόρων Ξάνθης (εβε). Περιμένουν από τα ριζοσπαστικά προοδευτικά κόμματα και κυρίως από το ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνση στις συνεδριακές και προγραμματικές τους αναλύσεις, ενόψει των κατακλυσμιαίων αλλαγών που πρόκειται να προκύψουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια.


Για το λόγο αυτό σας γνωρίζω ότι, όπως θα αναλύσω παρακάτω, όλοι οι συνάδελφοί μου βρίσκονται σε αναβρασμό, αλλά και σε συντεταγμένη εγρήγορση για την επίλυση των προβλημάτων που τους ταλανίζουν. Υπό το βάρος όχι μόνο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που για τους πολιτικούς εκπροσώπους του δικομματισμού μετεξελίχτηκε -τάχα ανεπάντεχα κι απρόσμενα- σε πρωτόγνωρα έντονη ελληνική κοινωνικο-οικονομική κρίση, αλλά και υπό το βάρος της διασπάθισης, κατασπατάλησης και φαύλης ιδιοποίησης των εθνικών οικονομικών πόρων από τους οικονομικούς και πολιτικούς χρυσοκάνθαρες (γκόλντεν μπόυς τους λένε τώρα). Ντόπιους και ξένους.


Είναι οι πολιτικάντηδες εκείνοι, που εν γνώσει των διευθυντηρίων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (τρόικα), όπως και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου ή ακόμη και με τις παραπλανητικές υποδείξεις τους, μετέτρεψαν την πατρίδα μας εν μια νυκτί από μια εικονικά ευδαιμονούσα χώρα, στην Ελλάδα της αναξιοπιστίας και αμετροέπειας, τους δε Έλληνες πολίτες σε δακτυλοδεικτούμενους «απατεώνες» και «καταχραστές». Με έμφαση της ευθύνης σε εκείνους τους Έλληνες, εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους κι αγρότες που στην ουσία δεν φταίνε σε τίποτε για τούτη την κατάσταση. Ενώ αφήνουν ανέγγιχτους από τη διεθνή κατακραυγή και το ρεζίλεμα τα ξένα και ντόπια μονοπώλια, το τοκογλυφικό-τραπεζικό και το παρασιτικό-χρηματιστικό κεφάλαιο. Όλους αυτούς που αφαίμαξαν κάθε ρανίδα οικονομιών και αξιοπρέπειας από τα ελληνικά νοικοκυριά και κυρίως από τις επιχειρήσεις των συναδέλφων μας μικροεπαγγελματιών, βιοτεχνών κι εμπόρων λιανικής. Που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, τις ακάλυπτες επιταγές μιας αγοράς-φούσκας, την εξαπάτησή τους από το λεγόμενο Ταμείο Εγγυοδοσίας, που μετατρέπεται όλο και πιο απροκάλυπτα σε εξάρτημα των τραπεζών, την αδίστακτη φορομπηχτική και εισφοροεισπρακτική πρακτική του κράτους, χωρίς ουσιαστικές παροχές και σταθερή στήριξη στις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες κι ενέργειες, από τη μέχρι τώρα κακοδιαχείριση των προγραμμάτων και δράσεων του ΕΣΠΑ.


 Αγαπητοί σύντροφοι,


Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι ο επαγγελματοβιοτεχνικός και εμπορικός κόσμος των 2 – 2,5  εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας μας (συμπεριλαμβάνω και τα μέλη των οικογενειών μας) δεν πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς των πολιτικών επεξεργασιών ενός αριστερού επαναστατικού κόμματος. Ότι πρόκειται για μικροαστούς που ενδιαφέρονται μόνο για τις επιχειρήσεις τους, την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων που απασχολούν και άλλα τέτοια.


Η μαρξιστική θεωρία της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης έχει αναλύσει εξονυχιστικά το διφυή χαρακτήρα και την ασταθή υπόσταση των εβε. Κάποιοι μαρξιστές θεωρητικοί, ανυπόμονοι και απόλυτοι στις επεξεργασίες τους, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αργά, αλλά σταθερά το κομμάτι αυτό της ελληνικής κοινωνίας θα συρρικνωθεί, ότι θα αφομοιωθεί από το κεφάλαιο, αφού ένα τμήμα του θα καταστραφεί και θα περάσει στις στρατιές των εργατών κι ανέργων, ενώ ένα μικρότερο μέρος του θα επιβιώσει και θα διαχυθεί στα μεσαία ή και ανώτερα στρώματα της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας.


Η πράξη, όμως, έδειξε ότι το στρώμα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αντοχές. Ότι είναι πιο ανθεκτικό από τα στρώματα της παραδοσιακής αγροτικής τάξης, ακόμη κι από την τάξη των εργατοϋπαλλήλων που διαφοροποιείται συνεχώς, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και ένα τμήμα της μετατρέπεται σε φαινομενικά ανεξάρτητους εργαζόμενους, σε ένα είδος ελεύθερων επαγγελματιών που εργάζονται στο δικό τους χώρο ή στο σπίτι.


Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις επιβάλλουν και τη διαφοροποίηση της ταξικής θέσης των λεγόμενων μικρομεσαίων. Σήμερα διαθέτουν μέσο επίπεδο πολύ υψηλότερης μόρφωσης, αλλά και εκπαίδευσης. Είναι άτομα με στόχους, πρωτοβουλία και αξιοθαύμαστες αντοχές. Διακρίνονται από ικανότητες χειρισμού καταστάσεων και είναι σε σημαντικό βαθμό εξοικειωμένοι με λογιστικές πράξεις και επενδυτικές μελέτες. Κοντολογίς, πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα σήμερα εξ αντικειμένου πολύ πιο συνειδητοποιημένο, συγκροτημένο και ριζοσπαστικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, από όσο είναι τα άλλα στρώματα και τάξεις της. Διότι αφενός μεν οι περισσότεροι έχουν μια ανοδική διαδρομή προερχόμενοι κατά βάση από τα εργατικά στρώματα και αφετέρου στην πορεία, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και την πρακτική αφαίμαξης του μόχθου τους από μέρους των αδίστακτων τραπεζών, που σε μεγάλο βαθμό έχουν βάλει στο χέρι την όποια ακίνητη ιδιοκτησία κατέχουν, όπως και ενός άδικου εισπρακτικού φορολογικού μηχανισμού που  προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους από τις παραλείψεις και τα λάθη τους, έχουν αποκτήσει έντονα επαναστατική ταξική συνείδηση. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαιοκρατικού συστήματος βρίσκονται εξαρτώμενοι από τις διαθέσεις του χρηματιστηριακού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, έρμαια των ανεξέλεγκτων αγορών.


Για όλους τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους, υποστηρίζω ότι σήμερα το μεταρρυθμιστικό, αλλά και σε πολλά ζητήματα επαναστατικό μας κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά τα στρώματα του πληθυσμού. Αποτελεί μεγάλο έλλειμμα για το χώρο μας, η παραπάνω διαπίστωση να μην αντικατοπτρίζεται ούτε στη σύνθεση των μελών και στελεχών του, συνεπώς και των οργάνων του, αλλά ούτε στη βαρύτητα των επεξεργασιών του. Είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία με την οποία επέτρεψε η ριζοσπαστική αριστερά το διασυρμό της από τους κονδυλοφόρους του αστισμού, ότι ανέχεται ή και υποθάλπει τους χούλιγκαν κουκουλοφόρους που είτε θεωρούν βλακωδώς ότι αντιστέκονται κατά του κατεστημένου καταστρέφοντας τις Τράπεζες, αλλά και τα καταστήματα των συναδέλφων μας είτε λειτουργούν προβοκατόρικα ευρισκόμενοι σε συντεταγμένη υπηρεσία.


Αφήνω κατά μέρος τους αντιδιαλεκτικούς συνειρμούς, ότι επειδή οι μικρομεσαίοι παλεύουν για την επαγγελματική τους καριέρα (διάβαζε την οικονομική τους επιβίωση), δεν μπορούν να αποτελούν σημείο αναφοράς ενός επαναστατικού κόμματος. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι συνήθως εμφανίζονται πιο κακοπληρωτές των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις τους, εφόσον και όταν, βέβαια, υπάρχουν τέτοιοι. Οι διαπιστώσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι μικροεπιχειρηματίες, εξαρτώμενοι από τους προμηθευτές και τις τράπεζες, ενώ εργάζονται πολύ πιο σκληρά τη μέρα στις επιχειρήσεις τους (κυρίως στις βιοτεχνικές) και τη νύχτα στο σπίτι τους ή όπου αλλού βρεθούν, το οικονομικό τους αποτέλεσμα, παρότι επιδιώκουν να αποτελέσει «κέρδος», είναι αναλογικά πιο πενιχρό από τους μισθούς ενός μέσου εργαζόμενου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ακόμη κι από τις αμοιβές των εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρησή τους.


Αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους κάθε μορφής, το κόμμα μας έχει προβεί σε εκτενείς γενικές αναλύσεις και έχει καταλήξει σε μια σειρά από προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που τους ταλανίζουν. Απαιτείται, όμως, μεγαλύτερη εμβάθυνση και όσον αφορά το νομό μας είναι ήδη σε επικοινωνία με τους ακτιβιστές επαγγελματοβιοτέχνες, για λεπτομερέστερη επεξεργασία και συμπλήρωση των προγραμματικών θέσεών του.


Επανερχόμενος στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης διαπιστώνουμε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει αρκετές κινήσεις από ανεξάρτητες μεταξύ τους ομάδες εβε που αποδεικνύουν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης ενός αυτόνομου κινήματος που τα αστικά κόμματα δεν μπορούν, πλέον, να ποδηγετήσουν και να καπελώσουν.


Κατ’ αρχήν, ώθηση στη συνειδητοποίησή τους επήλθε από την αντίστασή τους απέναντι στις πρακτικές των τραπεζών, με τον αγώνα κατά των «ψιλών γραμμάτων» και των πανωτοκιών.


Παράλληλα εκείνη την περίοδο, έστω και καθυστερημένα, αναπτύχθηκε και στην Ξάνθη μια κίνηση για τη δημιουργία συνεταιριστικού πιστωτικού οργανισμού και τοπικού τραπεζικού καταστήματος, με σκοπό να αποκτήσουν οι μικρομεσαίοι τη δυνατότητα συναλλαγών με μια δική τους τράπεζα, με όλα τα οφέλη που αυτή θα συνεπάγονταν για την τοπική κοινωνία. Μπορεί να αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι η κίνηση αυτή έγινε πολύ αργά και ήταν ήδη αδύνατη -στα πλαίσια της νέας φάσης του άκρατου νεοφιλελευθερισμού- η δημιουργία συνθηκών αυτόνομης πίστωσης, έστω και με τη μορφή πανελλαδικά ενωμένων συνεταιρισμένων τραπεζών. Όμως είναι φανερό ότι η ζύμωση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη σφυρηλάτηση των αξιών της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μικρομεσαίων του νομού μας, της Θράκης και πανελληνίως γενικότερα.


Ακολούθησε η ευαισθητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών για το θέμα δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου κοντά στη ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, με αφορμή τη διάθεση των οικοπέδων του «ΔΕΡΑΣ» από το Δήμο (μιας χρεωκοπημένης επιχείρησης επεξεργασίας δερμάτων που άφησε πίσω της ενιαίο οικόπεδο εκατοντάδων στρεμμάτων). Η συμπολίτευση του Δήμου υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και για πρώτη φορά συνέβη στην ελληνική επικράτεια να αναλάβει καθοριστικό ρόλο ελέγχου της αξιοποίησης ενός τεράστιου ακινήτου μια Ομάδα Πρωτοβουλίας βιοπαλαιστών και μουντζούρηδων της πόλης μας ανεξάρτητα από τη φυλετική καταγωγή ή τη θρησκεία τους. Με σκοπό να γίνει κατάτμηση και δίκαιη κατανομή των οικοπέδων σε όλους τους βιοπαλαιστές Ξάνθης, που με βάση το χαρακτηρισμό της επιχείρησής τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης ως βιοτεχνικής, δικαιούνται να συμμετέχουν στο εγχείρημα αποσυμφόρησης του αστικού κέντρου και απόκτησης ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με συμφέροντες όρους. Από δω και στο εξής στο θέμα αυτό το λόγο έχουν τα Υπουργεία και η Περιφέρεια που θα πρέπει να στηρίξουν με οικονομικούς και άλλους τρόπους το σημαντικό αυτό επενδυτικό έργο που ο προϋπολογισμός του μπορεί να φθάσει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (ίδια συμμετοχή, τραπεζικά δάνεια και επιχορηγήσεις για τη δημιουργία υποδομής και την ενίσχυση των επενδυτικών ενεργειών των πρωτοπόρων συναδέλφων μας).


Την ίδια περίπου περίοδο η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ξάνθης επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους επαγγελματίες και βιοτέχνες των πιο διαφορετικών κλάδων του Νομού και τα καταφέρνει, αφενός μεν ερχόμενη σε επικοινωνία με όλους όσων τα στοιχεία διέθετε το Επιμελητήριο Ξάνθης και αφετέρου πραγματοποιώντας μια ειδική συνάντηση σε γνωστό εστιατόριο της πόλης παρουσία του Γ. Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ και μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ σ. Νίκου Σκορίνη.


Προσφάτως μία άλλη ανεξάρτητη πρωτοβουλία δραστήριων συναδέλφων μας από όλους τους πολιτικούς χώρους, δένοντας με όλες τις παραπάνω κινήσεις και ενέργειες, οδήγησε στη δημιουργία του πολυκλαδικού σωματείου αρκετών δεκάδων βιοτεχνών, με τη χαρακτηριστική επωνυμία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Η πρωτοβάθμια αυτή μαζική οργάνωση των βιοτεχνών Ξάνθης ετοιμάζεται για τις επίσημες αρχαιρεσίες των οργάνων της και τον καθορισμό σχεδίου δράσης και κινητοποιήσεων. Με έμφαση στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το ρόλο των μικρομεσαίων στην ανάπτυξη της χώρας, στη μείωση του κόστους του χρήματος με συντεταγμένες κινήσεις σε σχέση με τις τοκογλυφικές μεθόδους των τραπεζών και διάφορα άλλα.


Και επειδή ο συνδικαλισμός αποτελεί μεν ένα υψηλό στάδιο πολιτικής συνειδητοποίησης, αλλά απέχει και δεν πρέπει να συνδέεται με τον κομματισμό, είναι καιρός οι επαγγελματοβιοτέχνες να εκπροσωπηθούν σύσσωμοι και ενωμένοι επάξια με δικούς τους συνδυασμούς στις επερχόμενες εκλογές της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των Περιφερειακών πλέον Επιμελητηρίων. Οι βιοτέχνες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκόπιμο να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση των συλλογικών ομοιοεπαγγελματικών και πολυκλαδικών οργάνων που έχουν συσταθεί και να προωθήσουν την παρουσία άξιων εκπροσώπων τους στα διοικητικά συμβούλια του Δήμου, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου. Είναι καθόλα θεμιτή και εφικτή η δυνατότητα δήμαρχοι, περιφερειάρχες και πρόεδροι επιμελητηρίων να προέρχονται από το χώρο των μικρομεσαίων εβε. Οι μονοκομματικοί συνδυασμοί που μέχρι τώρα διεκδικούσαν το μονοπώλιο της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα έχουν πλέον πεθάνει.


Καταθέτω στην επιτροπή αξιολόγησης και αξιοποίησης των εισηγήσεων τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις και των τριών προαναφερόμενων ανεξάρτητων κινήσεων των βιοτεχνών Ξάνθης που θα μπορούσαν να εκφράσουν και τις προτάσεις των συναδέλφων όλης της Θράκης ή και γενικότερα όλων των εβε της χώρας μας.


 


Αντώνης Κοσμίδης (μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button