Ελλάδα

Αναβάθμιση Πτυχίων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το παράδοξο, εν τη γενέσει του βέβαια, είναι ότι, ενώ η εισαγωγή στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) [Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)] προϋποθέτουν επιτυχία στις έγγραφες πανελλαδικές εξετάσεις, τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται όπως τα αντίστοιχα των Ανώτερων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ)!
Φέτος, διαπιστώθηκε το παράδοξο, να εκμηδενίζεται η διαφορά των μορίων εισαγωγής μεταξύ των Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, εντείνοντας την αδικία της μη εξίσωσης των πτυχίων των ΑΣΣΥ με τα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισαχθέντες σε Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών, θα μπορούσαν (εφόσον το είχαν επιλέξει) με την ίδια βαθμολογία να περάσουν στην Ιατρική της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων!

 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2023 ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όσον αφορά στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (Αξιωματικών και Υπαξιωματικών) προέκυψαν αξιόλογα και πρωτόγνωρα συμπεράσματα, με διαφαινόμενη εκμηδένιση της βαθμολογικής διαφοράς εισαγωγής ανάμεσα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Ειδικότερα, παρατηρείται ότι η βάση εισαγωγής στα Σώματα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) απαιτεί τη συγκέντρωση 15.830 μορίων ή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) στην Κατεύθυνση της Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης τη συγκέντρωση 17.785 μορίων, τη στιγμή που η βάση εισαγωγής στα Όπλα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) απαιτεί 12.220 μόρια, στα Σώματα της ιδίας Σχολής (ΣΣΕ) 13.905 μόρια, της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) στην Κατεύθυνση Έρευνας και Πληροφορικής απαιτεί 13.600 μόρια και των Ιπταμένων της ίδιας Σχολής (ΣΙ) απαιτεί 15.000 μόρια, της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) απαιτεί 15.650 μόρια, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) στην Κατεύθυνση των Μαχίμων απαιτεί 11.304 μόρια και στην Κατεύθυνση των Μηχανικών απαιτεί 11.846 μόρια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής της Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) βρίσκεται στα 17.325 μόρια, τα οποία «πιάνουν» εισαχθείσες και εισαχθέντες στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών (τόσο της ΣΜΥ όσο και της ΣΜΥΑ).

Με αφορμή δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για την αριστούχο μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Δέσποινα Χατζηγεωργίου, την οποία συγχαίρουμε και εμείς από τα βάθη της καρδιάς μας και θα την υποδεχτούμε με υπερηφάνεια στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια, η οποία συγκέντρωσε 19760 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισάγεται πρώτη στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) με κατεύθυνση την Τεχνολογική Υποστήριξη, αλλά και δημοσιεύματα ΜΜΕ (έντυπων ή/και ηλεκτρονικών) τα οποία αναφέρθηκαν με πηγαίους τίτλους στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οφείλουμε να επαναφέρουμε ένα διαχρονικό αίτημά μας, για πραγματική αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) τριετούς φοίτησης πλέον και την εξομοίωσή τους με τα πτυχία των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΤΕΙ), με παράλληλη απονομή στις/στους αποφοίτους τους του βαθμού του Επιλοχία (και αντιστοίχων).

Περαιτέρω, πιστεύοντας ότι οι μαθήτριες και μαθητές που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα εισαχθούν στις ΑΣΣΥ δεν το γνωρίζουν, θεωρούμε αναγκαίο η Πολιτεία, μέσω των Διοικήσεων των Σχολών αυτών, κατά το χαιρετιστήριο μήνυμά τους και το καλωσόρισμά τους, να γνωρίσουν σε όλες και όλους τις/τους πρωτοετείς μαθήτριες/ητές ότι το πτυχίο που θα λάβουν κατά την αποφοίτησή τους δεν εξισώνεται με τα αντίστοιχα πτυχία των ΑΤΕΙ.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας και την εκδήλωση των απαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να υλοποιηθεί το ως άνω αίτημά μας.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης.

Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση και αρμοδιότητές τους ενέργειες.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     

Ο Πρόεδρος

  Ο Γεν. Γραμματέας
   
Βάιος Τσαπρούνης   Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)  

ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button