Η βραχονησίδα Ίμια (Καρντάκ τη λένε οι Τούρκοι) βρίσκεται κοντά στην Κάλυμνο και τον Ιανουάριο του 1996, δυστυχώς για μας, εξελίχθηκαν γεγονότα που λίγο έλλειψε να μας οδηγήσουν σε πόλεμο με την Τουρκία.

Συνοπτικά αναφέρω τα παρακάτω γι’ αυτούς που ίσως δεν γνωρίζουν  τα διαδραματισθέντα:

α. Στις 26 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο ¨Φίτεν Ακάτ¨ προσάραξε στις βραχονησίδες στα Ίμια και ο πλοίαρχος αρνήθηκε Ελληνική βοήθεια, ισχυριζόμενος ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.

β. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δέχθηκε να τον ρυμουλκήσει Ελληνικό ρυμουλκό, γεγονός που δείχνει έμπρακτα ότι η Τουρκική πλοιοκτήτρια εταιρεία αναγνώριζε τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Ίμια.

γ. Στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο Δήμαρχος Καλύμνου και άλλοι δύο Καλύμνιοι ύψωσαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ίμια.

δ.     Στις  27 Ιανουαρίου  1996,  Τούρκοι  ¨δημοσιογράφοι¨  της

«Χουριέτ» αποβιβάστηκαν στη βραχονησίδα με πολιτικό ελικόπτερο και αφού υπέστειλαν την σημαία μας, τοποθέτησαν στο ίδιο σημείο την Τούρκικη.

ε. Στη συνέχεια υπήρξε κλιμάκωση της έντασης με ισχυρή παρουσία στην περιοχή Ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδος και της Τουρκίας.-2-

στ. Την νύχτα 30 Ιανουαρίου, ¨νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου¨ για τους Σημίτη, Πάγκαλο, Αρσένη και την παρέα τους, έγιναν κωμικοτραγικά γεγονότα (έψαχναν να  βρουν τον Υπουργό  Εθνικής Αμύνης, ο  Πάγκαλος

¨εχαριεντίζετο¨ στα κανάλια της τηλεοράσεως, ο άθλιος Πρωθυπουργός Σημίτης αρνούνταν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών – Άμυνας) και ο δις επανελθών Αρχιπασόκος Α/ΓΕΕΘΑ Λυμπέρης δεν τολμούσε να αναλάβει πρωτοβουλία στο ¨Χειρισμό Κρίσεως¨ .

Τελικώς εκδόθηκε ένα Σήμα ¨Γενικής Επιστρατεύσεως¨ που ακυρώθηκε λίγες ώρες μετά (το έχω στο Αρχείο μου γιατί τότε ως Συνταγματάρχης είχα την Επιστράτευση του Δ΄ Σώματος με Στρατηγό τον Παραγιουδάκη) και δυστυχώς μέσα στην σκοτεινή νύχτα  ¨έπεσε¨ το Ελληνικό ελικόπτερο και χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου τρία στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Καραθανάσης-Βλαχάκος-Γιαλοψός. Άγνωστοι για μερικούς. Ήρωες για μας.

Η Αμερικανική ¨διαμεσολάβηση¨ έφερε εκτόνωση της κρίσεως και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Ιμίων.

Αργότερα ο ¨Αρχιερέας της Διαπλοκής¨ (κατά τον Καραμανλή) Σημίτης ευχαρίστησε τους Αμερικανούς ¨δια τας προσφερθείσας υπηρεσίας των¨ !!

Τότε ο ανεκδιήγητος κ. Πάγκαλος είπε το περίφημο ¨ένας Διπλωμάτης είναι καλλίτερος από ένα Σύνταγμα¨ , ενώ πρόσφατα είπε κάτι πιο σοφιστικέ:

¨Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι ο πλέον αντιπαραγωγικός κλάδος του Ελληνικού Λαού¨.

Αυτά είπε ο ¨ευφυής¨ εγγονός του Δικτάτορα Στρατηγού Πάγκαλου !!

Ο ¨κινέζος¨ Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδος δυστυχώς τις ημέρες εκείνες, έγραψε ένα ογκώδες βιβλίο για τα …..επιτεύγματα στην χώρα μας την οκταετία της Πρωθυπουργίας του και ως ¨αφηγητής ντοκιμαντέρ¨ και όχι ως Πολιτικός άνδρας αναφέρεται και στα γεγονότα στα Ίμια. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης σχολίασε επ’ αυτού (Απογευματινή 7-11-2005) ότι : ¨οι ανακαλύψεις Σημίτη πληγώνουν το γόητρο της χώρας και ειδικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων¨, ο δε Αλέξης Παπαχελάς (Πολιτική 2-10-2016) κάνοντας μια έρευνα για την κρίση στα Ίμια, συνομίλησε με τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη (Αρχιπασόκο), τον οποίο αποκαλεί ¨ανθρωπάκι¨ και ο οποίος ερωτώμενος άρχισε να κλαίει και του είπε : ¨το ξέρω ότι δεν έπρεπε να έχω γίνει Α/ΓΕΕΘΑ, το Κόμμα με έκανε. Τα έχασα εκείνο το βράδυ, τι να σας πω άλλο;¨

Τέλος ο Πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον (δεν του έφτασαν οι δύο τετραετίες του στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ήθελε να τον διαδεχθεί και η γυναίκα του η Χίλαρι) στο βιβλίο που έγραψε κι’ αυτός, μεταξύ άλλων γράφει για τα Ίμια : ¨Μου ήταν αδιανόητο πως δύο μεγάλες χώρες με μια πραγματική διαφορά γύρω από την Κύπρο θα κατέληγαν τελικά σε πόλεμο για δέκα εκτάρια βραχονησίδων στα οποία ζούσαν μόνο μερικά πρόβατα…..¨

Συμπέρασμα : Ο Σημίτης και η κυβέρνησή του την δειλία έναντι των Τούρκων την είπαν σύνεση. Την δουλοπρέπεια προς τους Αμερικανούς την βάφτισαν ευγένεια. Την ανικανότητα την ονόμασαν ¨real politic¨. Και σε άλλα με υγεία !!!

Άντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄Σ.Σ.

 

Υ.Γ. : Διαβάστε τα βιβλία :

α)    του Ναυάρχου τέως Α/ΓΕΕΘΑ  Λυμπέρη για να δείτε ξευτίλες

β) του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που μιλάει για τους ¨κακούς¨ Στρατιωτικούς και τους ¨καλούς¨ πολιτικούς. Ευτυχώς αυτός μας έσωσε με τους αμερικανούς, τους οποίους ευχαρίστησε θερμώς.