Τρίτο Μάτι

ΟΤΑΝ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Η μητέρα μου άφησε την τελευταία της πνοή στην Μονάδα Covid του Νοσοκομείου. Επιθυμία της οικογένειας ήταν να της προσφέρουμε μια Ορθόδοξη Χριστιανική Κηδεία σύμφωνα με την Παράδοσή μας.

Η αρχική διάχυτη εικόνα που υπήρχε ήταν ότι θα παρέδιδαν από το Νοσοκομείο τη Μητέρα μου σε σακούλα, την οποία θα έβαζε το Γραφείο Κηδειών σε ένα κλειστό φέρετρο, θα έπρεπε να το δούμε (το φέρετρο και όχι τη μητέρα μας), λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία και τελικά να την θάψουμε με τελευταία την εικόνα που είχαμε από εκείνη, όταν την παρέλαβαν καθιστή οι τραυματιοφορείς για να την μεταφέρουν με το αναπνευστικό πρόβλημα που της είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός, στο Νοσοκομείο.

Κατά την επίσκεψή στο Γραφείο Κηδειών έγινε ο παρακάτω διάλογος. Σημειώνω ότι ο ιδιοκτήτης του Γραφείου Κηδειών είναι γνωστός.

«Πέθανε η μητέρα μου στη μονάδα covid του Νοσοκομείου και θέλω να την έχουμε σπίτι για ένα Βράδυ και κατά την Εξόδιο ακολουθία να μην είναι κλεισμένη και σκεπαστή με σακούλα!!!»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βρες άλλο γραφείο κηδειών δεν την αναλαμβάνω!!!

«Να σου πω δεν ήρθα για να μαλώσουμε, θέλω να μου πεις τι ισχύει και τι μπορεί να γίνει για να το αλλάξουμε»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δε ρισκάρω την επιχείρησή μου κάνοντας οτιδήποτε παράτυπο.

«Δεν θέλω να κάνεις οποιαδήποτε παρατυπία. Θέλω να με ενημερώσεις τι ισχύει και αν χρειαστεί κάποια νομική ενέργεια να φροντίσω να την κάνω.»

Μοιράσαμε τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν. Εκείνος με την Αστυνομία. Εγώ με το Νοσοκομείο. Οι δύο μαζί να βρούμε τι προβλέπεται τυπικά και πως μπορεί να εφαρμοστεί. Φυσικά υπήρχε έτοιμη μια νομική ομάδα ώστε αν χρειαζόταν κάποια νομική ενέργεια, αυτή να γίνει έγκαιρα ώστε να εξασφαλιστεί το αρχικό ζητούμενο.

Πριν παρουσιαστεί το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει αναφορά στο κλίμα που υπήρχε και αντιμετωπίζει κάποιος τόσο σε επίπεδο Νοσοκομείου όσο και σε επίπεδο ανθρώπων που υποτίθεται ότι είναι σε θέσεις κλειδιά για την επίτευξη του αρχικού στόχου.

ΦΟΒΟΣ!!! ΦΟΒΟΣ!!! ΦΟΒΟΣ!!!

Όχι όμως στη γιατρό που χειριζόταν τους νοσηλευόμενους στη μονάδα του Νοσοκομείου. Αμέριστη η κατανόηση και η συμπαράστασή της. Καθοδήγησε ώστε να γίνουν γνωστές οι κατάλληλες υπηρεσίες του Νοσοκομείου για να δοθεί η πληροφορία των διαδικασιών που χρειαζόταν.

Στις διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, ισορροπημένοι υπάλληλοι με κατανόηση αλλά και ΦΟΒΙΚΟΙ!!! Μετά από μία και λίγο παραπάνω ώρα αναμονή, επιτέλους έχω στα χέρια τη χαρτούρα για να ξετυλίξω το κουβάρι των διαδικασιών.

Τελικά η πραγματικότητα απλούστερη από ότι μπορεί κάποιος αν φανταστεί!!! Οι δημοσιευμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε ότι αφορά τη διαδικασία της Κηδείας, ξεκινούν με το παρακάτω προοίμιο:

“Οι θανόντες με λοίμωξη COVID-19 κηδεύονται σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, τηρουμένων των ισχυουσών διατάξεων περί περιορισμένου αριθμού παρευρισκόμενων και τήρησης των ελάχιστων ασφαλών αποστάσεων μεταξύ αυτών (>1m), χρήσης μάσκας και λοιπών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.”

Σε ότι αφορά τη διαχείριση του νεκρού, μεταξύ άλλων γράφει:

A. “Το προσωπικό που θα φροντίσει τον νεκρό (π.χ. λουτρό, χτένισμα, ξύρισμα κλπ.) πρέπει να φορά τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.”

B. “Ο νεκρός τοποθετείται σε φέρετρο, αφού περιβληθεί με σεντόνι εμποτισμένο με αντισηπτικό διάλυμα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, το οποίο δεν ανοίγεται εκ των υστέρων. Σχετικά με την τοποθέτηση του νεκρού σε ανθεκτικό, αδιάβροχο, σάκο με φερμουάρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν τη θεωρεί απαραίτητη, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι (π.χ. μεγάλη διαρροή σωματικών υγρών).”

Γ. “Εάν η οικογένεια το επιθυμεί, μπορεί να δει τον νεκρό ΧΩΡΙΣ να τον αγγίξει ή να τον ασπαστεί, τηρώντας κάθε φορά τις βασικές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών.”

Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν, ανάμεσα σε ένα μίγμα πραγματικότητας , φόβου και πρακτικής αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με το προοίμιο η παρουσία του νεκρού στο σπίτι ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Αρκεί να μη μετατραπεί το τελευταίο βράδυ με το νεκρό σε ΚΟΡΩΝΟ-ΠΑΡΤΙ. Κανένα Ελληνο-ορθόδοξο εθιμοτυπικό δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο!!!

Το προσωπικό του Γραφείου Κηδειών το έχουν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ!!! ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ να αγγίξουν το νεκρό!!! Από όσα θα μπορούσε το προσωπικό του γραφείου κηδειών να κάνει έκανε τα μισά!!!

Η νεκρή τοποθετήθηκε στο φέρετρο, αλλά αφού το Νοσοκομείο παραδίδει το νεκρό σε σάκο, το μόνο που κατάφερα ήταν να τοποθετηθεί το φόρεμά της πάνω από το σάκο. Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ. Δεν μπορείς να παίζεις με το φόβο των υπαλλήλων του Γραφείου Κηδειών.

Όπως διαβάσατε παραπάνω στο (Β) δεν ήταν απαραίτητο να παραδοθεί “σε ανθεκτικό, αδιάβροχο, σάκο με φερμουάρ”. Η πρακτική του Νοσοκομείου, να παραδίδει το νεκρό σε σάκο, ενώ “ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν το θεωρεί απαραίτητο“ συμβάλει στη διατήρηση του κλίματος φόβου. Υποθέτω ότι είναι στα πλαίσια της Κυβερνητικής Πολιτικής να δημιουργήσουν πολίτες χωρίς προσωπικότητα ΦΟΒΙΚΟΥΣ!!! Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι και εκτελούν εντολές.

Για να μπορεί η οικογένεια, Αδέλφια, Παιδιά, Εγγόνια, Δισέγγονα, να δουν για τελευταία φορά το αγαπημένο τους πρόσωπο “ΧΩΡΙΣ να το αγγίξουν ή να το ασπαστούν” έγινε μια απλή επέμβαση στο φέρετρο. Στο επάνω μέρος του αφαιρέθηκε το ξύλο και αντικαταστάθηκε από διαφανές πλαστικό ώστε να μπορούμε όλοι να βλέπουμε το πρόσωπό της.

Απλές λύσεις, εύκολες στην εφαρμογή. Δώστε στους ανθρώπους σας, κόντρα στην καθημερινή τρέλα, την εθιμοτυπική κηδεία που δικαιούνται.

 

Αναστάσιος Καρκάνης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button