Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Τόσος αγώνας, τόσο άγχος και τρέξιμο για να ικανοποιήσω τις ανάγκες και επιθυμίες των αγαπημένων μου τέκνων και να διαβάζω έρευνα που να κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες ευρωπαϊκές χώρες για παιδιά, δεν έχει λογική εξήγηση…. Πώς είναι δυνατόν εγώ να προσφέρω τα πάντα σε αυτά και η έρευνα να αναφέρει πως στην Ελλάδα τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα…..

Τόσος αγώνας, τόσο άγχος και τρέξιμο για να ικανοποιήσω τις ανάγκες και επιθυμίες των αγαπημένων μου τέκνων και να διαβάζω έρευνα που να κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες ευρωπαϊκές χώρες για παιδιά, δεν έχει λογική εξήγηση….

 Πώς είναι δυνατόν εγώ να προσφέρω τα πάντα σε αυτά και η έρευνα να αναφέρει πως στην Ελλάδα τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα…..


 Και μάλιστα να μας κατατάσσει στην 23η θέση  σε σύνολο 29 χωρών …..


 Οι επιδόσεις μας σε ότι αφορά την ευημερία των παιδιών και των εφήβων μέχρι και την ηλικία των 19 ετών είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης….


 Στην αρνητική αυτή κατάταξη μας κάνουν παρέα η Βουλγαρία, Λιθουανία, η Λετονία και η Μάλτα…..


 Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πάντα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ, τα πιο ευτυχισμένα και χαρούμενα παιδιά ζουν στην Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες…..


 Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Οργάνωσης Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια βασίστηκε στα δεδομένα του 2006 και εξέτασε 43 επιμέρους κριτήρια….


 Πρώτη έρχεται η Ολλανδία, ενώ ακολουθούν  η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και Φινλανδία…..


 Μάλιστα στις χώρες αυτές οι νέοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών….


 


 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος βρίσκεται  σε πολύ μα πάρα πολύ καλύτερη θέση από τη δική μας, στη 12η….τα Κυπριόπουλα δηλαδή είναι πολύ πιο χαρούμενα παιδιά από τα δικά μας…..

 Τέλος σε ότι αφορά πάντα την εν λόγω έρευνα, διαπιστώνεται ότι το πόσο χαρούμενα είναι τα παιδιά εξαρτάται από την εργασία των γονέων τους και κυρίως αν εργάζονται ή όχι…..


 Και αν αυτό σας παρηγορεί σε χειρότερη θέση από τη δική μας, είναι η Βρετανία, η οποία βρίσκεται στην 24η θέση στο σύνολο των 29 χωρών, όπου διενεργήθηκε η έρευνα και η οποία καταλήγει χαρακτηριστικά “ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παιδιών της χώρας ζει σε οικογένειες, στις οποίες δεν εργάζονται οι γονείς….”….


 


 

Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία της έρευνας, αλλά και το πώς προσέγγισαν οι ερευνητές την ευτυχία και τη χαρά των παιδιών με προβλημάτισαν αρκετά…..

 Τη συνέδεσαν κυρίαρχα με την οικονομική ευμάρεια των οικογενειών…..


 Βέβαια σε μια εποχή όπου ζούμε τον “υλικό καταναλωτικό πολιτισμό” και συνδέσαμε τα πάντα με την ικανοποίηση των αναγκών του σώματος και όχι και του πνεύματος και της ψυχής, δε θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση …..


 Όμως το αν είναι χαρούμενα τα παιδιά μας δε θα πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το αν έχει το τελευταίο μοντέλο playstation  ή αν φορά Timberland και   Adidas …..


 Με απλά λόγια αν του ικανοποιώ όλες του τις ανάγκες και του κάνω αδιακρίτως τα χατίρια που στην πλειοψηφία τους και αυτά συνδέονται με το υλικό κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού……


 


 

Τότε λοιπόν γιατί και τα Ελληνόπουλα δεν είναι χαρούμενα παιδιά και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ανάμεσα στις χειρότερες χώρες για αυτά…..;

 Δηλαδή εγώ αυτή τη στιγμή που σας γράφω ως μάνα, μητέρα, μαμά, ή ως μαμά Μέσοινα Γκούμα μαμά,  όπως με φώναζε ο γιος μου μικρός, μεγαλώνω δυστυχισμένα παιδιά……;


 Και στις Σκανδιναβικές χώρες όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών, μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά…..;


 Μα την αλήθεια όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να κατανοήσω τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, οπότε και διαφωνώ με αυτά…..


 Δεν μπορεί στην Ελλάδα, όπου ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ζωντανός και οι γονείς υπερπροστατευτικοί και έτοιμοι να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, αυτά να μην είναι χαρούμενα……


 Εντάξει, δεν αρνούμαι ότι μπορεί να υπάρχουν και δυστυχισμένα παιδιά, όμως η δυστυχία τους τις περισσότερες φορές δεν εξαρτάται από την κάλυψη ή μη των υλικών τους αναγκών, αλλά κυρίως από συναισθηματικό έλλειμμα και φυσικά από την απουσία ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού…..


 


 

Προχθές παρακολούθησα την ενδιαφέρουσα ομιλία του συγγραφέα Σαράντου Καργάκου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης με θέμα “Ελληνική Παιδεία, ένας νεκρός με μέλλον”…..

 Ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή, χάρη στο γλαφυρό, παραστατικό και μεστό του λόγο, πήρα πολλές απαντήσεις σε ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με τη ζωή των νέων  και αν αυτά είναι χαρούμενα…..


 Τα παιδιά σήμερα δεν τα αφήνουμε να πάρουν πρωτοβουλίες…..


 Και αυτό γιατί τους τα προσφέρουμε όλα…..


 Η μασημένη τροφή δεν καλλιεργεί κριτική σκέψη και έκφραση ανάλογη και αυτό είναι το πρόβλημα των νέων της εποχής μας….που πολλές φορές τους οδηγεί και σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές…..


 Ίσως να απουσιάζει η χαρά από τα Ελληνόπουλα, -η παραπάνω έρευνα ισχυρίζεται πως δεν είναι χαρούμενα- εξαιτίας και της παιδείας μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος…..


 Και όπως υπογράμμισε με γλαφυρό τρόπο και ο Σαράντος Καργάκος “τα παιδιά μας πρέπει να τα φουντώσουμε, αφού πρώτα τα φωτίσουμε…”….


 


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button