Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Χθες για όσους σας διέφυγε ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας…. Ξέρετε έχω μια αδυναμία με τις παγκόσμιες ημέρες γιατί αποτελούν άλλοθι για όσα δε γίνονται …

Χθες για όσους σας διέφυγε ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας….


Ξέρετε έχω μια αδυναμία με τις παγκόσμιες ημέρες γιατί αποτελούν άλλοθι για όσα δε γίνονται …


Και αποτελούν άλλη μια αφορμή για ευχολόγια, αναφορές και συμπεράσματα και νέους ανεκπλήρωτους στόχους….


Την υγειά μας να ‘χουμε και τι να τα κάνουμε τα σύγχρονα νοσοκομεία με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό ιατρικών μηχανημάτων όταν δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές να τα λειτουργήσουν …..;


Αφήστε που μέχρι να στελεχώσουν και να δώσουν σε λειτουργία  τη μία κλινική, ο εξοπλισμός της θα χαρακτηριστεί πεπαλαιωμένος, ενώ η άλλη κλινική του νοσοκομείου που ήδη λειτουργεί θα χρειάζεται επισκευή…


 



Και αν προχωρήσουμε σε μια σύγκριση των δημόσιων νοσοκομείων του κέντρου με αυτά της περιφέρειας, τότε γεμάτοι περηφάνια μπορούμε να καυχιόμαστε πως έχουμε τις καλύτερες συνθήκες, καθώς απουσιάζουν τα ράντζα….


Από την άλλη όμως τι να τις κάνουμε τις ανέσεις όταν δεν έχουμε γιατρούς….; Μιλάμε για νοσοκομεία και όχι ξενοδοχεία….. Βέβαια αν μπορούσε να υπάρξει ένα συνδυασμός και των δυο δε θα με χαλούσε σε τίποτε…. Το ξέρω, τέτοια νοσοκομεία-ξενοδοχεία υπάρχουν αλλά είναι ιδιωτικά….. Είπαμε να μας κρατάει γερούς ο καλός Θεούλης, την υγειά μας να ‘χουμε κα να φωτίσει τον Αβραμόπουλο να περάσει στην άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων που προωθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μας…..και μακριά και από το πιο πολυτελές και άρτια στελεχωμένο νοσοκομείο ….. Φτου στον κόρφο μας…..


 



Όμως επειδή δεν είμαστε από ατσάλι, αλλά είμαστε όντα τρωτά και ευαίσθητα, καλό θα είναι να ακολουθούμε που και που τη σοφία των λαϊκών παροιμιών…..


Όπως για παράδειγμα κατά το …. των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν….των προνοητικών τα παιδιά πριν την πάθουν, δηλαδή πριν αρρωστήσουν φροντίζουν τα της Υγείας……


Και δυστυχώς στην εποχή μας δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει….. Ας πούμε λένε πως ο αθλητισμός και η γυμναστική είναι υγεία και όμως πολλές φορές οδηγεί και στον θάνατο….. Βέβαια αυτή είναι μια ακραία περίπτωση, όμως δεν παύει να υφίσταται και ειδικά στον πρωταθλητισμό…..


 



Παγκόσμια ημέρα Υγείας χθες και το σκάνδαλο του ντοπαρίσματος  της Εθνικής Ομάδας της Άρσης Βαρών να κυριαρχεί από το περασμένο Σάββατο προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, όπως αμηχανίας,  οργής, λύπης και ντροπής…..


Το “κάτσε κάτω από τη μπάρα” διαπιστώσαμε τελικά πως ήταν “κάτσε κάτω από την ντόπα”…. Βέβαια κάποιοι άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο, δεν ξαφνιάστηκαν από τη χρήση των διεγερτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από αθλητές που κινούνται στο χώρο του πρωταθλητισμού….    Όμως είναι πέρα κάθε λογική και από το πνεύμα του Αθλητισμού και του “ευ αγωνίζεσθε” η χρήση των αναβολικών και των κάθε είδους επικίνδυνων ουσιών που σε κάνουν τούρμπο για να πάρεις κάποιο μετάλλιο… 


 



Τελικά ποιος οι ποιοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την προστασία της Υγείας μας…..; Η απλή λογική μας οδηγεί στον ίδιο μας τον εαυτό…..και ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν με την Εθνική Ομάδα Άρσης Βαρών… Σε κανέναν δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, ούτε στα ίδια μας τα ματάκια…. Είναι όμως ζωή αυτή….; Μια αρμονική συνεργασία πολίτη και των αρμόδιων μηχανισμών της πολιτείας θα ήταν το ιδανικότερο…. Όμως η καθημερινότητα δείχνει πως κάπου χωλαίνει αυτή συνταγή…. Και χωλαίνει γιατί και το ίδιο το Δημόσιο νοσεί και αναζητεί να βρει εδώ και πάρα μα πάρα πολύ καιρό την υγειά του…..


 



Ξέρετε πότε μπορεί κανείς να βρει την υγειά του …….; Πρώτον όταν έχει χρήματα…. Και δεύτερον, σε περίπτωση που δεν έχει χρήματα, να βγει στα κανάλια  και στο φως της δημοσιότητας…. Να ζητήσει την αρωγή των αστέρων της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και των πρωινών εκπομπών τους…..


-“Ξέρετε, κύριε Αυτιά μου πόσο καιρό περιμένω στη λίστα για να χειρουργηθώ ….; Και να σκεφτείτε ότι η κατάστασή μου έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σοβαρή….” 


-“Απευθύνομαι σε σας κύριε Παπαδάκη μου για να με βοηθήσετε να βρω κρεβάτι σε Εντατική Μονάδα Θεραπείας  για το γιο μου που τραυματίστηκε βαριά σε τροχαίο χθες το βραδύ και μέχρι τώρα μας τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο…..”…. 


 -“Αχ, κύριε Καμπουράκη μου και κύριε Οικονομέα μου δεν μας εγκρίνουν τα έξοδα για να πάμε σε νοσηλευτικό ίδρυμα του Εξωτερικού και το παιδί μας κινδυνεύει να πεθάνει….το μηχάνημα που θα τον κρατήσει στην ζωή, υπάρχει ένα στην χώρα μας και αυτό είναι χαλασμένο….”….



όΚαι φυσικά δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα….. Καθημερινά πάμπολλα, και μάλιστα σε μια χώρα που θέλει να αποκαλείται ανεπτυγμένη και σύγχρονη, που εδώ και χρόνια υπόσχεται πως θα λύσει το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακόμη βρίσκεται στην αρχή…..


Χθες εορτάστηκε κα πάλι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για να αφυπνίσει όλους μας και όμως κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτε…..


Τι και αν η υγεία του καθενός μας και Δημόσια Υγεία κινδυνεύει και μάλιστα πολύ και για αυτό ευθυνόμαστε όλοι μας …..


Πάντως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήταν αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και στις επιπτώσεις που έχουν στη Δημόσια Υγεία….


Και δυστυχώς στις μέρες οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που απειλούν την υγειά μας είναι πολλοί, για αυτό και δε θα πρέπει να εφησυχάζει κανείς ….


Μη μου πείτε ότι δεν έχει τύχει να ακούσετε την έκφραση ” σαν τα κοτόπουλα θα πέφτουμε…”…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button