ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ

Μεγάλες στιγμές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Ο πένταθλος Αβδηρίτης φιλόσοφος ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ απο μέρες είχε γνωστοποιήσει στη Δημοτική Αρχή την επιθυμία να φωταγωγηθεί ο χώρος το βράδυ της Τρίτης ( 30 – 6 – 2015 ).

Ο λόγος;

Μεγάλες στιγμές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Ο πένταθλος Αβδηρίτης φιλόσοφος ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ απο μέρες είχε γνωστοποιήσει στη Δημοτική Αρχή την επιθυμία να φωταγωγηθεί ο χώρος το βράδυ της Τρίτης ( 30 – 6 – 2015 ).

Ο λόγος;

Η δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή των πέντε Ελλήνων μαθητών οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην 46η Ολυμπιάδα Φυσικής ( 5 – 12 ) Ιουλίου στη Βομβάη των Ινδιών. Ο πρόδρομος των Φυσικών Επιστημών θέλησε να κάνει κάτι αντίστοιχο με την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος τιμητικά δεξιώθηκε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου διακεκριμένα μέλη της μαθητικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Στην αυλή της κατοικίας του Δημόκριτου λιτά, με τσίπουρο, κρασί απο τα πολυβραβευμένα της περιοχής, μυδοπίλαφο, αφρόψαρα, κάτω απο ολάνθιστες μπουκαμβίλιες ούτε λίγο ούτε πολύ παρέστησαν κοντά διακόσια άτομα. Ένας κι ένας.

Πρωταγόρας – Ανάξαρχος – Λεύκιππος – Εκαταίος – Βίων – Ασκάνιος – Θάμυρις κοντοχωριανοί του φιλόσοφου, όλοι φιλόσοφοι με περγαμηνές στα γράμματα, τις επιστήμες.

Τιμόντας την παρουσία των μαθητών, ήρθε για τη βραδυά και ο Αριστοτέλης απο τα Στάγειρα της Χαλκιδικής, επιστήθιος φίλος του οικοδεσπότη, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άγνωστος στα παράθυρα της ΤV, γνωστός πάραυτα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τώρα πως γίνεται αυτό, δεν γνωρίζω δεν απαντώ. Η Ελένη Μενεγάκη ίσως.

Οι πέντε μαθητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Βομβάη.

– Σιάμμενος Φώτης του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης.

– Τσαγγαλίδου Ζωή του Λυκείου ΑΞΙΟΝ Ξάνθης.

– Λυμπερόπουλος – Μπούνταλης Φίλιππος του Κολλεγίου Αθηνών.

– Παπαδόπουλος Μενέλαος του 4ου ΓΕΛ Λαμίας.

– Τζωρτζακάκης Ανδρέας – Παναγιώτης του Λυκείου Μοιρών.

Οι γονείς των μαθητών, οι καθηγητές τους, συγγενείς, φίλοι, φίλες. Στα πηγαδάκια πήρε το μάτι μου μεταξύ άλλων την πρώην δήμαρχο Εύα Τσακίρη, την έφορο αρχαιοτήτων Κωνσταντίνα Καλλιντζή, την αρχαιολόγο Κυριακή Χατζηπροκοπίου. Καλοντυμένες, κοκέτες.

Σε διπλανή παρέα ο πολυβραβευμένος θεολόγος – ιστορικός Πέτρος Γεωργαντζής, ο ποιητής, λογοτέχνης φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος, ο διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο υπερμαναθονοδρόμος Γιάννης Πυργελής, ο πρώην κοινοτάρχης Δημήτρης Βουρβουκέλης. Έντονο παρασκήνιο, το αήνουμε για άλλη φορά.

Η μουσική επένδυση της βραδυάς, όπως και η διάνθισή της με ποίηση ανατέθηκε στον Θάμυρη.

Κάποια στιγμή, χωρίς πανσέληνο ούτε Χαρούλα Αλεξίου πήρε το λόγο ο οικοδεσπότης απευθύνοντας χαιρετισμό, νουθεσίες, παραινέσεις.

“Αγαπητά μας παιδιά, εκλεκτοί παριστάμενοι. Είμαστε απόψε εδω για να ευχηθούμε καλή επιτυχία, καλό ταξίδι, καλή σταδιοδρομία εφεξής στους πλέον φερέλπιδες, διακεκριμένους νέους και νέες της πατρίδας μας περι την επιστήμη της Φσικής, αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν στην 46η Ολυμπιάδα Φυσικής. Εκτιμώ την παρουσία, την προσφορά όλων σας. Γονέων, εκπαιδευτικών Θα εστιάσω, επιτρέψτε μου, στην εθνική αντιπροσωπεία.

Εκεί που θα βρεθείτε, όπου πάτε, παραστείτε, με περισσή περηφάνεια να τονίζετε την καταγωγή σας. Να είστε πολύ περισσότερο περήφανοι για τους φιλόσοφους των Αβδήρων που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας. Έβαλαν κι αυτοί και οι συνέλληνες ομοϊδεάτες τους τις βάσεις για τα γράμματα, τις επιστήμες. Θα σας εφοδιάσουμε, να δώσετε στους συμμαθητές σας απο τις 85 και πλέον χώρες που θα συναντήσετε καρφίτσες ( pins ) με τον ΓΡΥΠΑ, το αιώνιο σύμβολο των Αβδήρων. Έκφραση κυριαρχίας σε Γη, Ουρανό, Θάλασα. Προσκαλέστε τους συμμαθητές σας, τους διοργανωτές να έρθουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, τα Άβδηρα, τους αρχαιολογικούς μας χώρους γενικότερα.

Να έρθουν να ΕΛΕΥΘΕΡΟΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ, αναβαπτιζόμενοι στα νάματα πανάρχαιων ιδανικών και αξιών. Σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για την ανθρωπότητα, ο δρόμος για την αποτροπή της επερχόμενης καταστροφής του ανθρώπινου γένους είναι μονόδρομος, είναι αυτός που επιλέξατε να πορευτείτε. Θα σας περιμένουμε πίσω παγκόσμιους πρωταθλητές. Θα σας περιμένουμε με την όποια θέση κατάταξής σας, αφού ήδη είστε πρωταθλητές. Καλό σας ταξίδι, καλή επιτυχία, ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ απο τους πανέλληνες“ .

Παρατεταμένο χειροκρότημα στη συνέχεια απο όλους.

Ανταλλαγή ευχών, ασπασμοί….παρασκήνιο.

Απο τους πέντε οι δυο απο την Ξάνθη. Κάθετη απογείωση της εκπαιδευτικής σεμνότητας. Όχι άδικα βέβαια.

Κυρίαρχη έκφραση: ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ.

 

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button