Προσωρινή αναστολή κυρώσεων για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΜΕ) 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ο.Υ.  ΞΑΝΘΗΣ

 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΜΕ) 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ο.Υ.  ΞΑΝΘΗΣ

 

Προς:  Υπουργό Οικονομικών
        
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

 Κοιν.: κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

           κκ Βουλευτές Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

          Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης

          Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ξάνθης

          Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Ξάνθης

Ξάνθη, 23 Νοεμβρίου 2011

Θέμα: Προσωρινή αναστολή κυρώσεων για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος         Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

 

Κύριε Υπουργέ,                                                                                                           Από την περίοδο της ανακοίνωσής του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μέτρο της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και  απερίγραπτη ανασφάλεια στο κοινωνικό σύνολο. Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίστηκε ως επαχθές, απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού κόσμου της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες σε ότι αφορά την νομιμότητά του και  θεωρεί  ότι παραβιάζει βασικές συνταγματικές  διατάξεις. Παράλληλα, εκφράζονται  πολυάριθμες επικρίσεις αναφορικά με την προσβολή που προκαλεί, αποδεδειγμένα, στην προσωπικότητα του ατόμου, η εφαρμογή του μέτρου αυτού, εκβιαστικά.

Με βάση τα παραπάνω, όπως σίγουρα  θα γνωρίζετε,  έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αιτήσεις ακύρωσης κατά του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 και της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης (ΠΟΛ 1211/10/10/2011 – ΦΕΚ Β΄ 2298/13-10-2011). Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, οι παραπάνω αιτήσεις, λόγω του ότι αφορούν ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, το οποίο θα έχει συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο ατόμων, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 2 Δεκεμβρίου 2011.   

 

     Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε, κύριε Υπουργέ, ότι όλο αυτό το διάστημα  γινόμαστε, ως κοινωνικοί φορείς, δέκτες συναισθημάτων απελπισίας και ανασφάλειας όχι μόνο  από τα μέλη μας, αλλά και από  χιλιάδες πολίτες. Είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των τηλεφωνημάτων ή των μηνυμάτων που δεχόμαστε καθημερινά, από πολίτες που εναγωνίως αναζητούν τρόπους,   τουλάχιστον για την αναστολή της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί  για τη νομιμότητά του. Αυτές οι αντιδράσεις των πολιτών, κύριε Υπουργέ, εδράζονται όχι μόνο σε λόγους οικονομικής αδυναμίας, αλλά και συνείδησης. Θεωρούμε ότι και οι δύο κατηγορίες αξίζουν το σεβασμό μας.   

Βέβαια, είναι εντυπωσιακές οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους πολίτες για την εξεύρεση νομίμων τρόπων, με βάση διάφορα νομικά επιχειρήματα,  ώστε να ανασταλεί -νόμιμα- η πληρωμή του τέλους, έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Έτσι χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στα Δικαστήρια της χώρας ή στα καταστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ συχνά υπόκεινται σε αναίτιες δαπάνες.                                          Θεωρούμε, κ. Υπουργέ, ότι  με την επιβολή του μέτρου του “ειδικού τέλους ακινήτων” δεν ήταν αυτός ο στόχος σας. Αναγνωρίζουμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για την εξεύρεση εσόδων ώστε να ομαλοποιηθεί η δημοσιονομική λειτουργία της χώρας. Όμως η αναγκαστική   επιβολή  ενός οικονομικά δυσμενούς μέτρου, σε συνδυασμό με την μείωση μισθών και συντάξεων  μόνο ανασφάλεια, αγωνία και ταλαιπωρία έχει επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Τί επιθυμούμε όλοι μας κύριε Υπουργέ; Να υπάρξει διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία, ότι δεν θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανέναν πολίτη αυτής  της χώρας, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων !!     Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σοφά πράττοντας και ανταποκρινόμενο στην κοινωνική συγκυρία, όρισε, ταχύτατα, ως ημερομηνία συζήτησης των πολλών αιτήσεων ακύρωσης, που υποβλήθηκαν κατά του εν λόγω νόμου, την 2α Δεκεμβρίου 2011. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει μία ασφαλής εκτίμηση, ότι η απόφασή του θα εκδοθεί τον  Ιανουάριο του  2012. Δηλαδή, σε ημερομηνία προγενέστερη ακόμη της πληρωμής της δεύτερης δόσης της οφειλής, για τους λογαριασμούς που έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί (αφορά το 20%-25% περίπου του συνόλου των λογαριασμών).

Έτσι με στόχο την επίτευξη της κοινωνικής ομαλότητας, σας υποβάλλουμε κύριε Υπουργέ, αίτημα για την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπονται από το άρθρο 53 του ν. 4021/2011 και τη σχετική υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1211/10-10-2011) και ιδίως αυτής της διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους δεν πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της συνταγματικότητας του νόμου. Η  αποδοχή του αιτήματός μας,  εκ μέρους σας, το οποίο αντανακλά την διάθεση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να προκαλέσει ουσιαστική βλάβη ή ανατροπή στα δημοσιονομικά της χώρας, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, θα μειώσει την κοινωνική ένταση (και σήμερα είναι ανάγκη να μειωθεί η ένταση αυτή), θα ενδυναμώσει το συναίσθημα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και κυρίως, θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, στοιχείο πολύ σημαντικό και απαραίτητο στην σημερινή δυσμενή συγκυρία.

Οι φορείς, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, για την ευόδωση του δίκαιου αιτήματός μας.

Ελπίζουμε ότι  η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική στην έκκλησή μας αυτή. 

                                                                  Με τιμή

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Κυριακή Κιούση – Σιούτη

 

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

Χαράλαμπος Ευστρατίου

 

Ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Δημήτριος Ντούμος

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ)

Ευθύμιος Σκούμπρας

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων

Δημήτριος Γαλανόπουλος

 

Το μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών

Περιφερειών Ελλάδας

Μαρία Μωϋσίδου

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Εριφύλη Παπαδοπούλου

Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ.  Ξάνθης

Κωνσταντινιά Χρηστακίδου

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button