Περιφέρεια

Εγκαίνια του 1ου Παιδιατρικού Νοσοκομειακού Κέντρου Διαχείρισης περιστατικών Κακοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα

Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, της Παιδιατρικής Κλινικής ΔΠΘ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023.

Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Eliza–Σωματείο ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού. Αποτελεί τον πρώτο νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης/παραμέλησης στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες της Μονάδας περιλαμβάνουν:

  • Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης/παραμέλησης.
  • Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, όπως  ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά..
  • Διαμόρφωση ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης.
  • Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης/παραμέλησης παιδιών.

Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση προβάλλει ως μία ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς:

  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται πως 18 εκατομμύρια παιδιά έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ενηλικιωθούν, 44 εκατομμύρια έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση και 55 εκατομμύρια έχουν υπάρξει θύματα ψυχολογικής βίας (Π.Ο.Υ. 2020)
  • Σχεδόν 3 στα 4 παιδιά (300 εκατομμύρια παιδιά) ηλικίας 2-4 ετών υφίστανται τακτικά σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική βία στα χέρια των γονέων και των φροντιστών τους (Π.Ο.Υ. 2022)
  • Σε διεθνές επίπεδο, στα περιστατικά κακοποίησης/παραμέλησης η πρώιμη παρέμβαση προκρίνεται ως ο πιο καίριος και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των δυσμενέστατων επιπτώσεων της παιδικής κακομεταχείρισης, καθώς δίνει την ευκαιρία να αποσοβηθούν οι σοβαρές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις (Conroy, & Brown, 2004).
  • Eκτιμάται ότι, παγκοσμίως, έως και 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2-17 ετών βίωσαν παραμέληση ή έπεσαν θύματα σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους (Hillis S, Mercy J, Amobi A, Kress H. 2016)

Το Eliza ευχαριστεί θερμά τον Σπύρο και τη Λίνα Θεοδωροπούλου για την εξ’ ολοκλήρου δημιουργία της νέας Μονάδας. Επίσης, η Μονάδα στελεχώνεται με παιδοψυχίατρο, μέσα από την υποστήριξη της Goldman Sachs Gives σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eliza, Μαρίνα Καρέλλα, στην ευχαριστήρια ομιλία της, ανέφερε πως «Όλα όσα κάνουμε τα παραδίδουμε στα δημόσια σχολεία, τα δημόσια νοσοκομεία, στην αστυνομία, στους Πολίτες. Προϋπόθεση για την υλοποίηση των δράσεων του Eliza είναι η συμπόρευση με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του σκοπού μας, όπως τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που αποδέχτηκε τη δημιουργία της Μονάδας. Τον κ. Μανταδάκη που την αγκάλιασε. Τον Σπύρο και τη Λίνα Θεοδωροπούλου που γενναιόδωρα προσέφεραν στη δημιουργία της και το Ίδρυμα Μποδοσάκη που συνέβαλε στην ενδυνάμωση της, με παιδοψυχίατρο.Η παρουσία σας εδώ σήμερα μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε».

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Αιματολογίας /Ογκολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνος της Μονάδας, κ. Ελπιδοφόρος Μανταδάκης δήλωσε πως«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με μεγάλη χαρά εγκαινιάζει τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, σε συνεργασία με το Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού – Εliza. Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε στο ΠΓΝΑ για την εκτίμηση παιδιών με πιθανή κακοποίηση και παραμέληση, είναι καλά εξοπλισμένος, εξαιρετικά φιλικός προς τα παιδιά και διακριτικός. Παρόλο που προς το παρόν η διεύθυνση της Παιδιατρικής κλινικής του ΠΓΝΑ παρά τις συνεχείς προσπάθειές της δεν έχει βρει ειδικό Παιδίατρο επιστημονικό συνεργάτη για τη Μονάδα, ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι η μονάδα θα συμβάλλει στην έγκαιρη αναγνώριση κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, δεδομένου ότι το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης είναι υποεκτιμημένο στην ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς, παρόλο που επηρεάζει δραματικά τη ζωή των παιδιών που την υφίστανται. Είμαστε ευγνώμονες στους ανιδιοτελείς δωρητές της μονάδας και ελπίζουμε στη συνεχιζόμενη αρωγή του Εliza, αλλά και στη μελλοντική βοήθεια της ελληνικής πολιτείας για την κατάλληλη στελέχωση της Παιδιατρικής κλινικής του ΠΓΝΑ, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα μονάδα.»

O Σπύρος και η Λίνα Θεοδωροπούλου, που προσέφεραν όλο το απαιτούμενο ποσό για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό της Μονάδας αλλά και για την κάλυψη του κόστους παιδιάτρου πλήρους απασχόλησης, δήλωσαν πως «Αντιληφθήκαμε την ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στην ακριτική Αλεξανδρούπολη και στηρίξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη αυτή την πρωτοβουλία του Σωματείου Eliza. Η επέκταση των Μονάδων Φροντίδας σε παιδιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα θα συμβάλλει στην πρώιμη παρέμβαση σε ένα φαινόμενο που όπως διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, υπονομεύει τη σωματική και ψυχική υγεία της ελληνικής κοινωνίας, αφού ό,τι συμβαίνει στην παιδική μας ηλικία, μας ακολουθεί στην ενήλικη ζωή, με ανεξίτηλα σημάδια. Είναι υποχρέωσή μας να στεκόμαστε με ευθύνη μπροστά σε ένα τόσο οδυνηρό φαινόμενο. Αυτή την υποχρέωση αναλάβαμε πρόθυμα και ευχόμαστε ολόψυχα να συμβάλλουμε στον τελικό στόχο, την εξάλειψη της βίας στα παιδιά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button