Τρίτο Μάτι

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ….

Σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

Από χθες το βράδυ που έκλεισαν οι κάλπες έχουμε ακούσει λίγες ψύχραιμες φωνές και πληθώρα ανοησίες.
Συνοψίζοντας ….
1.Πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν ακόμα και με βάση τα τις εκλογές ενός δεκαπενταμελούς πόσο μάλλον από τις αυτοδιοικητικές. Άλλο όμως πολιτικά και άλλο κομματικά. Ολοι οι σχολιαστές τα αναλύουν με βάση την κομματική τους ταυτότητα και τις επιθυμίες τους.(Τι ηθελαν να ισχύει) Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων ήταν εκτός των πλαισίων που θεωρούμε ότι λειτουργούν. Η αντίδραση προήλθε όχι λόγω ιδεολογικού ευνουχισμού αλλά εξ αιτίας της αλλαζονικης συμπεριφοράς ( 13 στις 13) και της απαξίωσης τμήματος των οπαδών. ( αντάρτες). Ουσιαστικά κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν βγαίνει από την δεύτερη Κυριακή.
2.Μικρό ποσοστό πολιτών επιλέγει με γνώμονα το βιογραφικό και τις ικανότητες διοίκησης των υποψηφίων.
3.Το μοντέλο των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αποτύχει. Το κυριότερο πρόβλημα η αλληλοκάληψη αρμοδιοτήτων και οι αλληλοκατηγορίες στα δύσκολα.
4. Η συγκρότηση ψηφοδελτίων με παρανοϊκό αριθμό υποψηφίων . Επειδή τα κριτήρια της επιλογής είναι ταπεινά επι το πλείστον εκλέγονται άτομα χωρίς κανένα ουσιαστικό προσόν. Μεγάλη πληγή η εκλογή των ” σελεμπριτις”.
5. Σε πολλές Περιφέρειες το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και την κατάργηση των επι κεφαλής στις Αντιπεριφέρειες (εκλογή άνευ σταυρού) επεδίωκε την μπαχαλοποίηση .
Ήρθε η ΝΔ διόρθωσε τον νόμο αλλά με πίεση των Περιφερειαρχών διατήρησε το δικαίωμα να διοριζουν αυτοί τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συναλλαγές ,εκβιασμοί, ρουσφέτια και πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες. Σε πολλές Περιφέρειες στους εκλεγέντες δεν υπάρχει κανείς που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ρόλο του Αντιπεριφερειάρχη. Η διοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Με πειράματα και ερασιτεχνισμούς το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο. Λάβετε υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
6.Οι εκλογές πρέπει να βρεθεί τρόπος να ολοκληρώνονται την πρώτη ΚΥΡΙΑΚΗ. Οι επαναληπτικές ουσιαστικά είναι σημαδεμένες και δημιουργούν στρεβλώσεις.
Υ.Γ Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία με μίγμα παλαιοκομματισμού από το rotation των Αντιπεριφερειαρχών.
Και κάποια στιγμή οι εκλεγέντες ας διαβάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει όταν διοικούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button