ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Προς τους Υπουργούς:
1. Ανάπτυξης
2. Αγροτικής Ανάπτυξης

    Σε δικαιολογημένο αναβρασμό βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί ολόκληρης της χώρας και συνεπώς και του Νομού Ξάνθης, εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής διάθεσης του προϊόντος τους. Το γεγονός ότι η περυσινή σοδειά έτυχε ικανοποιητικής εμπορικής τιμής, λόγω της περιορισμένης ποσότητας, παρέσυρε μεγάλο αριθμό αγροτών να καλλιεργήσουν πατάτα, με φυσικό επακόλουθο την συμπίεση της τιμής αλλά και την δυσκολία διάθεσης. 


   Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η μη ορθολογική καθοδήγηση του αγροτικού πληθυσμού και βέβαια η απουσία του κράτους – συμβούλου. 


   Το οξύμωρο είναι ότι ενώ κατά την περυσινή περίοδο, στις περιπτώσεις που ο παραγωγός αθετούσε την σύμβαση με τον έμπορο γιατί έβρισκε καλύτερη τιμή για το προϊόν του στην ελεύθερη αγορά, αυτομάτως οδηγούνταν στα δικαστήρια, φέτος που οι ίδιοι οι έμποροι δεν τηρούν τις συμβάσεις τους, αφού απορροφούν την μεν μισή συμφωνημένη παραγωγή με την τιμή των 0,19  Ευρώ, την δε υπόλοιπη μισή με 0,06 Ευρώ και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.


   Η έπαρση του κ. Υπουργού Ανάπτυξης για μείωση κατά 16% της λιανικής τιμής πώλησης της πατάτας δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης που προσπαθεί να επωφεληθεί από ένα συγκυριακό γεγονός. Δυστυχώς στην αγορά η κερδοσκοπία βρίσκεται σε έξαρση και η ασυδοσία των οργανωμένων εμπόρων και των ΚΑΡΤΕΛ καλά κρατεί ακόμη και στην περίπτωση της πατάτας. Κατόπιν αυτών :


   Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί 


   1. Πως η τιμή της πατάτας φθάνει στον καταναλωτή στην τιμή των 0,50 Ευρώ περίπου, όταν ο παραγωγός την διαθέτει κατά μέσο όρο στην τιμή των 0,12 Ευρώ; 


   2. Ποιος θα προστατεύσει τον δύσμοιρο αγρότη από τους κερδοσκόπους και θα τον συμβουλεύσει για καλλιέργειες τέτοιες, ώστε να αποφεύγεται η υπερπαραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, με όλα τα επακόλουθα; 


Ο ερωτών Βουλευτής 


Παναγιώτης Σγουρίδης 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button