Επιστολή έστειλε το ΑΚΚΕΛ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταγγέλλοντας την συνδυασμένη ενέργεια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας να μην επιτρέψουν την είσοδο Ελλήνων δημοσιογράφων στο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής και να επιτρέψουν μόνο των Τούρκων που συνόδευαν τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Το ΑΚΚΕΛ ζητά επίσης από την EFJνα προωθήσει την καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας να υποχρεωθούν να δώσουν εξηγήσεις.

———————- Η επιστολή στην EFJ με απόδοση στα ελληνικά ——————-

ΣΧΕΤ.:           Απαγόρευση της ελληνικής κυβέρνησης σε Έλληνες δημοσιογράφους να καλύψουν την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ σε σχολείο στην Ελλάδα

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

            Το ελληνικό πολιτικό κόμμα ΑΚΚΕΛ επιθυμεί να καταγγείλει ένα γεγονός ακραίας αντιδημοσιογραφικής συμπεριφοράς, συνδυαστικά από την κυβέρνηση της Ελλάδας και την κυβέρνηση της Τουρκίας, το οποίο έχει επίσης και ξεκάθαρα ρατσιστικά στοιχεία κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων. Το γεγονός  συνέβη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και ειδικότερα σε μουσουλμανικό μειονοτικό σχολείο στην Κομοτηνή της Θράκης.

Ζητούμε από εσάς να προωθήσετε την καταγγελία μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.coe.int/en/web/media-freedom) για απειλές στην ελευθερία του Τύπου, ώστε τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις για την αντιδημοσιογραφική και ρατσιστική ενέργεια που περιγράφουμε.

Το ακόλουθο είναι περιγραφή του γεγονότος από τοπικό δημοσιογραφικό μέσο: «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέφτασε στον επόμενο σταθμό, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύει αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ την ίδια ώρα τα δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν απέξω! Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, δεν δόθηκε εντολή, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και στους Έλληνες δημοσιογράφους». Ενδεικτική κάλυψη υπάρχει στα https://www.xronos.gr/politiki/apisteyto-mesa-oi-toyrkoi-dimosiografoi-exo-oi-ellines,

https://www.olympia.gr/1443470/ellada/sfodri-antiparathesi-eygenidi-me-toys-astynomikoys-gia-tin-apagoreysi-eisodoy-ton-ellinon-dimosiografon-sto-panigyri-tsavoysogloy/,

https://www.militaire.gr/aparadekti-apagoreysi-se-ellines-dimosiografoys-na-kalypsoyn-tin-episkepsi-tsavoysogloy-sti-thraki/,

https://www.dimokratianews.gr/politiki/529951/resital-proklitikotitas-apo-ton-tsavoysogloy-sti-thraki/?amp. Σάς αποστέλλουμε σχετικό βίντεο.

            Όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι Έλληνες αστυνομικοί, μετά από διαταγές που έλαβαν, σχημάτισαν αλυσίδα μπροστά στην είσοδο του σχολείου ώστε να εμποδίσουν τους Έλληνες δημοσιογράφους να εισέλθουν και να καλύψουν δημοσιογραφικά την επίσκεψη ενός ξένου αξιωματούχου σε ελληνικό σχολείο!

            Το συγκεκριμένο περιστατικό παρουσιάζει μία ιδιομορφία σε σχέση με περιπτώσεις βίας κατά δημοσιογράφων, απόπειρες λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθερίας των δημοσιογράφων που έχετε καταγγείλει στο παρελθόν. Αφορά την συνδυασμένη επίθεση από δύο κυβερνήσεις εναντίον συγκεκριμένης εθνικότητας δημοσιογράφων με την παράλληλη εξυπηρέτηση άλλης εθνικότητας δημοσιογράφων.

Δεν γνωρίζουμε και γενικά δεν έγινε δημόσια γνωστό το παρασκήνιο και η διαδικασία λήψης της απόφασης να απαγορευθεί σε Έλληνες δημοσιογράφους η πρόσβαση στο σχολείο κατά την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι ζήτησαν να υπάρξει αυτή η απαγόρευση στους Έλληνες και γενικά γιατί οι Τούρκοι δημοσιογράφοι το ανέχθηκαν. Εδώ υπάρχει ξεκάθαρη αντισυναδελφική συμπεριφορά από την πλευρά των Τούρκων δημοσιογράφων.

            Αυτά είναι θέματα που πρέπει να ερευνηθούν και πιστεύουμε ότι η EFJ θα δημιουργήσει τις συνθήκες να δοθούν απαντήσεις.

Με τιμή,

[Υπογραφή],

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ